Коли розпочинати вести офіційну діяльність музичного проєкту та яку форму підприємницької діяльності обрати (ФОП / ТОВ)?

Вступ. Коли потрібно оформлювати підприємництво?

Гадаю, якщо ти зайшов на цю статтю, то музика для тебе більше ніж хоббі. Однак, допоки музичний проєкт на рівні стартапу - достатньо бути фізичною особою без юридичної форми ведення підприємницької діяльності. Загалом, і не варто задумуватися над зайвою бюрократією, якщо наразі, умовно, твоя діяльність характеризується суцільними творчими експериментами, без дисциплінованого руху до ведення музичного проєкту як бізнесу.

Але якщо вибір зроблено і прийшов час узаконити твоє підприємництво, розберемо тему дещо детальніше.

Дана стаття побудована на власному практичному досвіді ведення ФОП та ТОВ. І перша й головна порада - обзавестися юристом та бухгалтером, які супроводжуватимуть музичний проєкт й оберігатимуть тебе від неприємностей з державою, податковою, законом через необачність чи некомпетентність.

Ведення діяльності артиста / менеджера через ФОП

Плануються доходи 400 000 грн й більше? Або 50 000 грн+ одним платежем (до прикладу гонорари за виступи)?

Це ж стосується подачі на грантові кошти, на спонсорську допомогу або ж приведення інвестицій у проєкт, які заходитимуть на рахунки. Також, ведеш підприємницьку діяльність самотужки або взаємодіючи з іншими ФОПами чи підрядниками?

В такому разі допоможе форма ФОП (Фізична особа підприємець). 

Знову ж рекомендація, щоб не ламати голову подачею звітності та вчасності сплати податків - бухгалтер must have. Перших пів року я вів бухгалтерію самотужки, подавав звіти через ДІЯ, те ж і зі сплатою податків. Та коли знайшов бухгалтера, то в перший місяць нашої співпраці вона закривала хвости, які я створив за період самодіяльності. Десь щось недогледів, не так порахував і міг би мати мороку. Тож не повторюй моїх помилок і не ускладнюй собі життя, оплата бухгалтера ФОП більш ніж під'ємна.

Реєстрація ФОП

Зареєструвати ФОП можна дуже швидко, через додаток ДІЯ в декілька кліків.

Обираємо 3-ю групу ФОП, що ідеально підійде для потреб діяльності як артиста так і менеджера. По умовам, сплата 5% з оберту + раз на квартал обов’язково треба сплатити єдиний страховий внесок (ЄСВ) 4686 грн. Тобто прийшло за квартал на рахунок ФОП 100 000 грн, треба буде сплатити 5 000 грн податку за квартал + 4686 грн ЄСВ.

Обираємо КВЕДи

Також для реєстрації потрібно обрати КВЕДи (напрямки роботи нашої діяльності):

Основний КВЕД для артиста 90.03 - Індивідуальна мистецька діяльність (прочитати про нього)

Якщо ви менеджер - рекомендую 74.90 - Інша професійна, наукова та технічна діяльність, н.в.і.у. (прочитати про нього)

І також окрім основного додаємо всі КВЕДи, що можуть розширити наші можливості (за них доплачувати не потрібно, тож бери всі необхідні). До прикладу:

70.21 Діяльність у сфері зв'язків із громадськістю
93.29 Організування інших видів відпочинку та розваг
85.52 Освіта у сфері культури
59.20 Видання звукозаписів
90.01 Театральна та концертна діяльність
82.99 Надання інших допоміжних комерційних послуг, н. в. і. у.

Після реєстрації тобі потрібно згенерувати файловий ключ ЕПЦ (електронно цифровий підпис). Я собі зробив через Privat24. Ним ФОП підписує документи, авторизується в державних сервісах.

І відкрити рахунок ФОП у одному з банків. Мені особисто найзручніший Monobank.

Отримання роялті на ФОП

Згідно актуального на сьогодні законодавства, отримання роялті на рахунки ФОП оподатковуються як і для фізичних осіб. А саме податком на пасивний дохід, що становить - 18% ПДФО + 1,5% військового збору. Тобто загальна ставка оподаткування з роялті становитиме 19,5%.

Ого! Скажеш ти, так і є. Це болюча точка, багато обговорень навколо, тож сподіваюся якомога швидше виправиться на рівні законодавця.

Як можна було зрозуміти з попереднього абзацу, за те, що ти як автор / виконавець отримав роялті, навіть без ФОП, потрібно сплатити податок 19,5% в державу за пасивний дохід. Так само як сплачується податок з кешбеку в monobank або ж за депозит у банку, чи інвестування у акції / облігації.

Найвигідніше роялті можуть отримувати ТОВ (5%).

Коли реєструвати ТОВ?

Ідеальний варіант
Музичний проєкт - більш-менш стабільний й високоприбутковий бізнес. Учасники команди - партнери і між ними виникає необхідність юридично закріпити відносини, розподілити долі кожного партнера, отримувати девіденди.

Інший варіант
Якщо ви гурт з декількох людей і ви вкладаєтеся всіма силами у власний проєкт. Або ж коли декілька артистів організувалися в лейбл. Чи артист виріс в об'ємах обертів та обзавівся партнером у вигляді менеджера.

Серед артистів середнього рівня в Україні ТОВ не знайти. Воно й логічно. Там складніша бухгалтерія та й функціоналу ФОП вистачає більш ніж потрібно.

До прикладу, існують ТОВ "БЕЗОБМЕЖЕНЬ", ТОВ "МОНАТИК КОРПОРЕЙШН", ТОВ "ХАРДКІСС". У Артема Пивоварова в інтернеті можна знайти відкритий ФОП. Тіна Кароль теж працює через ФОП.

Реєстрація ТОВ

Реєстрація ТОВ відбувається через нотаріуса. Складається ним документація з наданої інформації:

  • паспортні дані співзасновників та директора + надати паспорт (оригінали);

  • ідентифікаційні коди (оригінали);

  • виписки про реєстрацію з місця проживання (оригінали);

  • статутний капітал;

  • напрямки діяльності;

  • адреса для реєстрації ТОВ (якщо орендований вами офіс - потрібно погодити з орендодавцем та укладати договір оренди на ТОВ);

Також як і для ФОП потрібно відкрити рахунок у банку, (шкода, що monobank не дає такої змоги для ТОВ. Та створити електронно-цифровий підпис. + замов собі печатку.

Висновок

Як сказав мені одного разу колега підприємець “Ніщо не робить бізнес таким міцним, як добре оформлені юридично стосунки!”.

ФОП, ТОВ чи лишатися фізичною особою - обирати тобі, виходячи з можливостей та обставин. У будь-якому разі, як на початку статті так і зараз, наголошую на важливості юриста та бухгалтера. Без них небезпечно, ніби по мінному полю.

Музичний бізнес прибутковий, бажаю щоб доля від ринку була твоєю і цього вистачало як мінімум для комфортного творчого процесу й виготовлення нових музичних продуктів!

Якщо більше цікавить ця тема, юристи, з якими працюю особисто допоможуть. Звертайся @muzika_info

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Pasha Mentions
Pasha Mentions@pasha.mentions

Креативний підприємець

251Прочитань
1Автори
2Читачі
На Друкарні з 27 листопада

Більше від автора

  • Підготовка артиста до інтер’ю та подкасту

    Уявимо ситуацію, артиста кличуть на інтерв’ю. Які його подальші дії? Чи достатньо лиш прийти красивому вчасно на локацію? Ділюся досвідом підготовки артистів!

    Теми цього довгочиту:

    Музичний Бізнес
  • Відносини між артистом та дистрибутором

    Уклав договір з дистриб'ютором чи лейблом – круто! Прочитав договір перед підписанням і знаєш свої права – high-level. І все-таки найчастіше артисти на радощах підписують договори не дивлячись. Або ж дивляться, намагаються вникнути, але не розуміють насправді, що там до чого.

    Теми цього довгочиту:

    Музичний Бізнес
  • Чому артисту вигідно повертатися до попередньої творчості?

    Сьогодні я хочу поділитися з вами ідеєю, що працює та примножує заробіток артиста. Спостерігаючи за розвитком індустрії та спілкуючись з реалізованими талантами, я прийшов до висновку, що іноді скарби знаходяться в наших минулих творіннях.

    Теми цього довгочиту:

    Музичний Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається