"Зелений бізнес": 20 ідей як заробити на екології

Зміст

"Зелена бізнес-модель", забезпечуючи достатній дохід, ставить на чільне місце мінімізацію впливу компанії на навколишнє середовище замість максимізації прибутку. Вона може включати обмежене використання викопних видів палива з акцентом на енергію, що постачається сонячними батареями, та інші підходи до радикального зниження енергоспоживання.

Чому еко-бізнес актуальний у 2023 році

Увага до екології зростає з кожним роком. Екологічність стала новим трендом, а бізнес швидко перетворив її на маркетинговий хід. У сучасному світі споживачі хочуть купувати продукт не тільки через його ціну та якість, а й через його вплив на навколишнє середовище. За останні 5 років прилавки магазинів наповнилися товарами з приставками "еко" та "біо". Дослідження Нью-Йоркського університету довело, що екологічна продукція набагато краще продається.

У 2023 році еко-тренд розвивається особливо активно - як у всьому світі, так і в Україні. Мета екологічного бізнесу не в отриманні прибутку, а в оздоровленні екології планети та здоров'я суспільства.

У рамках еко-підприємництва можна займатися різною діяльністю:

  • технологіями ресурсозбереження;

  • благоустроєм довкілля, еко-дизайном та інше;

  • застосуванням вторинної сировини;

  • організацією відпочинку;

  • еко-просвітою;

  • виробництво і продаж еко-товарів;

  • надання еко-послуг.

"Зелений" бізнес можна розглядати як прибуткову ідею, оскільки його переваги очевидні:

  • екологічність - це світовий тренд;

  • користується великим попитом серед споживачів; очікується, що попит зростатиме;

  • слабка конкуренція в певних нішах;

  • підтримується громадськістю та державою;

  • можливості для прояву креативних ідей;

  • еко-технології часто дають змогу знизити витрати на свій бізнес;

  • існують різні формати роботи: від невеликої лавки з еко-продуктами до великої компанії з виробництва органічних продуктів. Бізнес будь-якого масштабу може приносити підприємцю стабільний дохід.

Еко-бізнес охоплює підприємницьку діяльність, що забезпечує запобігання забрудненню, ресурсо- та природозберігаючі технології, використання біотехнологій, що здійснюють заходи з благоустрою довкілля, переробку, зелену енергетику, виробництво "здорових" харчових продуктів, чистої води, товарів для будівництва, будівництво еко-парків, утилізацію відходів, туризм, інфраструктуру, розведення рослинницьких культур і тварин.

Як вибрати бізнес-ідею і заробити на екології

Екологічний бізнес в Україні - напрямок досить молодий, тому є безліч ніш і нішевих проєктів, які можна зайняти й успішно реалізувати. Бажано починати з того, у чому ви розбираєтеся і є компетентним. Більшість напрямків легко переорієнтувати на екологічність. Наприклад, працюючи на ринку клінінгових послуг, можна запропонувати послугу еко-прибирання. Асортимент продуктового магазину змінити на фермерську продукцію, а туристичну базу з мангалами перетворити на еко-готель, що організовує "зелений" відпочинок.

Також при виборі ідеї слід враховувати умови для бізнесу у вашому регіоні. Оцініть попит на товар або продукцію, наявність цільової аудиторії та інші умови. І, нарешті, проаналізуйте свої можливості як інвестора, організатора та фахівця.

В огляді понад 20 перспективних ідей еко-бізнесу з різним бюджетом і спрямованістю:

Магазин органічних продуктів

Вкладення: від 100 тис. гривень

Торгівля екологічно чистими продуктами є однією з галузей, що найдинамічніше розвивається в країні. Попит на таку продукцію постійно зростає, незважаючи на високі ціни. Як правило, органічні продукти коштують на 50%-100% дорожче за звичайні.

Відповідно, і прибуток тут трохи вищий, ніж у звичайних продовольчих магазинах. Тому можна відкрити прибутковий бізнес на продажу еко-продукції.

Суть ідеї проста: ви відкриваєте магазин і реалізуєте товар, який вам постачають фермерські господарства.

Для старту потрібні невеликі вкладення - за 100 тис. гривень можна відкрити фермерський інтернет-магазин або еко-крамницю. Складнощі можуть виникнути на стадії підбору постачальників і просування. Еко-магазин повинен мати стабільні поставки і якісну продукцію - налагодження цієї системи займає чимало часу. Крім того, потрібно ретельно продумувати зберігання і збут продукції. Адже здорова їжа (без добавок і консервантів) має невеликий термін придатності. Щоб уникнути збитків, підприємець має знайти баланс в обсягах постачання і продажів.

Еко-сумки з натуральних тканин

Вкладення: 50 тис. гривень

На виготовленні та продажу екологічних виробів можна побудувати прибутковий бізнес. Один із варіантів - відкрити виробництво з пошиття еко-сумок. Для цього знадобиться мінімум вкладень - майже вся сума піде на купівлю обладнання та витратних матеріалів. А виробництво легко розмістити в домашніх умовах.

Еко-сумки підтримують ідею відмовитися від пластикових пакетів, які забруднюють навколишнє середовище, і використовувати в побуті багаторазові сумки з натуральних тканин.

Цільовою аудиторією є молоді люди віком 16-35 років. Саме на цей віковий діапазон варто орієнтуватися виробнику, коли він обиратиме дизайн сумок і канали просування. Найвигідніший варіант - відкрити свій інтернет-магазин через соцмережі.

Багаторазові продуктові сумки

У наші дні екологічність перебуває на передньому краї свідомості багатьох людей; оскільки дедалі більше й більше людей шукають альтернативу марнотратним пластиковим продуктовим сумкам, існує хороший ринок для бізнесу з виробництва багаторазових продуктових сумок.

Є кілька способів втілити цю ідею стартапу в життя: створити більш функціональні сумки (наприклад, з термозахистом, кишенями, водонепроникним матеріалом тощо) або розробити сумки для конкретної аудиторії, визначивши тенденції.

Виробництво та продаж екологічних мішечків

Вкладення: від 10 тис. гривень

Продовжуючи тему еко-сумок, можна піти оригінальнішим шляхом і зайнятися виробництвом екологічних систем зберігання з тканини. Авоськи, мішки для зберігання фруктів, овочів і круп, полотняні сумки, джутові пакети, багаторазові бахіли, воскові серветки для продуктів тощо.

Подібні товари користуватимуться попитом, але багато хто з них поки що не так сильно розкручений, як ті ж еко-сумки або авоськи. Тож головне завдання - придумати оригінальний товар і достукатися до своїх покупців.

Організувати такий бізнес можна і вдома. Грошей для цього знадобиться мінімум. Але тут важливі творчі здібності, оскільки придумувати дизайн і шити вироби доведеться самостійно. Звичайно, для виробництва можна найняти фахівців, але тоді зростуть витрати на бізнес.

Виготовлення екологічних дров

Вкладення: від 5 тис. гривень

Одне з актуальних питань екології - використання безпечного палива. Незважаючи на поширення газового та електричного опалення, попит на дрова стабільно високий. Їх використовують для камінів, теплиць, лазень, дров'яних котлів або пічного опалення.

Не так давно на ринку з'явилася ідея - виробляти паливні брикети (пелети) з пресованого листя. Додаючи віск для склеювання, виробники отримують екополен: 1 кг такого палива виділяє близько 30 мегаджоулів енергії. Цього вистачає, щоб підтримувати вогонь у каміні або приготувати їжу на мангалі.

Обсяг початкових вкладень залежить від того, які масштаби виробництва планувати. Для повноцінного виробництва знадобиться близько 500 000 грн, а для домашнього бізнесу або міні-виробництва буде достатньо 10-20 тис. грн. Буде потрібно придбати прес для брикетування і комплекс для просушування готового виробу. Також бажано передбачити виробниче приміщення, яке можна обладнати у власному дворі.

Освоїти процес виробництва нескладно. В інтернеті багато відео, що розповідають тонкощі виготовлення брикетів із листя. Також можна знайти поради, як зробити обладнання своїми руками.

Основні складнощі пов'язані з пошуком сировини (для виробництва її потрібно дуже багато) і збутом. Ця категорія товарів досить складна: щоб заробити на продажу, потрібно чітко розуміти свою цільову аудиторію. Відкривати своє виробництво паливних брикетів варто лише в тому разі, якщо ви зможете налагодити постачання сировини і канали збуту.

Еко-дизайн, еко-будівництво

Вкладення:від 100 тис. гривень

За зеленими будівельними матеріалами майбутнє, і створення стартапу, орієнтованого на виробництво і постачання екологічно чистих будівельних матеріалів будівельним компаніям, може стати чудовим способом змінити ситуацію щодо забруднення навколишнього середовища. Будівництво та дизайн із приставкою "еко" - це сучасний тренд, який набуває дедалі більшої популярності. Ідея передбачає екологічний спосіб життя в галузі домобудівництва. До цього можна віднести:

  • різний "природний" дизайн, наприклад, фітостіни або ландшафтний дизайн;

  • еко-ремонти та будівництво з використанням екологічних матеріалів;

  • зведення екобудинків, які забезпечені всіма необхідними ресурсами тільки за рахунок екологічних джерел енергії (альтернативних, поновлюваних).

Знання в цій галузі можна отримати на практичних семінарах з еко-будівництва, навчальних майстер-класах тощо.

Еко-туризм, організація еко-турів

Вкладення: 30 тис. гривень

Останнім часом екотуризм набирає популярності. За оцінками експертів, екотуризм має всі шанси стати "хітом". Міські жителі із задоволенням проводять активний відпочинок на природі. Підприємці швидко підхопили ідею і підтримали інтерес. Сьогодні можна знайти безліч пропозицій турів та екскурсій у цьому напрямку.

Екотуризм передбачає ночівлю в наметах, здорове харчування, купання в річці, риболовлю, походи... Для тих, хто полюбляє комфорт, ринок пропонує розміщення в екобудинках, екскурсії, лазню та інші розваги. Один із напрямів, який має попит у городян, - можливість пожити сільським життям: наколоти дров, зібрати врожай, подивитись на домашніх тварин, попаритися в лазні, випити чаю.

Обсяг вкладень залежить від самої ідеї. Для створення авторського туру потрібно мінімум грошових вкладень і максимум організаторських здібностей. А ось на будівництво містечка з еко-будиночками доведеться витратити значну суму.

Можна стартувати з невеликого спектра послуг і вкладати прибуток, щоб розширювати бізнес. Почніть з організації риболовлі, плавання на човнах, велосипедних прогулянок, тематичних екскурсій тощо. Є безліч варіантів, як заробити на екотуризмі. Головне в цій справі - ваша підприємливість.

Магазин товарів без упаковки

Стартовий капітал: 30 тис. гривень

Найбільш продаваний товар у вітчизняних супермаркетах - поліетиленові пакети. Щороку продається 20 мільярдів штук - і всі вони опиняються на звалищах. Паперові пакети, які використовуються в упаковці, також не екологічні. Багато товарів продаються в поліпропіленових або картонних упаковках. Вирішення цієї проблеми - не використовувати упаковку взагалі.

На цьому заснована ідея магазину без упаковки. Бізнес працює так: підприємець закуповує товар великими партіями у постачальника і продає на вагу. Покупець приходить у магазин зі своєю тарою. До речі, ви можете продавати в магазині й екологічну упаковку - сумки, мішки для зберігання тощо.

На сьогоднішній день ніша вільна. У великих містах тільки починають з'являтися подібні магазини.

Складність бізнесу полягає в тому, що багато покупців не готові відмовитися від зручної упаковки. Тому вам доведеться вкластися в розкрутку магазину, щоб поширити свою ідею.

Виробництво їстівного посуду

Вкладення: 100 тис. гривень

Їстівний посуд - це новий тренд, який активно використовується в багатьох країнах. На зміну одноразовому пластику приходить їстівний посуд. Багато кафе і ресторанів прагнуть обзавестися такою новинкою. Мода вже захопила США і Європу, а отже, незабаром добереться і до України.

У нашій країні дуже мала кількість компаній використовує їстівний посуд. І ще менше тих, хто його виробляє. Тому ви можете зайняти вільну і дуже перспективну нішу. Це модно, оригінально, зручно й екологічно.

Відкрити виробництво їстівного посуду не складе труднощів. Це можна зробити в домашніх умовах, без складної техніки і великих сум.

Виробництво їстівного посуду - це досить примітивний процес. Ви з легкістю зможете виготовляти вафельні горнятка для кави, рисові, хлібні та сирні тарілки, желейні склянки, чашки із сухофруктів тощо.

Найпростіше вибрати ту продукцію, для виробництва якої достатньо стандартного обладнання кондитерського цеху. Наприклад, вафельні стаканчики.

Головний ризик у цій справі - невисокий попит. На жаль, далеко не всі компанії можуть оцінити перспективність цієї ідеї. Вашим першочерговим завданням стане пошук клієнтів серед закладів громадського харчування. І почати потрібно з тих організацій, які вже підтримують тему екологічності.

Еко-консалтинг

Вкладення: від 10 тис. гривень.

Якщо вас можна вважати експертом в еко-технологіях, то ви можете надавати консалтингові послуги в цій ніші. Суть консультацій - дати екологічну оцінку будинків і офісів, запропонувати способи оптимізації. Наприклад, як перейти на енергозберігаючі технології або реалізувати програму утилізації відходів.

Щоб підвищити довіру клієнтів, станьте сертифікованим еко-консультантом. На сьогодні ви можете знайти багато навчальних курсів, деякі з них доступні в режимі онлайн. Навчання проходить з досвідченими фахівцями у сфері природокористування та екологічної безпеки.

Серйозне навчання обійдеться приблизно 10 тис. гривень. Для старту потрібні вкладення близько 20 тис. гривень - майже всі кошти підуть на навчання і підвищення кваліфікації. Не забудьте також передбачити витрати на просування своїх послуг.

Організація екологічних-весіль

Вкладення: від 10 тис. гривень

Проблема екології близька багатьом, тож організація весіль в еко-стилі буде затребуваною послугою. Реалізація такої ідеї - шанс зайняти вільну нішу у весільній сфері, де спостерігається жорстка конкуренція. Трохи статистики: традиційні весілля щороку залишають після себе 100-150 тонн сміття і відходів. Тому ідея еко-весілля - це не тільки про декор, а про життєву філософію.

Щоб побудувати бізнес на екологічних весіллях, потрібно зібрати команду однодумців, які є прихильниками еко-стилю. Таку ідею повинні втілювати небайдужі люди, тоді можна буде досягти успіху.

В основі цього бізнесу - концепція екологічності. Щоб організувати такі весілля, потрібно знаходити неординарні рішення, проявляти максимум креативності. Весь весільний декор має бути виготовлений тільки з природних матеріалів. Також еко-весілля передбачає: особливе меню (страви з екологічно-чистих продуктів), простоту, відмову від автомобілів, феєрверків і повітряних кульок тощо.

Інакше кажучи, справжнє еко-весілля заперечує більшість атрибутів традиційного весілля: жодних лімузинів, салютів і навіть паперових запрошень.

Незважаючи на концепцію простоти й економії, на організації еко-весіль можна непогано заробити, оскільки цей тренд зараз перебуває на піку популярності в європейських країнах.

Пункт прийому вторсировини

Вкладення: від 100 тис. гривень

Організація пункту для прийому вторсировини - це одна з популярних ідей, коли мова заходить про екологічний бізнес. Згідно зі статистичними дослідженнями, в Україні тільки 28% відходів відправляють на переробку. Решта залишається на звалищах. Змінити ситуацію можна, якщо зайнятися збиранням і сортуванням сміття.

Основне завдання - продумати систему прийому вторсировини і подальшу переробку. Звісно, ви отримаєте більше прибутку, якщо об'єднаєте у своєму бізнесі збір, сортування та переробку вторсировини. Однак для реалізації такої масштабної ідеї потрібен значний стартовий капітал. Увійти в бізнес досить складно: починаючи з отримання дозволів і реєстрації, закінчуючи високим рівнем конкуренції.

А ось відкрити пункт із приймання вторсировини трохи простіше. Ви можете приймати всі види вторсировини або спеціалізуватися на окремих матеріалах: макулатура, пластик, метал, скло тощо. Існують різні формати для таких пунктів для вторсировини. Наприклад, можна встановити автомат, куди здають використані батарейки, пластикові пляшки та інше. В Україні такі автомати ще не так поширені.

Здавати вторсировину можна на базі, а щоб перевозити сировину було простіше, бажано придбати невеликий прес. З його допомогою пресують картон, пластик, алюмінієві банки, макулатуру. Устаткування обійдеться мінімум 50 тис. гривень. Приблизно стільки ж піде на відкриття точки прийому.

На старті краще вирішити питання зі здачею вторсировини. У будь-якому місті є перекупник, який приймає великі партії вторсировини. Краще укласти договір і працювати на постійній основі, щоб виключити проблеми зі збутом.

Переробка сміття та відходів

Вкладення: від 2 млн. гривень

Переробка сміття та відходів - прибутковий і корисний бізнес. Рентабельність такого підприємства може становити 50% і більше. Однак увійти в бізнес не так просто.

Щоб організувати комплекс із приймання та переробки, вам знадобиться пройти складну процедуру реєстрації з отриманням дозволів і вкласти велику суму. Базовий комплект необхідного обладнання для переробки сміття обійдеться як мінімум у 1 млн гривень.

Прибутковими і популярними видами ТПВ є паперове сміття і пластик. З переробленого паперу виробляють упаковку продуктів і туалетний папір, а з пластику - контейнери, меблі та навіть одяг. Однак це напрямки з високою конкуренцією, тому краще обирати менш популярні ніші - наприклад, переробка органічних відходів.

Апсайклінг - переробка предметів домашнього вжитку

Апсайклінг, який іноді називають зворотною комерцією, дає вживаним предметам друге життя, скорочуючи кількість сміттєзвалищ і заощаджуючи ресурси та матеріали. Від переробки старого одягу для перепродажу до створення картин на стінах зі зламаних клавіатур - апсайклінг дає змогу запропонувати покупцям щось справді унікальне.

Переробка предметів домашнього вжитку - це особливо екологічна ініціатива, оскільки середній предмет меблів генерує близько 47 кілограмів еквівалента вуглекислого газу внаслідок різних процесів, від виробництва текстилю до деревини та лісоматеріалів.

Еко-олівці та інші еко-дрібниці

Вкладення: від 20 тис. гривень

Ця ідеї припаде до душі тим, хто любить оригінальні рішення і продумані дрібниці. У Європі з'явилися еко-олівці, в які поміщено капсули з насінням будь-якої рослини. Коли олівець сточується, його "садять" у землю. В одній коробці кілька олівців, де представлені варіації з насінням овочів, пряних трав та інших рослин.

Самі олівці зроблені з деревини кедра, а замість свинцевого стрижня - суміш графіту і глини.

Ця ідея добре зустрілася покупцями, тому можна спробувати реалізувати її і в Україні. Для цього необов'язково відкривати своє виробництво еко-олівців. Можна просто зайнятися їх продажем, відкривши магазин екологічних речей.

Наприклад, бамбукові зубні щітки, воскові серветки, силіконові пакети для зберігання, полотняні сумки-шопери, багаторазові стаканчики для напоїв тощо. Ви можете створити свій інтернет-магазин, реалізувати товар через інстаграм або відкрити невелику еколавку в ТЦ.

Виробництво еко-іграшок

Вкладення: від 10 тис. гривень

Дерев'яні іграшки на хвилі популярності. Екологічні, естетичні вироби ручної роботи - за всіма параметрами це відповідає сучасним тенденціям.

Нині дерев'яні іграшки коштують недешево, але при цьому відмінно купуються. Батьки готові платити за іграшку більше, якщо вона відповідатиме їхнім вимогам.

Вам буде потрібно закупити кілька верстатів для роботи по дереву і різні допоміжні інструменти. Витрати на старті невеликі.

Продавати вироби можна через інтернет, задіявши різні ресурси: Instagram, Etsy.com, "ОЛХ" тощо. Заробляти на цьому можна від 30 тис. гривень чистого прибутку.

Виробництво дерев'яних іграшок - бізнес цікавий і перспективний. Якщо ви придумаєте оригінальну концепцію і впораєтеся з початковим етапом, то у вас будуть усі шанси розвинути виробництво.

Сонячна енергетика та сонячні водонагрівальні системи

Вартість традиційної енергії у світі продовжує зростати, що робить екологічні бізнес-ідеї, пов'язані з енергозбереженням і скороченням витрат на енергію, перспективним еко-бізнесом як зараз, так і в майбутньому.

Сонячні водонагрівальні системи можуть забезпечити значну економію витрат на енергію (при правильному встановленні вони забезпечують до 70% гарячої води для сім'ї).

Використання альтернативної енергії

Альтернативна енергія - це універсальна фраза, яка описує будь-яке джерело енергії, що не отримане з викопного палива. Сонячна, вітрова та геотермальна енергія є найпоширенішими формами альтернативної енергії, і вони можуть використовуватися виробничими компаніями для зниження залежності від нафти, газу і традиційних видів електроенергії. Хоча для компанії може виявитися неможливим повністю відмовитися від використання викопного палива, вона може скоротити споживання енергії за рахунок використання альтернативної енергії всюди, де це можливо.

Вітрогенератори

Вкладення: від 50 тис. гривень

Питання альтернативного енергопостачання актуальне зараз і в майбутньому буде тільки набирати популярність. Існують різні рішення - від сонячних батарей до вітрогенераторів. Останній варіант користується популярністю і все частіше зустрічається в Україні. Нам поки далеко до Європи, де використання вітрової енергії вийшло на промислові масштаби, але перші кроки вже робимо.

Суть бізнесу - встановлення вітряних станцій (вітрогенераторів). Це дуже перспективний напрямок. Вхід на цей ринок доступний не тільки для великого бізнесу, але також для середнього і малого. Обсяг інвестицій залежатиме від масштабів вітряної станції.

Мінімум, який потрібен для старту, - 50 тис. гривень, а потужна станція потребуватиме кілька мільйонів гривень. Бізнесменові-початківцю можна подумати над тим, щоб виготовити такий вітрогенератор власноруч - зараз в інтернеті можна знайти розрахунки і креслення з будівництва такого генератора.

Однак варто звернути увагу, що не всі території підходять для вітроенергетики. Враховуйте це, коли будете розглядати ідею для реалізації.

Органічна косметика

Вкладення: від 150 тис. гривень

Тема екології проникає в усі сфери життя і, звичайно, торкнулася б'юті-індустрії. На ринку стали з'являтися магазини, які спеціалізуються тільки на органічній косметиці.

До зеленої косметики входить щонайменше 95% природних компонентів, також усі рослини, що використовуються в косметиці, мають бути вирощені в екологічно чистих умовах. Упаковка теж має відповідати принципам екологічності.

Ідея бізнесу - відкрити магазин екологічної косметики. Там можна продавати органічну продукцію різних видів: від мила до помади.

Утилізація електронної техніки

Вкладення: 200 тис. гривень

Багато людей самостійно сортують вторсировину (папір, скло і пластик), але при цьому забувають про утилізацію зламаної електроніки.

Ви можете заробити на збиранні та утилізації старих телевізорів, зламаних ноутбуків і мобільних телефонів, батарейок, електронно-променевих ламп та інших електронних відходів, шкідливих для довкілля.

Проблема утилізації електронного сміття привертає до себе дедалі більше уваги, тому важливо скористатися моментом і зайняти нішу.

Щоб відкрити підприємство зі збору та утилізації електронного сміття, потрібна суттєва сума. Але ви можете організувати бізнес з надання посередницьких послуг - і займатися тільки прийомом (вивезенням) списаної електроніки.

Ваші функції полягатимуть у тому, щоб прийняти техніку, розібрати її "на запчастини" і продати великим підприємствам-переробникам, виробничі потужності яких дають змогу займатися утилізацією електронних відходів.

Еко-ресторан

Вкладення: від 400 тис. гривень

Еко-ресторан - прибуткова ідея, яка ідеально вписується в сучасну культуру харчування. Здорова їжа, корисні продукти, екологічно безпечні меблі та будматеріали, налагоджена система утилізації відходів, еко-дизайн і філософія закладу загалом - ось лише частина переваг, які зацікавлять відвідувачів.

Причому екологічний ресторан привабить різну аудиторію: поціновувачів затишних закладів, прихильників правильного харчування, еко-активістів.

Відкривати подібний заклад краще у великому місті. Але майте на увазі, що ця ідея може принести вам чимало проблем. Річ у тім, що ви маєте повністю витримати концепцію закладу. В еко-ресторані все має відповідати: від будматеріалів до меню. Потрібно передбачити безліч деталей. Тому відкривати такий заклад рекомендується тим, хто "в темі" ресторанного бізнесу.

Продаж і встановлення сонячних панелей

Вкладення: від 200 тис. гривень

Ще один варіант альтернативних джерел електроенергії - сонячні панелі. На ринку такі вироби вже давно застосовуються простими громадянами.

Виробництвом сонячних панелей займаються не більше десятка виробників, а загальне покриття становить не більше 100 тисяч квадратних метрів. Бізнес ніша відносно вільна і перспективна. Як правило, сонячні акумулятори застосовують у трьох галузях: опалення теплиць і різних господарських приміщень, обігрів житлових будинків і нагрівання води в басейнах, літніх душах тощо.

Ви можете займатися як виробництвом сонячних панелей, так і їх установкою. Найпростіший варіант - відкрити бізнес зі складання сонячних панелей. Для цього доведеться вкласти близько 150 тис. гривень. А повноцінне підприємство вимагає інвестицій у 2-3 мільйони і залучення серйозних фахівців.

Екологічне прибирання

Вкладення: від 200 тис. гривень

Екологічність поширюється на всі сфери життя, зокрема передбачає правильне облаштування та утримання власного житла.

Останнім часом популярності на ринку набувають послуги екоклінінгу. Екологічність полягає в тому, що використовуються органічні, безпечні засоби для прибирання на основі трав та ефірних олій.

Також під час еко-прибирання використовується екологічне обладнання: мийні пилососи, генератори пари тощо. Мета такого прибирання не тільки досягнення чистоти, а й створення безпечних для здоров'я умов.

Послугами екоклінінгу активно користуються сім'ї з маленькими дітьми, алергіки, власники тварин тощо.

Сама схема відкриття бізнесу не відрізняється від звичайного клінінгу. Питання стоїть тільки в підборі екологічного обладнання та засобів для чищення.

У висновку

Еко-бізнес є популярним і перспективним напрямком, який тільки починає набирати обертів. На сьогодні багато ніш вільні - і це шанс відкрити прибуткову справу. Попит на екологічні товари та послуги зростає з кожним роком.

Звичайно, потрібно пам'ятати і про складнощі. Для реалізації деяких ідей доведеться пройти безліч бюрократичних процедур, інші проєкти потребують великих капіталовкладень або спеціальної компетенції. Певні ніші зайняті конкурентами і практично закриті для новачків.

Вирішити ці проблеми можна на стадії планування: заздалегідь проаналізувати ринок, рівень попиту і конкуренції, скласти бізнес-план, а також об'єктивно оцінити можливості реалізувати ідею в конкретних умовах. Якщо на цьому етапі все зробити грамотно, то ризики будуть мінімальні.

Запитання та відповіді

У чому актуальність екологічного бізнесу?

Увага до екології зростає з кожним роком. Екологічність стала новим трендом, а бізнес швидко перетворив її на маркетинговий хід. За останні п'ять років прилавки магазинів наповнилися товарами з приставками "еко" та "біо". Дослідження Нью-Йоркського університету довело, що екологічна продукція краще продається.

У 2023 році еко-тренд і "зелений бізнес" активно розвивається у всьому світі. Мета екологічного бізнесу не тільки в отриманні прибутку, а й в оздоровленні планети.

Який бізнес обрати?

У рамках еко-підприємництва можна займатися різною діяльністю:

  • технології ресурсозбереження;

  • благоустрій навколишнього середовища, еко-дизайн та інше;

  • застосування вторинної сировини;

  • організація відпочинку;

  • еко-просвіта;

  • виробництво і продаж еко-товарів;

  • надання еко-послуг.

Які переваги в еко-бізнесу?

Екологічний бізнес можна розглядати як прибуткову ідею, оскільки його переваги очевидні:

  • екологічність - це світовий тренд;

  • користується великим попитом серед споживачів; очікується, що попит зростатиме;

  • слабка конкуренція в певних нішах;

  • підтримується громадськістю та державою;

  • можливості для прояву бізнес-креативу;

  • еко-технології часто дають змогу знизити витрати на свій бізнес;

  • існують різні формати роботи: від невеликої лавки з еко-продуктами до великої компанії з виробництва органічних продуктів. Бізнес будь-якого масштабу може приносити підприємцю стабільний дохід.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

620.4KПрочитань
11Автори
463Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається