Nirvana — In Utero | Чому саме така назва?

Há 30 anos Nirvana lançava “In Utero”: uma obra-prima não convencional

Після успішного альбому «Nevermind» про Nirvana говорили з будь-якого чайника, тиск на колектив лише наростав і від них очікувалось чогось більшого. А натомість люди отримали «In Utero», назва, над якою треба добряче почухати голову. До того ж ще ця дивна обкладинка. Як воно все пов'язано?

Спочатку Курт Кобейн пропонував назвати третій студійний альбом «I Hate Myself and Want to Die».

Щоправда, пізніше в інтерв'ю для «Rolling Stone» він сказав:

«Мене вважають злим, незадоволеним, божевільним шизофреніком, який весь час хоче вбити себе… І мені тоді здавалось, що це кумедна назва. Давно хотілось так назвати альбом. Однак більшість людей не зрозуміло б це».

Тоді ще один із запропонованих варіантів був «Verse Chorus Verse», але врешті-решт гурт зупинився на «In Utero».

Звідки походить In Utero?

«In Utero» з латинської означає «в утробі». Цю фразу Курт знайшов у вірші своєї коханої — Кортні Лав. Тобто, вона не тільки вплинула на пісню «Heart-Shaped Box», а й на назву альбому.

Щодо обкладинки: це зображення Transparent Anatomical Manikin, створеного артдиректором Робертом Фішером. Оскільки третій студійник є менш комерційним, брудним і складнішим, то чому б не заморочитись з обкладинкою? Відтак, Роберт Фішер разом з Кобейном додали до жінки-манекена крила та позбавили її шкіри, щоб глядач міг побачити внутрішню анатомію центральної фігури обкладинки. Здається, що тут поєднується щось фізичне й духовне, ніби це символізує складність життя. Бо про це й розповідається в «In Utero».

Для чого він позбавив манекен шкіри? В інтерв'ю 1993 року для MuchMusic Курт пояснив, що він цікавився анатомією людини з дитинства.

«Напевно, десь всередині душі я хотів би бути лікарем. Мені завжди подобалась анатомія. Отже, з моменту, як я став рок-зіркою і заробив трохи грошей, мені вдалось знайти одне місце в торговому центрі Міннеаполісу, де продавали лише медичне приладдя», — сказав Курт Кобейн.

Він обнишпорив весь магазин у пошуках всього: від медичних карт до анатомічних фігур.

«Тоді ніби моя дитяча мрія здійснилась», — згадує співак.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
mak
mak@makmak

404Прочитань
9Автори
10Читачі
На Друкарні з 23 липня

Більше від автора

  • Мистецтво бунту. Sex Pistols — God Save the Queen | розбір обкладинки

    Здається Джемі Рід передчував популярність панк-року ще задовго до його популярності. Наприклад, на його картині «Monster on a Nice Roof» зображено гігантського зеленого монстра, що сидить на даху будинку, а навколо його грозові храми. Це ніби пророцтво, де монстр — це панк-рок.

    Теми цього довгочиту:

    Sex Pistols
  • Про нерозділене кохання можна говорити красиво | Frank Ocean — channel ORANGE | концепція альбому

    Перед релізом «channel ORANGE», Франк Оушен в одному з дописів на Tumblr розповів, як він покохав чоловіка, а йому не відповіли взаємністю.

    Теми цього довгочиту:

    Frank Ocean
  • Mad Season — Above | Огляд альбому

    Зазвичай вечірній Сіетл відкривав творчим людям двері до вечірок з купою алкоголю та наркотиками. Однак у старих кімнатах з обідраними стінами люди збирались не лише заради задоволення шкідливою пристрастю. Розважаючи себе вони грали різну музику.

    Теми цього довгочиту:

    Mad Season

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається