ADM-160 MALD: останній в житті пранк для ППО РФ

ADM-160 MALD на демонстраційному стенді

Посилання на оригінальний пост

Опубліковано 16.05.2023

Автор: 1989

13 травня 2023 року було вперше повідомлено про застосування крилатих ракет Storm Shadow по цілях на території Луганщини. На цьому фоні доволі непоміченим пройшло застосування для їх прикриття крихіток ADM-160. Редакція вважає за потрібне виправити цю гнітючу несправделивість.

А це взагалі що?

ADM-160 MALD (Miniature Air-Launched Decoy) — це безпілотний авіаційний апарат, розроблений для використання як повітряна мішень-обманка під час бойових операцій. Цей дрон був розроблений американською компанією Raytheon і введений в експлуатацію ВПС США ще у 2009 році.

ADM-160 MALD створює на місці бойових операцій штучні сигнали радіолокації, що імітують рухи та характеристики великих військових літаків. Це дозволяє відволікти увагу противника від власних сил та збільшити їхню виживаність в бойових умовах.

Можливості системи

ADM-160 MALD може бути запущений з повітряного простору та підніматись на висоту до 12000 м (9000 в перших версіях), здатний досягати швидкості до 0,8 Мах та працювати на відстані до 900 км (260 км в перших версіях).

Принципова схема апарату
Принципова схема апарату

Дрон може працювати як індивідуально, так і в групі, що забезпечує більшу ефективність та широкі можливості використання в бойових умовах.

Коротко наведемо ТТХ:

  • Довжина: 2,38 м

  • Розмах крила: 0,65 м

  • Діаметр: 15,2 см

  • Вага: 45 кг

  • Двигун: турбореактивний Hamilton Sundstrand TJ-50

Застосування в Україні

Залишки ADM-160 на місці удару в Луганську
Залишки ADM-160 на місці удару в Луганську

Незалежного підтвердження того, де і коли були знайдені уламки ADM-160, поки не існує, проте на зображенні чітко видно маркування, що відповідає сімейству MALD. Маркування ідентифікує снаряд як ADM-160B — це була перша версія MALD, яку фактично прийняли на озброєння після поставок до ВПС США.

Користь в наших умовах

Переоцінити те, що для нас можуть зробити десятки і сотні таких дронів важко.

ППО РФ є однією з суттєвих проблем, і цей американський подарунок відкриває для нашої армії можливості, які раніше досягалися значно важчим і дорожчим шляхом.

По аналогії із застосування ракет БМ-30 Смерч для прикриття залпів Хаймарсів та Вільх, наразі ми отримали можливість перенасичувати ППО загарбників в їх оперативному тилу, тим самим значно підвищуючи шанси на ураження цілей на дальностях 260 км мінімум (привіт, Севастополь). Те, чого ми так жадали бачити від ATACMS, ми отримали у вигляді пари Storm Shadow + MALD.

Окремо варто зазначити, що Редакція не буде здивована, якщо певну кількість ADM-160 буде начинено тротілом та відправлено з привітом на аеродроми у Тамбові чи Ростові (ні на що не натякаємо), таким чином даючи нам можливість майже симетрично відповідати на обстріли Шахедами.

Підсумок можна вкласти в 3 слова: Бавовни.Буде.Більше.


Дякуємо за перегляд!

🇺🇦 Єдність в Дії

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Єдність в Дії
Єдність в Дії@unityinaction

Офіційний акаунт

807Прочитань
0Автори
14Читачі
На Друкарні з 20 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається