Запуск гри без маркетингу. Та як вийти в Top-2 продажів по Україні. На прикладі Слободи 2.

Так, це моя гра в топах всіх платних ігор. Поруч з Minecraft та Plague 🥹

Вступ

Переглядав я останніми днями перед запуском своєї гри відео про те, як маркетувати свої ігри 🎮

Коротко: вони всі так собі 💩  Це стає очевидно, коли дивишся їх всіх одне за одним (більше двох десятків). Деякі з відосів мають по 800к...

Що вони розповідають 🙊

- май твітер. або ні

- треба діскорд, або ні

- купуй рекламу, або ні

- треба крутий арт, або ні

- пость на реддіт, або ні

Вони самі не знають, що робити. Просто тикаються і вибірково роблять якісь висновки. Немає методички. Окрім звісно "ну можеш мені написати, я МОЖЕ (тобто за баблішко) додам лінку на твою гру в свою розсилку.

Наприклад: є "гра". Вона вибухнула після посту на реддіт. Тому постіть на редіт. Ой, а інші 15 ігор не вистрілили там, але їм допоміг Тікток. Постіть туди. Але ось інші 40 ігор, вони вистрілили після запуску діскорд серверів, тому запускайте дискорд сервери...

Це як хапати лелек в небі. звісно, якщо у вас $$$$💸 грошей на маркетинг, то вони просто куплять лестплеєрів з ігровими порталами та запустять рекламу.

Статті на великих порталах коштують від 300 до 15к доларів (лол 🤪). За те, що летсплеєр зігране на твітчі у ваше інді - приблизно така ж сума.

Але є все, що об'єднує удачливі ігри: автори не зупинялися, продовжували випускати ігри, по-троху набирали критичну масу популярності та підписників 😘, будували спільноту навколо себе 🗣

Як мій канал Loca Deserta Telegram. Я його почав не для того, щоб окучувати вас пізніше рекламою чи ще чимось. А тому що я люблю показувати те, що я роблю, особливо прогрес в розробці відео ігор. Ви можете проскролити вгору до літа 2021 і перевірити смішні скріни, які я викладав. Там спрайт бігав по кубу з текстурою і щось крутилося. Рік тому я просто запустив юніті і перейшов на анріал. А десь в листопаді уже в серьйоз почав робити Слободу на Юніті.

Звісно, мої більше ніж 15 років досвіду в розробці дуже допомагають мені в геймдеві, і я не планую зупинитися. Цікаво, як я буду дивитися сам на свої скріни, які постю зараз, але в 2023-2024 роках.

Запуск без маркетингу

І ось, без всяких маркетологів, я випустив “Дике Поле: Слобода 2 та влетів в перший же ранок в топ продажів. Спочатку в категорію Casual/RPG, а через місяць і в загальний топ продажів українського App Store.

Дике Поле: Слобода 2 в топах різних категорій Google Play через місяць.
Топ Казуальний Платних Ігор. Подолали Stardew Valley

Що спрацювало?

Треба почати

Ну, насправді, я займався розробками ігор ще з 2017 року. Робив різні ігри з всесвіту Дикого Поля. Але вони були всі безкоштовні. Умовний успіх був, це вихід “Дике Поле: Слобода 1” 3 роки тому. Гра отримала 1000+ установок. За допомогою неї, я зміг сформувати свій ТГ канал і по-трошку збирати аудиторію для моїх ігор.

Висновок: починайте. І ідіть. Не зупиняйтесь. Кудись прийдете. Відкривають тому, хто стукає.

Активність онлайн

Я завжди активно допомогаю всім користувачам, відповідаю на коментарі, встряю в дискусії. Коротше, веду себе активно, щоб пізнавали :) Це спрацювало. Я був запрошений дати декілька інтерв’ю для українських медіа:

Це дало дуже великий буст для перших продажів. Адже люди уже в принципі чекали на гру.

Висновок: не сидіть в своїй бульбашці. Будьте активним членом спільноти, генеруйте статті, пишіть відео, підкасти. Займайтесь цим самі. Потім до вас приєднаються інші.

Майте власний текстовий та відео блог

Я дуже активно вів свій ютюб канал: Dmytro Gladkyi - YouTube. Викладав альфа білди, а також Підкаст Дикого Поля. Де просто показував свої ігри та теревенив.

Наразі я б рекомендував забити на ютюб та сфокусуватися на тіктоку. За один місяць у мене 8000-10000 переглядів. Загалом по моєму унікальному тегу - 85 000 переглядів за три місяці! І показник росте нелінійно.

останні відео на тіктоку. Збирають в 20-100 разів більше за ютюб…в день…

Телеграм група

Це взагалі маст хев. Якщо людина зайшла до вас на канал, це уже 80% ваш гравець. Адже телеграм є дуже інтимним, люди не приходить в канал по-приколу, як в твіторі чи дискорді.

В день канал має 200-500 переглядів
І також являється супер медіа платформою

Що не спрацювало.

Відеоблогери.

Писання в лічку відеоблогерам. 100% ігнор. Або просто “мобілками не займаюсь”. При тому що в своїх відео скулять “а де це українські ігри”. Ну тут таке. Це їх справа і на 100% їх канал чи блог. Знімаю шапку перед усіма, хто добив на ютюбі 40к маючи лише український сегмент аудиторії. Це дійсно важка робота.

Окрім

Окрім Nikattica - YouTube, яка сама(!) двічі(!) згадувала про мою гру в серпні і після виходу. За що надзвичайно їй вдячний 🥹👑. Навіть не уявляю, що було б, якби інші ютюбери зробили таку ж коротку 20 секунд вставку про нашу гру. Точно б Майнкрафт подолали.

Реддіт

Пробували постать в різні спільноти свої скріни. Як тільки пишеш, що це твоя гра - одразу шадоу бан, або в мінус загоняють арт.

Якщо просто постиш арт - можна було отримати по 300 апвоутів. Але загалом не варто сил.

Просто лоуполі арт для досягнень з гри

Висновки

Як я уже казав, хто стукає, тому відкривають. Робіть гру. Робіть її до кінця. До випуску. Перші пару ігор - безкоштовно, щоб набрати аудиторію, хоча б 200-300. Це дасть ВЕЛИКИЙ буст на релізі вашої уже основної гри. Обов’язково робіть її платною. Безкоштовні ігри як папір. Викинув і забув. А до платних завжди повертаєшся 🥹

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дмитро Гладкий
Дмитро Гладкий@dmytrogladkyi

144Прочитань
2Автори
7Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Ремейк Готіки (Дике Поле: Січ).

    Після топіка на Геймдев ДОУ https://gamedev.dou.ua/forums/topic/42399/ хотів би нагадати, яка кінцева мета Всесвіту Дикого Поля.

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

Коментарі (7)

Крутий результат! Щодо маркетингу: по факту, треба мати ВСІ соцмережі і вести їх задовго до виходу гри. Всюду робити прес-релізи та контент, стукатись у всі двері (що ви частково і зробили). Але в розробника не факт, що буде на це час. Тому в ідеалі мати власного маркетолога, який буде займатись :)

Вам також сподобається