Зміни себе!

Є дуже погана новина, - люди не змінюються, змінам підлягає лише їхня поведінка в залежності від соціокультурного середовища у якому вони перебувають. Безумовно, ми здобуваємо новий досвід, він якось відображається на наших роздумах та ваганнях, але більшість рішень все одно приймається імпульсивно, керуючись внутрішніми мотивами.

Друга погана новина полягає в тому, що «свобода волі» - це міф, про це в останній час досить активно заявляють нейробіологи, і один з них – це Роберт Сапольскі, відео якого набирають на ютубі мільйони переглядів. Річ у тім, що наші (?) «рішення» здебільшого диктуються зовнішніми та внутрішніми факторами, що діяли на момент його прийняття, будь то, стан ситості, виспаності, нервової системи в цілому, останніх подій тощо.

Але і це не всі погані новини…

Залежності від шкідливих факторів, які віднесено до хвороб, зокрема, наркоманія, алкоголізм і навіть, до останнього часу, співзалежність, - вважаються невиліковними, з періодами загострення та рецесії.

Що ж тоді робити? Яким чином змінити своє життя? Чи варто змиритися з дійсністю і плентатись слідом за віяннями долі та сформованими звичками і надалі?

Звісно ж ні! Вже сам факт того, що Ви зацікавились цією темою говорить про те, що Ви вже маєте ті засоби для змін, які необхідні, їх потрібно лише розкрити в собі і використати на противагу рутині.

Усвідомлення наявності проблеми – це перший і найважчий крок для її вирішення, від якого і залежить весь подальший успіх.

Люди не наважуються на зміни, бо бояться щось змінити, вважаючи, що надалі може бути гірше. Наявність такого страху і говорить про те, що проблема існує і стоїть досить гостро.

Для того, щоб щось змінити слід почати з незначних змін, змін звичок та соціального оточення. Ви помітили, що «біда не ходить на одинці», а «подібне притягає подібне»? Людям властиво групуватися за інтересами та звичками проводити вільний час.

Залежним людям відмовитися від залежності завжди заважає оточення, яке цю залежність підтримує та формує. Тож змінити своє оточення – є важливим кроком. Це можна зробити не різко і не одразу. Спершу просто знайти цікаве нове заняття та однодумців і так формувати нову компанію. Чи долучитись до тих, хто займається темою, яка вас цікавить. Так би мовити, «гуртки по зацікавленостям». Переносячи на ці сфери все більше і більше вільного часу, ви і не помітите як почнете змінюватись. Потрібні розмови на загальні теми, література, відеороліки, медитації, спорт, прогулянки на самоті та самозанурення, – дадуть Вам набагато більше, ніж порожні буденні розмови чи перебування у низькорозвинутих компаніях із пошлим гумором та нездатністю розважитись без алкоголю чи інших речовин.

Цінуйте свій час – це основний Ваш ресурс, який не відновлюється і не збільшується, лише вичерпується.

Пропрацюйте свої проблеми. Поставте собі питання «чому я так вчиняю?», «що мені заважає вчиняти інакше?», «яка причина страху?», «чи реальний мій страх?», «які протилежні наслідки можливі, що не викликають страх?», «як би мав вчинити хтось інший?», «до чого призведе моя поведінка, якщо нічого не змінювати?», «куди я можу прийти, якщо зміню своє життя?», «що з цих варіантів більш вірогідне?», «що буде, якщо я раптом усвідомлю, що завтра помру? Чи не жалкуватиму про згаяне життя?».

Після цього, спробуйте знайти проблеми з дитинства, які ви переносите на доросле життя. Може це брак уваги? Сором? Страх покарання? Невпевненість у собі? Агресія зі сторони батьків? Чи якась трагічна подія? Тоді спробуйте пережити це заново, висказати все те, що не змогли в дитинстві, уявіть перед собою кривдника і просто вискажіть, з усієї сили та агресією, з усім, що спадає на душу. Якщо це пов’язано з живими людьми – можете напряму висказати все їм. Якщо це трагічна подія – переживіть у думках її знову, і змініть хід таким чином, щоб ви встигли вкласти все те, що не могли зробити тоді. Якщо отримали полегшення – це добре, тепер можна рухатись далі.

Якщо ж проблем не відчуваєте, - вітаю, вам буде легше рухатись далі. Тоді оцініть свої слабкі і сильні сторони, побудуйте план дій. Не кваптесь, головне системність. І рухайтесь крок за кроком уперед!

А щоб краще оцінити свої слабкі і сильні сторони, рекомендуємо все ж замовити розгляд своєї матриці долі. Де крім всього, отримаєте також поради щодо напрямків на які слід звернути особливу увагу особисто Вам. Тим паче, що до кінця серпня діє акційна ціна 999 грн.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Тетяна Оринянська
Тетяна Оринянська@Numeri_fati

Нумеролог

1KПрочитань
0Автори
4Читачі
Підтримати
На Друкарні з 9 червня

Більше від автора

  • Пошук свого шляху

    У житті кожен з нас стикається з безліччю рішень, і кожен вибір, що ми робимо, має потенціал впливати на наше майбутнє. Але що таке правильний вибір? Як ми можемо визначити, що саме відповідає нашим потребам, цілям та цінностям?

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток
  • Сила бажання

    Звідки береться непоборна тяга до певної дії чи об'єкта? І чому ці бажання часом нестримні та нестерпні? Що є тим стимулом, який рухає нашу фантазію?.. Часом здається, до життя і є саме лише бажання, - задоволене, але частіше "зголодніле"...

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається