Анатомія ножа. Частина 3

Зміст

🖐Вітаю, панове! Продовжуємо серію дописів, присвячених Анатомії Ножа.

Сьогодні поговоримо про такий аспект як профіль клинка.
Тема виявилася несподівано обширною та, навіть, контроверсійною. Пов’язано насамперед це з тим, що у найфмейкерів не існує єдиної класифікації профілів, тому по одному і тому самому виду можна знайти дуже різну інформацію.

🔵Передмова

При пошуку матеріалів для цього допису, було опрацьовано з десяток джерел, напевно, але прийнято рішення зупинитися на одному дуже конкретному та докладному. Це сайт італійського ножового ентузіаста під ніком Andrea F (https://coltellimania.com/). Підтвердження правдивості інформації я неодноразово бачив в різних джерелах, а головне у деяких найфмейкерів.

Наприклад, ескіз від руки Джима Бейкера від 2009 року (Jim Baker), на якому зображені більшість відомих профілів клинків та навіть, його власні ідеї.

Ескіз Джима Бейкера від руки

🔵Чому важливо розбиратись в профілях клинків?

Профіль клинка відіграє одне з ключових значень у призначенні ножа. Коли найфмейкер-дизайнер проектує ніж, він повинен розуміти, що геометрія клинка відіграє не менш важливу роль, на рівні з такими аспектами як грінд (спуски) чи сталь. Вдала геометрія працює в синергії з правильним залізом та заточкою. Юзерам важливо розуміти який профіль у вибраного ним ножа, через специфіку геометрії й відповідно роботи, яку той може виконувати краще.

Отже, розрізняють такі профілі клинка:

🔵Класичний/прямий (Standard)

Пряма лінія від обуха до вістря. Оскільки вістря знаходиться на одній лінії з обухом має гарний потенціал для уколу, крім того чудово підходить для різу на площині та слайсінгу.

CRKT CEO (фото з сайту)

🔵Дроп-поінт (Drop point)


Лінія обуха дещо “спадає” на вістря по пологій дузі, кривизна якої направлена назовні від клинка. Вістря знаходиться дещо нижче від лінії обуху, тож для уколу ця форма пристосована менше ніж класична пряма. Загалом дроп-поінт найбільш універсальний профіль клинка, який непогано виконує як укол так і різ на площині.

Benchmade Bugout (фото з сайту)

🔵Кліп-поінт (Clip point)

 
Лінія обуху переходить в дугу, кривизна якої направлена всередину і закінчується вістрям, дещо нижче від лінії обуху. Часто на цій дузі нарізається фальш-лезо, щоб збільшити потенціал до уколу. Розрізняють три підвиди: Каліфорнійський, Турецький й Модифікований. Профіль має непогані характеристики уколу (краще ніж прямий), оскільки вістря має більш гостріший кут зведення. Все це стосується більше каліфорнійського та турецького, тому що модифікований поверх дуги може мати додаткову крайку (або фальш-лезо) яка також може бути дещо вище лінії обуха. Такий профіль ще називають гарпуном.

Buck 110 — каліфорнійський кліп-поінт (фото з сайту)
Турецький кліп-поінт на Cold Steel Espada (фото з сайту)
Та модифікований або “гарпун” на Zero Tolerance 0393 (фото з сайту)

🔵Cпей-поінт (Spey point)


Лінія обуху різко переходить в крутий спуск з вираженим кутом, що надає кінчику додаткової міцності. Добре підходить для свіжування та зняття шкіри. Внаслідок більш тупого кута зведення не пристосований для уколу, проте посилений кінчик з округлою частиною ріжучої крайки добре підходять для впевненого точного різу щільного матеріалу.

Один з клинків (напіврозкритий) на ножах типу Трапер від Сase (фото з сайту)

🔵Спір-поінт (Spear point)

   
Так само, як дроп поінт має лінію обуха у вигляді дуги, з кривизною направленою назовні, часто мають фальш-лезо ближче до вістря. Як правило, крайка повторює геометрію обуха, утворюючи форму вістря списа, внаслідок чого профіль і отримав свою назву. Вістря має непоганий потенціал до уколу, а форма черевця допомагає справлятися з різом.

Cold Steel Recon 1 SP (прев`ю з ютуб каналу)

🔵кинжальний (Dagger)


Замість обуха має повноцінну ріжучу крайку, яка дублює геометрію нижньої частини клинка. Розрізняють два підвиди: дагер-поінт, нідл-поінт-дагер(голкоподібний кинжал, “техаська зубочистка”). Дагер-поінт має листоподібну форму, водночас нідл-поінт-дагер має більш трикутну форму. Потужний потенціал для уколу, іншої роботи не виконує.

Microtech Ultratech D/E дагер-поінт, листовидне двостороннє лезо (фото з сайту)
Knight Elements OSS Dagger. Лезо у вигляді техаської “зубочистки” (фото з сайту)


🔵Танто-поінт (Tanto point)

- танто-поінт - розрізняють два підвиди: японський та американський. Японський має більш плавні форми, в той час, як в американському переважає строга геометрія та гострі кути. Цікавим фактом є те, що танто-поінт має дві ріжучі крайки на одній лінії, основну та допоміжну, основна в умовній точці, ближче до вістря, переходить під кутом в 45 градусів в допоміжну, яка закінчується вістрям. Обидва варіанти дуже універсальні, та мають хороший потенціал для уколу, через елементи посилення вістря та складну геометрію.

Японський танто-поінт на Kensaki Folding Knife (фото з сайту)
Приклад Амерікан танто-поінта. Spyderco Para Military 2 (фото з сайту)

🔵Реверс танто (Reverse tanto)


Профіль схожий контруром на перевернутий танто-поінт. Друга ріжуча крайка формується від умовної точки на обусі, яка має гарно виражений кут і спуск під 45 градусів та закінчується вістрям. Форма має трохи меншу універсальність, але кращий потенціал до уколу, внаслідок укріпленого вістря.
Насправді тут дуже багато протиріч, дійсно, якщо профіль називається танто, то ріжуча крайка повинна бути подвійна, проте дуже багато виробників і найфмейкерів називають профілем реверс танто клинки з довільними кутами ділянок переходу обуха в вістря, а на їх місці дуже рідко можна зустріти, навіть, фальш-лезо, не те що допоміжну ріжучу крайку.

Kershaw Leek Reverse Tanto

🔵Трейл-поінт (Trail point)


Трейл-поінт - профіль має вістря дещо вище лінії обуха у формі рога. Внаслідок більш гострого кута зведення гарно підходить для уколу, а також шинкування та свіжування, через більшу довжину ріжучої крайки.

Zero Tolerance 0460 (фото з сайту)

🔵Ворнкліф (Wharncliffe)


- ворнкліф - профіль який характеризується дугоподібною лінією обуха, кривизна якої направлена назовні. Товщина і висота обуху поступово стають меншими по мірі спуску до вістря, яке знаходиться, яка правило, на лінії з ріжучою крайкою. Чудово підходить для тонких прецизійних робіт, коли потрібно щось розрізати самим вістрям.

Spyderco Para Military 2 Wharncliffe

🔵Шипсфут (Sheepsfoot)

 
Має дуже схожу форму з ворнкліфом, хоча лінія обуху, як правило, спускається до вістря значно стрімкіше. Основна відмінність в тому, що лінія обуху наче обрубана, а не поступово зменшує свою ширину і висоту, як у ворнкліфа. Це впливає розподілення слабких місць по лезу та загальну міцність леза. Найкраще підходить для різу.

Шипсфут на Demko AD 20.5 (фото з сайту)

🔵Кукрі (Kukri)


Обух має виражений кут з пологим спуском до вістря. Характерною ознакою кукрі є ріжуча крайка, яка складається з двох частин: сокироподібної дуги з кривизною назовні, яка йде від вістря, та рекурви - йде слідом за сокироподібною частиною і представляє собою дугу, кривизна якої направлена всередину клинка. Сокироподібна частина виконує роль сокири, а рекурва потрібна для збільшення довжини ріжучої крайки при відносно менших (для такої довжини) розмірів ножа. Доволі універсальна форма, проте виконує специфічні задачі.

Cold Steel Spartan

🔵Хукбіл (Hawkbill)


Профіль який має дугоподібну, вигнуту лінію обуху. Вістря знаходиться значно нижче лінії ріжучої крайки, через що клинок нагадує кіготь. Найкраще підходить для глибокого різу.

Spyderco Matriarch 2 (фото eBay)

🔵крісс-поінт (Kriss point)


- крісс-поінт - профіль на основі індонезійською холодної зброї kris або keris. Хвилястий, як правило, загострений з обох сторін профіль, який виконує радше суто естетичну функцію. Кріс-поінт має непоганий потенціал для уколу.

Cold Steel Ti-Lite 4 (фото з сайту)

🔵Скімітар-поінт(Scimitar point)

Скімітар-поінт - профіль, який має дуже акцентовану дугу з кривизною, направленою назовні. Свою назву отримав від збірної назви східних мечів сабельного типу.

CRKT Ritual (фото з сайту)
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Sharp Thoughts
Sharp Thoughts@sharp_thoughts

533Прочитань
5Автори
8Читачі
На Друкарні з 31 серпня

Більше від автора

  • Анатомія ножа. частина 2.5

    Вітаю панове, пропоную до вашої уваги проміжну частину Анатомії ножа.

    Теми цього довгочиту:

    Edc
  • Огляд на Spyderco🕷Para 3

    🖐Вітаю, панове! Давненько у нас не було оглядів, тож сьогодні зроблю огляд на ще одного паучка, який присутній в моїй скромній колекції – Spyderco Para 3 (C223GPDGY)

    Теми цього довгочиту:

    Edc
  • Де взяти якісний EDC стаф та в чому проблема китаю?

    🖐Вітаю, панове! Сьогодні п’ятниця, мене понесло на філософію, тому чергова порція роздумів на тему EDC вже тут.Говоритимемо про те, як правильно вибрати ІДІСІ стаф та причому тут взагалі китай.

    Теми цього довгочиту:

    Edc

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається