Зеленський №2 звертається до знаменитостей, а також до політиків, щоб допомогти Україні - The Wall Street Journal

Коли Білий дім хоче поговорити з Україною, він телефонує Андрію Єрмаку .

51-річний колишній юрист і кінопродюсер є правою рукою президента України Володимира Зеленського і проводить регулярні телефонні розмови з радником США з національної безпеки Джейком Салліваном, відповідальним за війну в адміністрації Байдена.

Офіційний титул Єрмака — начальник штабу, але він працює більше як президент № 2. Часто одягнений у зелене військове вбрання та щетину, як його бос, Єрмаку довіряють критично важливу роботу, починаючи від збільшення поставок зброї зі США та їхніх союзників і закінчуючи наглядом за обмін полоненими з Москвою .

Він допоміг схилити Захід за військові дії України, спілкуючись з офіційними особами та розпочинаючи медіа-підковані заходи з громадськістю.

Останній поштовх Єрмака полягає в тому, щоб залучити такі країни, як Бразилія та Індія, які зберігають дружні зв’язки з Росією. Частина плану: залучити знаменитостей із Латинської Америки до Києва, як це зробили багато західних зірок з початку вторгнення минулого року.

«Я проти формальної дипломатії. Вона мертва», — сказав Єрмак у рідкісному інтерв’ю минулого місяця. «Це новий час. М'яка сила, це необхідно. Мені потрібні результати».

В адміністрації президента та в іноземних столицях Єрмака розглядають як мікроменеджера, який володіє величезною владою, але діє в тісному зв’язку із Зеленським, 45-річним лідером, якого він знає більше десяти років.

Де б не був президент, від міжнародних зустрічей до відвідин передових військ, керівник його апарату зазвичай поруч. Єрмак применшує власну роль, кажучи, що його завдання — підтримувати Зеленського і що він пишається довірою президента.

"Хто ображає президента, це мій особистий ворог", - сказав він.

Єрмак познайомився із Зеленським на початку 2010-х, коли вони обидва були в шоу-бізнесі. Зеленський, гуморист і телеактор, був топ-продюсером українського телеканалу. Єрмак був юристом у сфері розваг, який працював у першій зареєстрованій юридичній фірмі в країні та написав перший продюсерський контракт, коли Україна поставала з уламків Радянського Союзу та навчалася капіталізму.

Вони подружилися. Коли Зеленський став президентом у 2019 році, пообіцявши боротися з корупцією та припинити війну на низькому рівні з Росією на сході України, він призначив Єрмака старшим радником і підвищив його до глави адміністрації в лютому 2020 року.

Єрмак допоміг Зеленському виконати запити тодішнього президента Дональда Трампа щодо відкриття розслідування щодо сина Джо Байдена, який тоді був головним кандидатом від Демократичної партії. Зеленський вийшов із інциденту відносно неушкодженим.

Він намагався змінити громіздкий бюрократичний апарат президентської канцелярії. Інтерв’ю проходило не серед звичайного яскравого обладнання адміністративної будівлі, а в кімнаті для переговорів зі скляними перегородками, екранами телевізорів і неоновим освітленням, на якому було написано українською мовою: «Час. Дія. Ви." При прочитанні разом звуки утворюють речення: «Час діяти».

Невдовзі Єрмак познайомився з впливовими людьми на Заході, коли співпрацював з офіційними особами, а також з приватними особами та компаніями, включаючи The Wall Street Journal, щоб допомогти евакуювати людей з Афганістану українськими літаками, коли США вивели свої збройні сили та Талібан захопив країну .

У вересні 2021 року Зеленський у супроводі Єрмака відвідав Білий дім, де зустрілися з президентом Байденом і Салліваном. Під час цієї ж поїздки українська делегація відвідала разом з режисером «Хрещеного батька» Френсісом Фордом Копполою його виноробню в долині Напа в Каліфорнії, де вони провели пару годин, слухаючи українську музику та спілкуючись з фільмами. (Єрмак, кіноман, який колись продюсував гангстерський фільм, особливо любить італійські фільми — за його словами, радше Фелліні, ніж Вісконті.)

В Україні Зеленський намагався виконати обіцянки своєї кампанії, а Єрмак ставав громовідводом для критики, оскільки рейтинг схвалення президента падав.

Коли наприкінці 2021 року Росія зібрала десятки тисяч військових навколо України, Єрмак доклав останніх відчайдушних зусиль, щоб знайти угоду з Росією, щоб запобігти вторгненню. Критики кажуть, що уряд Зеленського віддавав перевагу мирним переговорам над підготовкою до війни, яка виявилася дорогою в перші дні вторгнення Росії.

Єрмак сказав, що це був правильний вибір - шукати мирний вихід, але Росія обрала інший шлях.

«Все, чого вони не змогли досягти тиском протягом цих багатогодинних переговорів, – сказав він, – вони намагалися досягти військовим шляхом 24 лютого 2022 року», – у день вторгнення.

24 лютого Зеленський і його головні помічники залишилися в Києві, навіть коли російські танки наблизилися до околиць столиці.

Також в адміністрації президента того дня: лауреат премії «Оскар» актор Шон Пенн , який був у Києві, знімаючи документальний фільм про перетворення Зеленського з коміка на президента. Єрмак запросив його до президентської резиденції, і Пенн відтоді доклався до української справи та випустив фільм під назвою «Суперсила».

Маючи минуле в шоу-бізнесі, Єрмак і Зеленський невдовзі дійшли висновку, що можуть напряму звернутися до громадян Заходу, уряди яких вливають мільярди доларів в Україну. Єрмак став лідером публічної дипломатії, яка використовує романтику української боротьби Давида і Голіафа та харизму Зеленського.

До Зеленського в Києві завітали голлівудські актори. Ірландський рок-гурт U2 виступав на станції київського метро. Минулого року французький актор Ален Делон дав інтерв’ю президенту України у рідкісній телевізійній програмі. У березні минулого року під час церемонії нагородження Коппола згадав про свою зустріч із Зеленським і закликав президента Росії Володимира Путіна припинити це.

«Ця інформаційна хвиля виявилася ефективною», — сказав Зеленський в інтерв’ю The Journal . «І чим більше людей, які мають багато підписників, людей, які їх дивляться чи читають, тим більша інформаційна хвиля, і увага до України не втрачається».

Зеленський з’являвся на різних форумах через відеозв’язок, від церемонії відкриття в Університеті Джона Гопкінса до музичного фестивалю Гластонбері в Англії.

Запланована поява президента на музичному фестивалі в Санремо в Італії викликала нарікання серед членів коаліції прем’єр-міністра Джулії Мелоні , які мають історію промосковських симпатій, і була замінена листом, який пізно ввечері зачитав ведучий.

Але Єрмак сказав, що це був успіх для України, тому що українська рок-група «Антитіла» виконала пісню про бій української армії за східне місто Бахмут. Він сказав, що Мелоні, щира прихильниця України, пізніше зробила комплімент пісні на зустрічі з Зеленським.

У той же час Єрмак веде переговори з союзниками, щоб залучити їх і узгодити з ними мільярди доларів військової допомоги .

У перші тижні війни Єрмак надіслав іноземним чиновникам фотографії тіл українців, щоб продемонструвати, навіщо Києву потрібна потужніша зброя. За його словами, більшість його колег відповіли, що він сприйняв як знак їхньої особистої залученості.

Єрмак сказав, що Салліван дає йому пряме пояснення, коли адміністрація Байдена не готова надати певну зброю, яка відчайдушно потрібна Україні.

"У нас різні позиції, але ми чесні один перед одним", - сказав Єрмак. «Він багато зробив для підтримки. Але найголовніше, він дуже чесний».

Представники США назвали канал зв'язку відкритим і ефективним.

Зараз Єрмак використовує той самий подвійний підхід, щоб спробувати відкрити відносини з країнами, з якими Україна не мала тісних зв’язків у минулому.

Єрмак каже, що зусилля перед війною укласти угоду з Росією були перешкоджені угодою 2015 року, укладеною під тиском Заходу, яка передала Москві контроль над частинами України.

Деякі уряди закликають до мирних переговорів, але Єрмак каже, що Україні не потрібен посередник, оскільки Путін не демонструє жодних ознак відмови від своєї мети домінування в Україні. Натомість Єрмак хоче схилити такі країни, як Бразилія та Індія, за мирний план Зеленського, який передбачає виведення російських військ з усієї території України. Єрмак спілкувався з високопоставленими урядовцями в Нью-Делі та Бразиліа, щоб закликати їх взяти участь у мирному саміті.

Але Україна перебуває у стані війни, і люди гинуть, а для швидкого відкриття Латинської Америки знадобиться більше, ніж дипломатична люб’язність і перетасування офіційних паперів, сказав він.

Єрмак прокрутив соцмережі, щоб знайти інші цілі. Один із них – колумбійський співак Малума , який має 63 мільйони підписників в Instagram, величезна потенційна аудиторія для послання України.

«Я не знаю цього співака. Це не моя музика», – сказав Єрмак. «Але він нам потрібен».

До цієї статті долучилися Вівіан Салама та Боян Панчевскі.

Джерело THE WALL STREET JOURNA

Матеріал підготував канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

“Коли Білий дім хоче поговорити з Україною, він телефонує Андрію Єрмаку .“ - це капєц.

Це точно не замовна стаття про себе коханого? Нудить вже від “андрюши“.

П.М. Зверніть увагу як філігранно обходиться постать татарова.

Вам також сподобається