Замість стін — картини: як художниця змінила укриття дитячої лікарні у Харкові

Стіни бомбосховища дитячої міської клінічної лікарні №16 у Харкові перетворились на дитячі картини. Розмальовували їх самі діти та медики разом із ізраїльською художницею Зоєю Север. Підтримав втілення ідеї Віталій Седлер, СЕО та співзасновник компанії-мембера Kharkiv IT ClusterIntellias.

Перетворення стін бомбосховищ на затишні та яскраві малюнки — ініціатива засновниці фонду «Об'єднані люди планети», художниці Зої Север та аташе з питань культури Посольства Держави Ізраїль в Україні Регіни Шафір. Зокрема вони вже реалізували подібний проєкт у Києві, розписавши стіни бомбосховища одного з ліцеїв. 

Розпис харківської дитячої лікарні  відбувся на початку вересня і тривав кілька днів. Ідею перевтілення лікарняного укриття підтримав грошовим внеском Віталій Седлер:

«Попри війну діти мають мати можливість почуватись в безпеці та продовжувати мріяти. Тому сьогодні надзвичайно важливо втілювати в життя творчі проєкти та ідеї, які дозволять їм хоч ненадовго відволіктись від жорстокої буденності. Це наша особлива спільна місія. Харків — сміливе і незламне місто, тож я радий підтримати цю ініціативу». 

Сюжет майбутніх картин на стінах укриттів Зоя Север вигадує разом із дітьми. 

«Картина, створена руками дітей, залишиться надовго. І коли настане мир, а він обов’язково настане, підвальні приміщення дитячих лікарень і шкіл перетворяться на зали для лекцій, гуртків, позашкільних занять. Картини будуть нагадувати їхнім маленьким авторам і тим, хто прийде після них, що навіть у найважчі й найстрашніші часи ніхто не може заборонити нам мріяти й вірити. І створювати у своїй уяві кращий світ», — каже Зоя Север, художниця. 

«На жаль, діти в Ізраїлі та Україні змушені перебувати у бомбосховищах довгими годинами. Картини Зоя Север, які вона малює разом із дітьми на стінах украттів — це своєрідне «вікно у світ». У цьому вікні — Ізраїль, Україна, чисте небо та надія на мирне життя. Посольство Ізраїлю в Україні ініціювало цей проєкт і продовжує його підтримувати з величезним натхненням», — додає Регіна Шафір, аташе з питань культури Посольства Держави Ізраїль в Україні.

Важливість реалізованого проєкту для покращення психологічного стану дітей підкреслюють і у самій дитячій лікарні. 

«Сьогодні багато говорять про пацієнтоорієнтованість, але немає єдиного рецепту, як полегшити страх і біль маленького пацієнта. Ми мріємо зробити нашу лікарню місцем, де в кожному куточку живе дитинство — психологи, Хібукі-терапія, музикальні терапевти, лікарняна клоунада, а тепер і арт-терапія. Окремо вдячні Віталію Седлеру, СЕО та співзасновнику IT-компанії Intellias за фінансову підтримку ідеї — без цього свято «радісної творчості» Зої Север не відбулось би», — говорить Марина Кучеренко, директорка дитячої міської клінічної лікарні №16 у м. Харків.

Intellias регулярно долучається до допомоги дітям. Зокрема, після ракетної атаки на дитячу лікарню «Охматдит» в Києві, компанія разом зі своїми спеціалістами та спеціалістками задонатила 1 млн гривень на її відновлення. А протягом зимових свят, у межах внутрішньої ініціативи «Добра зима», зробила донат у понад 2 млн гривень на допомогу у вирішенні питань безпеки дітей, дитячого здоров’я та допомогу дітям загиблих героїв України.  

Про Intellias   

Intellias — глобальна IT компанія. Розробницькі центри Intellias розташовані в Україні, Великій Британії, США, Польщі, Хорватії, Болгарії, Іспанії, Португалії, Колумбії та Індії. Також Intellias представлений у Німеччині та Об’єднаних Арабських Еміратах. Компанія займається розробкою комплексного програмного забезпечення та наданням професійних сервісів, спеціалізуючись на технологічних рішеннях, автомобільній та транспортних галузях, фінансових та телекомунікаційних технологіях, технологіях у сфері рітейл. Кілька років поспіль Intellias є одним із найкращих роботодавців за версією Forbes, EY та DOU. Також Intellias у п’ятірці лідерів рейтингу «Компанії, дружні до родин» від Фонду Народонаселення ООН в Україні та Центру «Розвиток КСВ» та серед найкращих роботодавців за версією Індексу корпоративної рівності.   

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Kharkiv IT Cluster
Kharkiv IT Cluster@Kharkiv_IT_Cluster

Громадська спілка

259Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 17 листопада

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Ви вставили приклад картини в опис статті, але я перейшов на неї зі списку “Популярні довгочити” де картина не відображається, а в самій статті картин нема, себто з самої статті неясно про що власне ця стаття.

Вам також сподобається