ЗМІ наполягають на регулюванні штучного інтелекту, щоб захистити довіру громадськості

Відкритий лист закликає до більшої прозорості у підготовці та розгортанні моделей штучного інтелекту.

Низка найбільших світових медіаорганізацій об'єдналися, щоб закликати до більшої прозорості щодо навчання генеративних моделей штучного інтелекту. У відкритому листі до політиків, опублікованому вчора, вони просять долучитися до створення стандартів використання штучного інтелекту, особливо в тому, що стосується прав інтелектуальної власності. 

Завдяки генеративному штучному інтелекту з'явилася можливість виробляти й поширювати синтетичний контент з неймовірною швидкістю і в велетенських масштабах. Проблема, як йдеться в листі, полягає в тому, що безвідповідальне використання технології може поставити під загрозу медіаекосистему в цілому, підірвавши довіру громадськості до незалежності та якості контенту.

Підписанти листа заявляють, що підтримують відповідальний розвиток і розгортання технології генеративного штучного інтелекту. Однак вони також вважають, що "необхідно розробити правову базу для захисту контенту, який забезпечує роботу додатків зі штучним інтелектом, а також для підтримки довіри громадськості до засобів масової інформації, які поширюють факти й підживлюють наші демократії".

Рекомендації щодо навчання та розкриття інформації про ШІ

У листі під назвою "Збереження суспільної довіри до ЗМІ через уніфіковане регулювання та практику використання штучного інтелекту" вони також визначили пріоритети в регулюванні цієї технології, що стрімко розвивається. 

Серед них — прозорість щодо складу всіх навчальних наборів, які використовуються для створення моделей ШІ, згода власників прав інтелектуальної власності на використання їхніх матеріалів, а також колективні переговори між медіагрупами та операторами й розробниками моделей ШІ.

Кілька медіакомпаній та творців подали до суду на розробників АІ за порушення авторських прав. Наприклад, Getty Images подав позов проти Stability AI у лютому, а комік Сара Сільверман — проти OpenAI минулого місяця.

Але є й прецедент співпраці. У липні OpenAI та The Associated Press уклали угоду, згідно з якою розробник GPT отримав ліцензію на архів новин AP. Фінансові деталі угоди сторони не розголошують.

Автори листа також вимагають, щоб моделі та користувачі генеративного ШІ "чітко, конкретно і послідовно ідентифікували свої результати й взаємодії як такі, що включають контент, створений ШІ", а також вжили заходів для усунення упередженості та дезінформації з їхніх сервісів.

Далекосяжні наслідки неконтрольованого розгортання ШІ

Генеративний штучний інтелект називають наступною межею продуктивності, і дослідження показують, що він може щорічно приносити світовій економіці до 4,4 трильйона доларів (3,99 трильйона євро) вартості. Тим часом побоювання щодо його застосування варіюються від фальшивих онлайн-оглядів до поширення дезінформації, масового стеження і дискримінації, втрати робочих місць і навіть можливого вимирання людської раси.

Серед організацій, що стоять за листом, — Європейська рада видавців (EPC), група, що складається з голів та генеральних директорів провідних європейських медіакорпорацій. З 1991 року група лобіювала понад 250 різних пропозицій та директив ЄС.

Лист також підписали Agence France-Presse, European Pressphoto Agency, Gannett | USA TODAY Network, Getty Images, Національна асоціація фотографів, Національна спілка письменників, News Media Alliance, The Associated Press та Гільдія авторів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.4KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається