Забудьте про Вашингтон, найважливішою метою Пхеньяна завжди був Пекін - The Interpreter

Зараз це легко забути, але трохи більше п’яти років тому Північна Корея та Китай не ладнали. Пекін був непохитний щодо  застосування санкцій ООН як покарання за ядерні та ракетні випробування Пхеньяна. Китай збільшив свої військові об’єкти, зміцнив свою обороноздатність і побудував табори для біженців уздовж китайсько-північнокорейського кордону, щоб підготуватися до будь-яких непередбачених ситуацій з боку Кореї. Китай навіть обговорював зі Сполученими Штатами перспективу краху режиму Північної Кореї, можливо, передбачаючи, що такий спільний економічний і військовий тиск США та Китаю може сприяти рішенню Північної Кореї знизити напругу, щоб вийти з повної ізоляції.

Як змінюються часи.

Північна Корея та Китай щойно відсвяткували 62-у річницю Договору про дружбу, співпрацю та взаємодопомогу 1961 року, продовживши китайсько -північнокорейську угоду ще на 20 років у липні 2021 року. З тих пір, як Північна Корея налагодила відносини з Китаєм на початку 2018 року, для двох країн стало регулярним випадком підкреслювати, що вони «як губи та зуби», «безсмертні та непереможні». ” дружба і “ нерозривні ” стосунки . На відміну від нинішніх ворожих відносин із Сполученими Штатами та Південною Кореєю та невдалих спроб скасувати санкції, чарівний наступ Північної Кореї на Китай мав приголомшливий успіх.

Інтенсивна увага до самітів США–Північна Корея та Північна Корея–Південна Корея, коли вони все - таки відбуваються, малює спотворену картину дипломатії Північної Кореї. У цих зусиллях найважливішою ціллю Пхеньяна завжди був Пекін.

Варто нагадати, що на початку 2018 року голова Північної Кореї Кім Чен Ин здійснив позаплановий візит до китайського Сі Цзіньпіна, щоб поінформувати свого союзника про наступні кроки країни, за кілька тижнів до запланованих самітів зі Сполученими Штатами та Південною Кореєю. Це була перша в історії поїздка Кіма за кордон після того, як він став верховним лідером Північної Кореї в 2011 році. Кім зустрівся з Сі п'ять разів у період з березня 2018 року по червень 2019 року. У той же період він чотири рази зустрічався з президентом Південної Кореї Мун Чже Іном і тричі з президентом США Дональдом Трампом.

Зближення Північної Кореї з Китаєм було життєво важливим з кількох причин, не останньою з яких є те, що воно послабило міжнародні санкції проти Пхеньяна. Це також стримало наслідки краху дипломатії зі Сполученими Штатами та Південною Кореєю, допомогло витримати міжнародне засудження за повернення до ракетних випробувань і допомогло стримати пандемію Covid-19, а також посилити державний контроль у цьому процесі.

Відновивши відносини з Північною Кореєю, у 2018 році Китай очолив заклик до пом’якшення санкцій, незважаючи на те, що саміт Трампа та Кіма в Сінгапурі не дав конкретних результатів. Пекін швидко послабив торгові обмеження з Пхеньяном і підірвав кампанію максимального тиску США в цьому процесі. Він також підтримав багато позицій Північної Кореї на переговорах, найважливішою з яких є послаблення санкцій перед денуклеаризацією, на відміну від США, які наполягали на денуклеаризації спочатку. Така підтримка була б критично важливою для того, щоб Північна Корея переклала провину за невдалу дипломатію на Сполучені Штати, а також для того, щоб Китай продовжував наполягати на швидкому знятті санкцій як засіб увідновити діалог і уникнути повернення до протистояння між США та Північною Кореєю.

Хоча Північна Корея відновила випробування балістичних ракет великої дальності після того, як взаємодія зі Сполученими Штатами та Південною Кореєю провалилася, Китай продовжував надавати дипломатичне прикриття Пхеньяну. У травні 2022 року Китай разом із Росією наклали вето на запропоновану США резолюцію про введення нових санкцій проти Північної Кореї через випробування. Востаннє Рада Безпеки ООН змогла прийняти резолюцію про санкції в грудні 2017 року, ще до потепління у відносинах між КНДР і Китаєм.

Китай також підтримує Північну Корею іншими практичними способами. У травні 2022 року вона забезпечила Північну Корею медичними засобами та експертами, коли в країні оголосили національний спалах Covid-19. А в квітні 2021 року Китай надіслав секретну продовольчу допомогу Північній Кореї, яка тоді перебувала під повним карантином. Північна Корея відмовилася від допомоги США та Південної Кореї та покладалася на китайські вакцини від Covid-19 для своїх військ і цивільних. Ймовірно, Пекін допоміг Пхеньяну побудувати прикордонний паркан для підтримки стабільності та посилив стеження за перебіжчиками з Північної Кореї , які проживають у Китаї. Така допомога відповідає поточній політиці уряда Північної Кореї та придушує транскордонну контрабанду в обмін інформацією під приводом боротьби з пандемією. Незважаючи на посилення кордону, за перші три місяці 2023 року китайський експорт до Північної Кореї наблизився до рівня до пандемії. Примітно, що Китай привіз предмети, які спеціально вимагав уряд Північної Кореї, щоб задовольнити вимоги еліт країни, що майже не полегшило проблему нестачі їжі серед населення.

Підтримка Китаю, швидше за все, зменшить можливість відновлення переговорів Північної Кореї зі Сполученими Штатами та Південною Кореєю. Пекін задоволений станом відносин між Китаєм і Північною Кореєю після 2018 року, і це те, чого Північна Корея теж хоче.

Джерело The Interpreter

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається