11 дієвих способів не забувати те, що ви прочитали

Запрошую вас підписатись на мій Телеграм канал, де ви знайдете цікаві статті на тему бізнесу, саморозвитку, технологій та культури.

Коли ми читаємо щось цікаве, хочеться втримати в пам'яті всі деталі. Але минає час - і ми розуміємо, що не можемо пригадати не тільки деталі, а й навіть суть.

Провали в пам'яті? Склероз? Нічого подібного. Просто читати і запам'ятовувати - це два різні процеси. Щоб утримати інформацію в голові, пам'ять потрібно увімкнути. Ось 11 способів, які допоможуть це зробити.

Ароматне читання

Траплялося вам коли-небудь, зайшовши в кімнату, відчути запах меблів і відразу щось згадати? "Вау, ніби я в бабусі вдома" або "Пам'ятаєш той старий готель?" Нюх тісно пов'язаний з пам'яттю, тому що місце, де розташовані аналізатори запахів, розташоване дуже близько від ділянки мозку, що контролює пам'ять. Учені виявили, що якщо діти складають іспит у кімнаті з таким самим запахом, за якого проходили заняття, то вони справляються краще за тих, хто складає іспит у кімнаті без аромату. Коли читаєте, нюхайте улюблені квіти, парфуми або ефірну олію. Коли знадобиться згадати інформацію, знову вдихніть цей самий аромат.

Зв'язок із місцем

Зв'язок із місцем теж допомагає згадати інформацію. Це підтверджує кумедне дослідження: шести дайверам дали список із 40 слів. 20 слів вони вчили на березі, ще 20 - під водою. Потім дайверів протестували, один раз на березі, інший раз під водою. Слова, які вони вчили під водою, краще згадувалися під водою, і навпаки. Якщо ви читаєте у своїй спальні, то й згадати прочитане найлегше там. Але не бігти ж у спальню щоразу, коли потрібно чимось поділитися. Використовуйте лайфхак. Знайдіть річ, яка нагадає вам про атмосферу спальні: подушку, світильник, плед. Подумки перенесіться в спальню, і пам'ять запрацює.

Загальна картина

Деталі запам'ятати легше, якщо вбудовувати їх у загальну картину. Ось як учені це з'ясували. Вони запропонували двом групам студентів прочитати детективний роман. Учасники однієї групи отримували його по одній сторінці, переходячи до наступної тільки після прочитання попередньої. Учасників іншої групи попросили спочатку прочитати висновок, щоб вони знали, хто і чому скоїв убивство. А потім їм дали книгу повністю. Група, яка читала роман поступово, витратила на нього на 30% більше часу, а розуміння тексту виявилося гіршим. Група, яка спочатку отримала "загальну картину", зрозуміла текст на 38% краще. Ба більше, формування загальної картини дає змогу запам'ятати інформацію на довший термін. Спробуйте скласти загальну картину. Якщо потрібно - загляньте в кінець. Так можна.

Образи

Мозок сприймає інформацію не словами, а зображеннями. Один із найвідоміших доказів тому - парадокс Бейкера - Бейкера. Учасникам експерименту дали фотографію людини. Одну групу попросили запам'ятати, що прізвище людини на світлині - Бейкер, іншу - що його професія пекар (англійською - "бейкер"). Через два тижні їх запитали, що вони можуть згадати - прізвище чи професію. Учасники, яким сказали, що людина, про яку йдеться, пекар за професією, змогли це легко згадати. А з учасників, яких просили запам'ятати ім'я, лише один зміг його відтворити. Пояснити це можна так: коли ви думаєте про професію пекаря, то уявляєте образ людини, яка щось пече. Це просто візуалізувати. Запам'ятати ім'я Бейкер не так просто - воно не створює у вашому мозку жодних образів, якщо тільки ви не знаєте людину з таким самим ім'ям. Читаючи, перетворюйте слова на образи, прокручуйте в голові власний фільм. Через зображення інформація чітко й точно записується в пам'ять.

Мета

Запам'ятати взагалі все неможливо. Поставте перед собою конкретну мету - і ви зможете читати набагато швидше, запам'ятовуючи саме те, що потрібно. Щоб поставити мету, вам варто поставити собі два запитання.

• Наскільки значущий той матеріал, який я читаю?

• Що я хочу або маю запам'ятати (настільки конкретно, наскільки це можливо) з матеріалу, який збираюся прочитати?

Почніть визначати мету при будь-якому читанні, навіть якщо це всього лише текст на коробці пластівців. Зазвичай це потребує не більше секунди, а ефект приголомшливий.

Примітки на полях

Як ми вже говорили, читання і запам'ятовування - це різні види діяльності. Щоб увімкнути пам'ять, потрібні додаткові дії: нотатки на полях, виділення важливих думок, підкреслення. Так ви краще запам'ятаєте матеріал під час читання і зможете відновити його пізніше, просто пробігшись по нотатках. Робіть нотатки на полях або виділяйте кольором важливі думки в електронних книгах.

Використовуйте свій багаж

Що більше у вас попередніх знань з певного предмета, то краще запам'ятовується нова інформація з цієї теми. Нове пов'язується з уже відомим, спирається на наявний фундамент. Перед роботою з новим матеріалом доцільно заздалегідь пригадати все, що вже відомо з цієї теми. Таким чином мозок підготується до нової інформації та сформує потрібну установку. Перш ніж почати читати книжку, пригадайте все, що вам уже доводилося читати чи чути з цієї теми.

Образ ворога

Щоб краще сконцентруватися на інформації, спробуйте такий спосіб: уявіть, що текст, який ви читаєте, написав ваш ворог. Якщо ви шукаєте помилки та неточності тексту, то помітно краще концентруєтеся і більше запам'ятовуєте. Той самий прийом можна використовувати, коли ви слухаєте аудіокнигу і не можете на ній зосередитися. Почніть шукати протиріччя, щоб можна було заперечити читцю (не обов'язково робити це насправді). Таким чином, ви отримуєте користь із негативних якостей - бажання заперечувати, критикувати, прив'язуватися до слів. Налаштуйтеся вороже. Вслухайтеся в кожне слово, щоб знайти підступ.

Переказ

Схожий прийом - пообіцяти собі переказати текст після того, як його буде прочитано. Навіть якщо ви насправді не збираєтеся його переказувати, але дали собі слово, що будете, - концентрація уваги посилиться. Ви почнете читати, пропускаючи несуттєву інформацію й утримуючи увагу на найважливішому, що варте згадки під час переказу. Пообіцяйте собі переказати текст. Ще краще - зробіть це.

Альтернативні випадки

Через завчений раніше матеріал відбувається забування нового. Вплив тим сильніший, чим більше схожості з попередньою діяльністю. Якщо ви п'ять годин читали про філософію Фіхте, а потім без жодного відпочинку перейшли до Канта, то думки Канта у вашій пам'яті можуть сплутатися - і, найімовірніше, сплутаються - з думками попереднього філософа. Під час переходу від однієї книжки або глави до іншої зробіть перерву - випийте кави, прогуляйтеся, помийте посуд.

Краще багато разів помалу

Найкраще запам'ятовується інформація, отримана на початку і наприкінці. Подумайте про якусь книгу, фільм або розмову - початок і кінець завжди чітко виділяються в пам'яті. Тому щоденне читання короткими фрагментами краще, ніж тривале.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion_shkurko

11KПрочитань
14Автори
83Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається