8 аспектів, що впливають на психічне здоров'я під час війни і не тільки

На жаль, війна має не лише руйнівний вплив на звичне нам життя, забираючи найдорожче, а й помітно відображається на нашому самопочутті та здоров’ї. Наша психіка не завжди здатна впоратися зі стресом самотужки, а постійні переживання лише погіршують становище. Перше, що нам потрібно берегти - наші тіло та розум. Тому в цьому матеріалі я розповім, як вберегти власну нервову систему від постійного стресу. 

Автор: processingly. Опубліковано на Unsplash

Думаю, що ні для кого не секрет, що під час стресу наше тіло виробляє відповідні гормони, і якщо це триває досить довго, то воно починає труїтися ними. Тому після сильних переживань часто загострюються хронічні хвороби, виникають проблеми з випадінням волосся, погіршенням стану шкіри та ін. Також потенційною загрозою може бути зменшення чи збільшення інших гормонів, що несе велику шкоду. А деякі жінки та чоловіки звертаються до лікарів з проблемою того, що вони не можуть зачати дитину.

Наш організм — це цілісна система. В разі виходу з ладу одного чи цілої групи органів, вплив відчує все тіло. Тому, якщо хочете знизити рівень стресу в організмі і трішки полегшити цей тяжкий період для себе, то врахуйте все, що буде зазначено внизу. Бо саме ці аспекти помітно впливають на нервову систему.

Сон

Як тільки ви звернетеся до будь-кого із спеціалістів, то всі вони, як один, запитають про ваш сон. Як довго? Чи часто прокидаєтесь? Найбільш красномовний показник, що у нас вже є певні проблеми, а здорова психіка починає руйнуватися, це коли ми дуже мало спимо і страждаємо від безсоння. Медики та науковці стверджують,  що 4-5 годин глибокого сну і 2-3 години неглибокого потрібні організму щодня. Загалом виходить 7-9 годин на добу. Я думаю ви і самі звертали увагу на те, що коли погано спите, то першою на це реагує шкіра, потім є зміни в апетиті, енергії постійно не вистачає, а ремонт в сусідів відразу стає  помітнішим. 

Про тривалість поговорили, то тепер давайте звернемо увагу на якість та гігієну сну. Гігієна сну це не про мікроби. Це про те, де ви спите? Чи слугує ця кімната ще й робочим місцем? Чи їсте ви прямісінько перед сном? Можливо засинаєте під YouTube чи TikTok? Необхідно спати в зручному ліжку в добре провітрюваній кімнаті. Звичайно ночівлі в бомбосховищах навряд чи можна назвати придатними для комфортного сну. Та зараз, коли ми всі пристосувалися до нинішніх умов, то вже знаємо як забезпечити собі зручне місце, щоб поспати, навіть в найгучніші ночі.

Також не варто зловживати заспокійливими та снодійними, особливо, якщо вони куплені без консультації з лікарем. Якщо така настанова від нього все ж є, то не нехтуйте нею, бо в гіршому випадку на вас можуть чекати проблеми з психічним чи фізичним здоров’ям вже в найближчі пару місяців. 

Чому так? Тут важливу роль відіграє фізіологічна складова нашого організму. У нас є два типа нервової системи: симпатична і парасимпатична. Остання, парасимпатична нервова система, від тривалого стресу і тривоги активізується і не вимикається. Тому, щоб її пригнітити, треба доволі довгий час пити препарати, що сприяють роботі парасимпатичної нервової системи, яка в свою чергу відповідає за розслаблення. Тому лікарі досить часто виписують рецепт на них. Та  ніколи не займайтесь самолікуванням.

Можете додатково спробувати робити дихальні вправи, займатися медитацією, вчитися відпускати думки, коли лягаєте в ліжечко.

Автор: Gregory Pappas. Опубліковано на Unsplash

Продукти - табу

Всі ми знаємо, що за 5-7 годин до сну не варто вживати зелений чай, каву та енергетики, адже вони збуджують симпатичну нервову систему, що підсилює токсичну дію стресу. 

Проте, люди помилково вважають, що якщо випити алкоголь, то він дозволить розслабитись. А сам сон прийде швидше і буде кращим. Та це звичайнісінький міф. І причина тому не лише міркування безпеки поведінки людини, але і збереження її здоров'я. Адже, незважаючи на свою седативну (заспокійливу) дію, алкоголь — поганий транквілізатор, тому, що він є депресантом. 

Я думаю у кожного були випадки, коли трішки хильнувши ви починаєте згадувати найсумніші моменти життя. Вас тягне ділитися з друзями чи незнайомцями всім, що сидить глибоко всередині і здається, що світ ось-ось розчавить. Якщо такі посиденьки відбуваються постійно, то з часом все довкола здається дедалі сумнішим, а це теж неабияк дратує нервову систему. Тому  моя вам порада — не знімайте стрес алкоголем. Хіба що трішки випийте червоного вина. Бо авторка цим і сама грішить.

Раціон

Кажуть, що правильне і збалансоване харчування допомагає уникати більшості проблем зі здоров’ям. Проте в стресових ситуаціях наш організм може хотіти насичуватися шкідливою та калорійною їжею або ж навпаки не хотіти нічого. Тож в такі моменти варто докладати більше зусиль, щоб тримати все під контролем. Силоміць стримувати себе в поривах переїдання. А якщо не маєте апетиту, то спробувати з’їсти хоча б щось з овочів чи фруктів, щоб шлунок не був порожнім. 

Звичайно варто їсти повноцінну їжу 3-4 рази на день та робити маленькі перекуси між ними. Але це в ідеалі. Вибудуйте власний режим харчування, адже наш організм  швидко звикає до циклічної системи, тому чим більше у нас повторюваних дій, тим менше сил наше тіло витрачає на них і, відповідно, має більше енергії та життєздатності.

Автор: Pablo Merchán Montes. Опубліковано на Unsplash

Інформаційний шум

З перших днів повномасштабного вторгнення, ми почали активно моніторити всі новини, бо незнання та страх добивали нас. З часом це трішки зменшилось, та все ж, ми знову і знову беремо до рук телефон, коли починається тривога чи чуємо вибухи. Ми перечитуємо негативні дописи, бо боїмося дізнатися, що хтось з наших рідних постраждав. Саме це інформаційне насичення потрібно контролювати. Але ця порада стосується лише тих, хто не вміє спокійно сприймати новини.

В чому суть інформаційного контролю? Вона полягає в тому, щоб слідкувати за власними думками і споживанням інформації, як би важко це не було.  Справа в тому, що психіка налаштована таким чином, що ми підсвідомо сприймаємо інформацію про небезпеку, ніби це відбувається з нами вже зараз. І на фоні цього починаємо переживати стрес. Ми уявляємо різні неприємні картини, а наше тіло буквалько відчуває небезпеку і починає виробляти гормони стресу. А ось при тривалому перенасиченні негативною інформацією цих гормонів стає так багато, що в організмі відбуваються зміни.

Бути в курсі всього непогано і навіть добре, але травмувати свою нервову систему зайвий раз не потрібно. Тому обмежте гортання стрічок новин, якщо після цього ви не можете нормально функціонувати. Ви вже з перших днів відчуєте, що стає простіше дихати. Але не плутайте це з тим, щоб абсолютно забути, що на вулиці війна. Надалі продовжуйте допомагати тим хто цього потребує, цінуйте те, що зараз роблять наші титани-військові, проте не зосереджуйте увагу лише на читанні та обговорюванні поганих новин. 

Емоційна складова

Цей пункт є продовженням попереднього. Контролювати свій емоційно-психологічний стан дуже важливо. Не перенавантажуйте свою психіку надмірними негативними емоціями і постійно контролюйте самопочуття. Звертайте увагу на те, про що думаєте і як після цього почуваєтесь. Якщо помічаєте, що вас постійно накриває паніка, думки про погане, страхи, нав’язливі ритуали і т.п., то не соромтесь звертатися до спеціаліста. Адже це зменшить ваші шанси отримати значущі небезпечні розлади на кшталт ПТСР або психічних захворювань. 

Люди, свідомо чи ні, полюбляють підживлювати негативні емоції. Ми прокручуємо їх в голові знову і знову, допоки не набридне, чи перемкнемо увагу на щось інше. Але, якщо ви переживаєте неймовірну паніку чи розпач, читаючи новини про війну, просто життєво необхідно припинити це бодай на певний час. І відчувати провину за це не варто. Бо порушення в нервовій системі ще нікому нічим не допомагали.

Автор: Alexas_Fotos. Опубліковано на Unsplash

Волонтерство

Українці зіштовхнулися з тим, що їх життя перевернулось на 180°. Звичні речі знецінились, а важливу роль стало відігравати те, що ми раніше і не помітили б. І хоча частина з нас стала більш стійкою морально і готовою до всього, та не менше людей здобуло нові комплекси, почуття провини та відсутність бачення подальшого життя, що постійно вганяє в депресію. Тому я раджу вам знайти заняття, що буде лікувальним для вас і для інших. 

Чимало волонтерських організацій зараз потребують допомоги. Адже потреби військових нікуди не зникли і наш обов’язок бути їм надійним тилом і забезпечувати всім необхідним. Тож якщо ви прийдете бодай в один такий хаб з бажанням щось робити, то знайдете не лише омріяний спокій, але й багато однодумців, які переживають те саме, але вже обрали для себе спосіб тримати власне життя під контролем. А що ще важливо, такий ваш вчинок врятує не одне життя. Бо на жаль, тенденція зараз така, що залученість українців в процес захисту України помітно впала. Можете обрати організації, що роблять окопні свічки, маскувальні костюми, сітки, допомагають тимчасово переміщеним особам і т.д. Є й ті, хто допомагає у власній сфері. Зокрема, роблять сайти, сторінки в соціальних мережах для благодійних фондів, бо, як правило, волонтери на те не мають часу або вмінь.

Шляхи допомоги військовим

Ще раз нагадую, що піклуватися про себе це нормально. Ви можете допомогти комусь, лише маючи спокій всередині себе. А наше завдання з поміж багатьох інших — перемогти, вистояти і виховати гідних нащадків, щоб весна по-справжньому розквітла на наших теренах.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ОЛ
Оксана Лещенко@miss_oks

27Прочитань
1Автори
1Читачі
На Друкарні з 27 травня

Вам також сподобається

Коментарі (1)

я б ще додав спорт, фізичне навантаження гарно впливає на сон, ємоційний баланс та гормональний

Вам також сподобається