Fairphone 5 відроджує мрію про смартфон, якого вистачить на 10 років

Наші телефони, на жаль, недовговічні. Батареї втрачають свою ефективність раніше, ніж вони старіють, сумісність швидкоплинна, підтримка програмного забезпечення закінчується, і незабаром з'являються незначні оновлення, які подаються як обов'язкові. Це підступна модель, яку Fairphone намагається змінити.

Цього тижня голландський стартап випустив телефон, який встановлює нові стандарти сталого розвитку: Fairphone 5. Цікаво, що компанія передбачає, що пристрій працюватиме протягом 10 років.

Модульний пристрій створено для зручності ремонту. Ви можете замінити не лише батарею, а й дев'ять інших деталей, зокрема екран, порт USB-C та динаміки.

Щоб їх замінити, просто візьміть викрутку і дотримуйтесь відеоінструкції. При чому зазначається, що зробити це набагато простіше, ніж з будь-яким іншим телефоном. Ще одним підтвердженням довговічності Fairphone 5 є п'ятирічна гарантія на нього.

В плані програмного забезпечення захист ще довший. Fairphone забезпечує щонайменше вісім років підтримки ОС — але націлений на ціле десятиліття.

Це мета, яка не має собі рівних серед пристроїв на Android або IOS. Щоб встановити еталон, Fairphone обрав чіпсет, створений для промислових застосувань: Qualcomm QCM6490. Оскільки процесор розроблений для обладнання та пристроїв з довшим терміном служби, ніж телефони, цикл підтримки програмного забезпечення також може бути подовжений.

У світі дорогих телефонів, які служать лише два-три роки, підтримка та ремонтопридатність мають очевидну споживчу привабливість. Але найбільшу користь від цього отримує планета.

Запасні частини можна замовити в інтернет-магазині Fairphone.
Запасні частини можна замовити в інтернет-магазині Fairphone.

Підхід Fairphone до сталого розвитку починається з матеріалів, з яких виготовляються телефони, і людей, які їх видобувають.

Соціальне підприємство розпочало своє життя як кампанія проти конфліктних мінералів, які часто зустрічаються у смартфонах. Відомі виробники часто використовують примусову працю для видобутку цих мінералів.

Щоб максимізувати соціальний вплив, Fairphone визначив 14 матеріалів, які мають високий потенціал для вдосконалення ланцюжка поставок. У Fairphone 5 понад 70% цих матеріалів видобуваються або переробляються чесно.

Компанія Ballester особливо пишається ланцюжком постачання акумуляторів. Літій всередині батареї походить з єдиної шахти в Чилі, сертифікованої IRMA - провідним світовим стандартом для промислового видобутку корисних копалин.

Також були зроблені кроки для зменшення шкоди, спричиненої кобальтом, який часто видобувається із застосуванням дитячої праці. 100% мінералу в батареї відповідає кобальту, виробленому в покращених умовах праці. Вперше в галузі, люди, які збирають батарею, також отримають бонус у розмірі прожиткового мінімуму.

"Ми впевнені, що це найсправедливіша та найстійкіша батарея у світі", - сказав засновник.

Переваги сталого розвитку поширюються і на споживача. За даними Fairphone, батарея збереже свою ємність протягом більш ніж 1 000 повних циклів заряджання.

Серед інших особливостей Fairphone 5 - 6,46-дюймовий OLED-екран і потрійна 50-мегапіксельна камера. Загалом, пристрій має характеристики, щоб конкурувати зі смартфонами середнього класу від лідерів ринку. Але компанія більше зосереджена на тому, щоб надихати гігантів, ніж конкурувати з ними.

"Місія Fairphone полягає в тому, щоб змінити галузь зсередини, — сказав засновник компанії. "Все, що ми робимо, ми публікуємо. Ми намагаємося створити модель, яку інші компанії можуть скопіювати, повторити, зробити більшою або приєднатися до неї".

Поки що реакція промисловості була неоднозначною. З точки зору екології, Баллестер побачив деякі позитивні зміни, але покращення життя працівників відбуваються "надзвичайно повільно", - сказав він.

Допоки це буде так, Fairphone буде виділятися на ринку. Зрештою, споживачі все ще повинні підштовхувати індустрію до змін.

"Я думаю, що з технічної точки зору немає сенсу купувати iPhone, коли можна купити Fairphone 5", - сказав в інтерв'ю TNW Нуд Тіллеманс (Noud Tillemans), в.о. генерального директора Fairphone. "З кожним проданим телефоном ми зможемо мати більший вплив".

Fairphone 5 вже доступний для попереднього замовлення в Європі. Ціна починається від 699 євро в єврозоні або 619 фунтів стерлінгів у Великобританії. Доставка розпочнеться 14 вересня.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.6KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Це ж було вже! (с) Project Ara.

Якщо гуглу не вдалося то не розумію на що розраховують ці Fairphone.

Ну зрозуміло що розрахунок на Еко.

Вам також сподобається