“Знаю попсу по каверам”. Підбірка рок каверів по мотивам відомих хітів

Як показує практика, якщо десь з’явилась дійсно вдала пісня з великим музичним потенціалом, або цікавими музичними рішеннями, з вірогідністю відсотків так 90 на неї одного дня з’явиться епічний рок або метал кавер. І часто такий кавер виводить пісню на якісно новий рівень. Тож чому б не згадати ряд відомих і не дуже “важкомузичних” варіцій таких хітів.

Власне почну я навіть не з пісні, а з гурту згадка про який надихнула мене на цей текст: Exit Eden (дякую рандомізатору ютуб мьюзік що витягнув її з падзабутого обраного). Це так званий “супергурт” (одно- чи багаторазове зібрання музикантів з різних вже сталих гуртів). Наразі цей супергурт зібрався лише раз, але залишив по собі альбом з 13 каверів в жанрі симфончного металу на різні поп хіти. І… це реально епічно.

Exit Eden - Impossible. Пісня що нагадала про гурт і дала натхнення на цей довгочит

Фішками цього супергурту стало зібрання 4х топових метал-вокалісток з дуже різними цікавими голосами і вдале комбінування цих голосів в кожній пісні. 6 з пісень отримали власні кліпи які йдуть як епізоди однієї візуальної історії. В тому числі по одному з кліпів присвячено кожній з героїнь.

Exit Eden - Total Eclipse Of The Heart. Найпопулярніший кавер цього супергурту

Але не ними єдиними. Одна з моїх улюблених знахідок за це літо, це колаборація NO RESOLVE та HINDER з кавером “Unstoppable”.

NO RESOLVE & HINDER - UNSTOPPABLE

NO RESOLVE також любителі позаписувати кавери, але в рамках цього колабу вони скаконули вище голови і зробили дуже епічну версію, з цікавою грою двох доволі контрастних вокалів і качаючим аранжуванням. Дуже потужна штука, рекомендую.

Логічним продовженням думаю стане ще один кавер з контрастним комбо 2 вокалістів. На цей раз з кавером на пісню, яка по кількості рок і метал каверів впевнено претендує на місце в книзі рекордів Гіннеса (реально рок і метал каверів на Toxic на ютубі можна знайти десятки). Кавер від A Static Lalluby один з найкращих. Особливо має сподобатись тим хто любить вставки екстримального вокалу.

A Static Lullaby - Toxic

Ще однією дуже популярною для таких каверів стала вже легендарна Careless Whisper. Я чув багато версій цієї пісні, але виділити хочу дві (вони дещо схожі, але складно було обрати тільки одну):

  1. Версію від гурту Seether, характерну класним стильним і емоційним виконанням із цікавим акцентом вокаліста, що придає певну ізюминку цій версії (до речі, не знаю як ви, а я з цією піснею вцілому познайомився саме на цій версії):

Seether - Careless Whisper. Стильний кавер на легендарну пісню
  1. Особливо потужну від гурту, який вже не раз відмітився здатністю робити епічні кавери: STATE of MINE (на їх ютуб каналі можна знайти багато чого цікавого). Ця версія важча і має додаткову фішечку у вигляди вставок зі скрипкою, що ну дуже пасує цій композиції:

STATE of MINE - Careless Whisper. Епічний кавер на легендарну пісню

Ну і раз уж з одного боку почалась тема пісень на які багато вдалих рок каверів, а з іншого були згадані STATE of MINE, не можу не згадати ще один їх кавер в колаборації з Eva Under Fire: Survivor. Агресивний, мелодійний, чистий епік.

STATE of MINE & Eva Under Fire - Survivor

І так, тут також важко втриматись від того щоб не згадати кілька аналогічних каверів на ту ж саму пісню від інших гуртів (можна, якщо у когось є бажання, в коментарях провести голосувалку за найкращу версію :) ).

Версія від EMIL BULLS трошки важча по аранжуванню, але легша по вокалу і відчувається мабуть трошки ціліснішою ніж попередня, за рахунок відсутності контрастних переходів між вокалістами.

EMIL BULLS - Survivor

Ну і для різноманіття живий виступ на Чесько-Словенському талант-шоу від гурту Die Happy (вміють же люди робити, у нас таке на подібних шоу складно побачити). Потужний жіночий вокал, класне аранжування, енергійна постановка і заряд додаткової енергетики від натовпу. Той випадок коли відео живого виступу працює в чомусь краще за кліп зі студійним записом:

Die Happy - Survivor

І от як з цих 3х версій обрати одну? Питання, звісно, риторичне.

Цікаві кавери можна знайти в дуже різних куточках світу. Наприклад оцей був створено гуртом з Like a Storm з Нової Зеландії. Ganster’s Paradise це однозначно легендарна річ і каверів на неї чимало, але на мій суб’єктивний погляд, це найкращий. Потужне аранжування і вокал що вкладає кожну емоцію саме туди де вона потрібна.

Like a Storm - Gansters’s Paradise

Але якщо хочеться версію з більш речитативним виконанням (оригінал це ж легенда репу, як ніяк), то можу запропонувати отаку по своєму цікаву версію від каналу UMC (так, тут мав бути жарт про мобільного оператора, але його відключили за неуплату):

UMC feat. Matthias Schneck - Gangsta's Paradise

До речі, ця ж компашка примудрилась зробити метал кавер на гурт в напрямі євроденс… Зайвий доказ того що метал при бажанні можна поєднати з практично будь яким напрямом.

UMC - Captain Jack

А от кавери від Heavy Metal Heroes, хочеться виділити не стільки за музичну складову (яка у них також на рівні), а за дещо абсурдну але унікальну візуальну подачу: всі учасники гурту виступають в костюмах супергероїв Марвел і ДС і намагаються в кожне відео додати гумористичних елементів. Для фанатів одночасно супергероіки і важкої музики їх прослуховування (чи радше перегляд) обов’язкове.

Для прикладу можна взяти їх бачення творчості Рікі Мартіна. І так, ця пісня встигла мабуть всім остогиднути ще десь так два десятиліття тому, але тут “співає Дедпул” і ця надоїдливість навіть стає символічною:

Heavy Metal Heroes - Livin’ La Vida Loca

До речі, далеко не завжди для класного каверу потрібен цілий гурт. Іноді з цим може впоратись і один ютубер-мультиінструменталіст. І одним з таких ютуберів однозначно є Джонатан Янг. У нього купа найрізноманітніших каверів на практично все. Музика з ігор і фільмів/серіалів, кавери на найрізноманітніших виконавців, авторські пісні, різноманітні матроські шанті в колабі з його друзями-ютуберами, пісні з аніме, а з останнього авторські бардівські замальовки присвячені персонажам Baldur Gates 3 (хто в темі гри поцікавтесь його піснею про Карлах, не пожалкуєте)… І все дуже високої якості (людина талановита і різнопланова).

Але в рамках цього огляду нас цікавить дуже конкретний фрагмент його творчості, а саме кавери на попсу. І йому є що запропонувати. Дещо епічне.

Джонатан Янг - Every Time We Touch

Згадавши про Янга, не можу не згадати про його товариша Калеба Хайлса, з яким вони регулярно записують щось епічне (хоча тут зачепимо “сольну” частину). Практично всі епітети загадані перед цим актуальні і тут. І він також встиг попрацювати на наповнення бази метал каверів на попсу.

Caleb Hyles - Never Gonna Give You Up

Ну і як не згадати справжню ютуб-легенду метал каверів: Leo Moracchioli (це прізвище транслітерувати я не ризикну). Те, що почалось як жартівливий міні-проект для реклами власної студії звукозапису “Frog Leap Studios”, стало для нього справжньою справою його життя і наразі на його рахунку вже кілька сотень різноманітних каверів (уявіть тільки: щотижня робити нові кавери на кожну п’ятницю…), об’єднаних в десятки альбомів на стрімінг платформах.

Leo Moracchioli - Barbie Girl

Творчий підхід до кожного каверу, готовність робити кумедні абсурдні речі і фірмова манера виконання зробили його мабуть найвпізнаванішим метал-ютубером в світі.

На мій суб’єктивний погляд, найкращий кавер він записав з двома друзями ютуберами на пісню Тото - Африка. Тут особливо раджу дослухати до кінця. Це, так сказати, пісня з сюрпризом. Дуже хеві сюрпризом.

Leo, Rabea and Hannah - Africa

Колектив Melodica Bros любить робити доволі неочікувані версії різних пісень. Наприклад епічний готичний кавер на старенький хіт разом з Вайолет Орланді:

Melodica Bros feat. Violet Orlandi - I’m blue

Також варто згадати ютубера Nik Nocturnal який регулярно робить як пародії так і метал кавери на найрізноманітніші стилі разом з запрошеними вокалістами. Наприклад отакий кавер на доволі свіжу вірусну попсу:

Nik Nocturnal - Unholy

Окремий скарб каверів можна знайти в бонусних частинах до альбомів фолк-метал гурту Feuerschwanz. Гурт вартий окремої розповіді (яку я точно ще напишу, бо вони багато в чому унікальні) і може пишатись багатьма власними піснями (і кліпами, це окрема історія). Але і їх кавери варті особливої уваги. З них можна було б скласти насправді окремий список, але спробуємо лаконічно виділити найпоказовіші з найпопсовішим першоджерелом.

Для початку пісня, мелодія якої має бути знайома всім (щоправда частині вірогідно по російськомовному старезному каверу з назвою “я танцую пьяньій на столе”, хоча впевнений що і оригінал з його вірусним приспівом чули багато хто). Ще коли вони анонсували той альбом і список пісень в ньому було зрозуміло, що це буде щось особливе і воно таким вийшло:

Feuerschwanz - Dragostea Din Tea

А от інший кавер має м’яко кажучи не надто відоме нашому слухачу першоджерело. Ding це пісня німецього реггі гурту SEEED популярна у себе на батьківщині (а у нас німецькою мовою мало хто щось крім Рамштайн чув). Але те що з нею змогли зробити приколісти з “вогнехвостих” (так можна перекласти назву гурту) це дещо особливе.

Окрім яскравого веселого аранжування, прикрасою якого стала агресивна вставка з Меліссою Бонні, кліп став відвертою пародією на кліпи сучасної попси. Бачити як хлопаки в лицарських обладунках повторюють типові руки хіп хоперів це весело і крінжово одночасно. Тому рекомендується не тільки до прослуховування, а і особливо до перегляду (якщо ж буде боляче дивитись на те як рухаються хлопці, завжди можна подивитись на вродливих дівчат, яких тут чимало).

Feuerschwanz - Ding

Є у них і серйозні епічні кавери, як наприклад на всюдисущего Еда Ширана (настільки всюдисущего, що і тут його згадці місце знайшлось).

Feuerschwanz - I See Fire

Як міні бонус, згадалось як вони зробили мані-кавер на АББУ щоб відсвяткувати вихід на перше місце німецього чарту їх свіжого на той момент альбому (пізніше, на прохання слухачів, вийшла і повна версія з доволі колоритним кліпом про монахів і спокусниць). Саме ця міні версія може бути цікавою, як приклад нестандартного народження і використання таких каверів.

Feuerschwanz - Gimme! Gimme! (рання, імпровізована версія для подяки слухачам)

Інший гурт одного з їх вокалістів також нещодавно поповнив свій арсенал кавером, який формально цілком підходить до тематики цієї підбірки, але виконаний в авторському підстилі фолк-року названого “мушкетерський рок”, тож буде дещо вибиватись по звучанню. Але, думаю, згадки він вартий (має ж тут бути щось з волинкою).

dArtagnan - Hey Brooder

Ну і раз мене вже потягнуло в мою улюблену рок-екзотику, то от вам ще індо-бразильський кавер на індійську попсу (так, ви все правильно прочитали). Описати що першоджерело, що кавер буде складно, тим паче відео до них. Тож просто раджу запастись гумором і подивитись (і так, ідея з передозом мемів в відеоряді дісталась в спадок від першоджерела).

Bloodywood feat. Bonde do Metaleiro - Tunak Tunak Tun

Оскільки парою пісень вище я згадав АББУ, варто згадати ще пару цікавих каверів на неї (коїх насправді в рази більше, але обмежимось парою).

По перше, проект SWEDISH HITS GOES METAL від гітариста багато кому відомого гурту Sabaton (такий вокал ховають…) і вокаліста/гитариста його власного гурту Majestica. Сама назва проекту натякає на його каверну направленість. І ви тільки послухайте цей симфонік метал з оперним вокалом…

SWEDISH HITS GOES METAL - MONEY MONEY MONEY

По друге, варто згадати симфо-пауер метал гурт Amberian Down який присвятив каверам на АББУ окремий альбом (один з слухачів підмітив що ці кавери доводять що АББА була прихованим пауер метал гуртом без гітар, і щось схоже в цьому є).

AMBERIAN DOWN - Gimme! Gimme! Gimme!

Ну і хочеться згадати щось і нашого місцевого виробництва. Щоправда згадався кавер тільки на… Сердючку. Не дуже очевидний кандидат на рок кавер, але чим би Х-фактор не тішився. Тим паче вийшло насправді весело (браво Detach що витягнули такий не сказати що рокешний матеріал).

Detach - Dancing Lasha Tumbai

Бонус:

Повертаючись до теми ютуберів, є один серед них особливий. Його ім’я Ентоні Вінсент і замість того щоб зробити один кавер на одну пісню в одному стилі за раз, він часом або робить 10 в одному стилі, або одну в 20ти стилях… Не дарма, його канал раніше називався “10 seconds songs” (десь стільки приходилось на один стиль). Просто зацініть це безумство якщо не бачили раніше.

Скажений мікс з 10 пісень в стилі KoRn

П.С. Треба буде ще якось пройтись по метал каверам на пісні з ігор, мультфільмів, фільмів і серіалів. Ух, там є де розгорнутись. Що скажете?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.7KПрочитань
2Автори
34Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Попри стереотипи. Ритми танцювального металу

    Важка і танцювальна музика здаються практично природними антиподами, але іноді ці дві стихії зливаються в щось єдине. За роки вишукування різних рок-цікавинок у мене зібралась невеличка колекція таких гібридів і сьогодні настав час нею поділитись.

    Теми цього довгочиту:

    Метал
  • Коли трава була зеленіше. Рок з патлатих 80их. Формуємо плейлист. Частина 4

    Після певної паузи думаю варто повернутись до наповнення плей листу з класичним роком і додати в нього пісні ще кількох гуртів з патлатих 80их.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Музика з українським культурним кодом. Підбірка фолк-року

    Враховуючи дату, очевидно що якщо і говорити сьогодні про музику, то варто саме про нашу, з нашим місцевим колоритом і фольклорним спадком минулого. Тож я вирішив зробити невеличку підбірку різноманітного українського фолк-року, який на мій погляд вартий особливої уваги.

    Теми цього довгочиту:

    Фолк-рок

Вам також сподобається

  • Любомир Мельник — український піаніст та геній

    Розробив особливий стиль гри на фортепіано — «Безперервна музика». Встановив два світові рекорди. Автор понад 100 творів та понад 20 виданих альбомів. Новатор, який дослідив нові напрямки сучасної музики. За останні роки відіграв понад 100 концертів по всьому світу.

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • мистецтво

    мистецтво організації музичних звуків, насамперед у часовій (ритмічній), звуковисотній та тембровій шкалі. Музичним може бути практично будь-який звук з певними акустичними характеристиками, які відповідають естетиці тієї чи іншої епохи, та може бути відтвореним.

    Теми цього довгочиту:

    Музика

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Любомир Мельник — український піаніст та геній

    Розробив особливий стиль гри на фортепіано — «Безперервна музика». Встановив два світові рекорди. Автор понад 100 творів та понад 20 виданих альбомів. Новатор, який дослідив нові напрямки сучасної музики. За останні роки відіграв понад 100 концертів по всьому світу.

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • мистецтво

    мистецтво організації музичних звуків, насамперед у часовій (ритмічній), звуковисотній та тембровій шкалі. Музичним може бути практично будь-який звук з певними акустичними характеристиками, які відповідають естетиці тієї чи іншої епохи, та може бути відтвореним.

    Теми цього довгочиту:

    Музика