Rain Layer / Дощовий шар в системі нашарування одягу для холодної погоди

Перейдемо до наступної частини системи нашарування одягу для холодної погоди - Rain layer, або Дощовий шар. Знову ж, нагадуємо та рекомендуємо дослідити попередні частини про Базовий, Вітровий та Утеплюючий шари, щоб розуміти логіку цієї системи та як ці шари співпрацюють між собою. 

Взагалі, навіщо нам Дощовий шар? Відповідь проста - щоб захистити наше тіло та одяг від зовнішньої вологи - холодного дощу, снігу, можливо вологи з навколишнього середовища, по типу мокрих рослин через які ви пробираєтесь, чи на яких лежите.

Ви можете сказати, що якщо він повністю захищає від вологи, то його можна використовувати і як захист від вітру - і частково будете праві. Він може бути ефективним захистом саме від сильного вітру, але в інших випадках він має свої сильні недоліки. 

Коли ми розглядаємо одяг який захищає від вологи, ми маємо розуміти просту логіку: він виготовляється з надзвичайно щільного матеріалу. Зазвичай він недостатньо дихаючий, порівняно з іншими матеріалами, що буде призводити до перегрівання та пітніння. Це в свою чергу руйнує всю логіку його використання - ми одягаємо його щоб не бути мокрим, але пітніємо і все стає мокрим зсередини бо піт не може випаруватись. 

Часто він достатньо гучний, шарудить при русі, що теж є великим недоліком. Він може бути недостатньо міцним щодо механічних впливів, що в свою чергу призведе до його пошкодження та неефективності. Та і вартість речей, які добре захищають від вологи, зазвичай теж немала, і навряд чи ви хочете кожен раз викидати по декілька і більше тисяч за свій Гортекс, коли він пошкоджується через недбале і необов’язкове використання.

Розуміючи ці чинники, ми приходимо до висновку, що Дощовий шар - повинен бути,  але користуватись ним треба лише у вибраних випадках, коли він дійсно потрібний і ефективний.

Тож, як вибрати ефективний Rain layer?


Розмір. В системі шарування одягу, Дощовий шар може розміщуватись над будь-яким з попередніх шарів - і поверх Базового, і Вітрового, і Утеплювального шару, відповідно до температури навколишнього середовища та як ви сприймаєте холод. Тому, ви повинні підібрати розмір, який комфортно сяде і поверх Утеплюючого шару, але і не буде занадто “мішкуватим” при розміщенні лише на Базовому шарі.

Блискавки на пахвах. Коли ми говоримо про куртки для цього шару, одна з характеристик, на яку ви маєте звернути увагу - наявність блискавок на пахвах, яка буде надзвичайно важливою для вентиляції повітря під максимально щільним матеріалом. 

Матеріали і види. Існує велика кількість варіантів дощовиків, і далі ми перечислимо які варто уникати, і які навпаки, рекомендовані.

Які варто уникати?

· ПВХ дощовики. Так, вони ефективно справляються від дощу. Але, вони практично не дихаючі, недовговічні, цей матеріал не є достатньо міцним. Вони можуть бути корисні лише для статичного перебування під дощем, але для якогось серйозного використання не годяться в силу своїх поганих повітропроникних та зносостійких властивостей.

· Поліетиленові дощовики. Мають ті ж характеристики, що і попередні, але примножені в декілька разів. Просто відмовтесь від використання їх для будь-яких серйозних цілей.

· Лижні куртки. Все просто - лижні куртки призначені для катання на лижах. Зазвичай вони мають купу непотрібних фіч, а за розміром вони занадто громіздкі, щоб бути упакованими кудись чи зручними в використанні з купою іншою спорядження, такого як плитоноска, рюкзак, і так далі. 


Як і які варто обирати?

· Не заглиблюючись у купу різних характеристик та специфікацій, перша рекомендація - це Gore-Tex level 6 ECWCS. Контрактна куртка армії США. Вологостійка, дуже зносостійка та міцна куртка.

Сюди ж можна додати Гортекс з PCS Британської армії. Ви можете знайти їх як новими, так і вживаними - тому дружня рекомендація уважно перевіряти стан при покупці, та все ж краще оновити DWR спеціальними засобами.

Так, це доволі важкі, і все ж не дуже повітропроникні, але відносно бюджетні і перевірені часом та бойовими діями варіанти.

1 - ECWCS level 6 Gore-Tex; 2 - MVP PCS Gore-Tex

· Комерційні бренди. Ми не будемо заглиблюватись в них, але якщо ви все ж вирішили обирати дощову куртку серед них - вам варто розібратись з їх характеристиками, особливо варто звертати увагу на показники: 

- стійкість до води;
- щільність тканини;
- вага;
- повітропроникність;
- кількість шарів.

Більше про ці, саме технічні аспекти, ви можете дізнатись в цьому англомовному відео від Spiritus Systems. Ми ж рекомендуємо обирати бренди, які вже давно себе зарекомендували, як виробники якісного туристичного, а краще військового одягу.

Штани.

Штани дощового шару повинні мати ті самі характеристики, що і куртка. Тут, як і в попередніх шарах ми можемо рекомендувати обирати штани з застібкою-блискавкою в всю довжину штанини - це збереже вам час та енергію, і ви не промочите шкарпетки при переодяганні.

MVP PCS Gore-Tex з замками в довжину штанини

Дощовики-пончо.

Якщо ця річ якісна, вона має свої плюси, такі як хороша щільність, велика площа захисту від вологи, її можна використовувати як безпосередньо на собі поверх усього, так і облаштувати з нього окреме укриття від погодних умов. Але ви не зможете одягнути його, наприклад, під свою плитоноску. Тому, напевно, такий дощовик-пончо варто мати у своєму спорядженні і користуватись ним при потребі, але незалежно від цього у вас повинна бути саме дощова куртка, в якій зручно проводити різні активності і розміщувати її під або на будь-який елемент одягу чи спорядження.

Гамаші. 

Дуже корисна річ, яка допоможе вам зберегти ваші ноги сухими в умовах підвищеної вологості на внизу - сніг, роса на траві, чи стікаюча вода з інших рослин можуть стати дуже неприємними для ваших ніг, і хороші гамаші вбережуть вас від цього. Ми отримали хороші відгуки про Outdoor Research Expedition Crocodiles, тому можемо їх рекомендувати.

Outdoor Research Expedition Crocodiles

Дружнє нагадування про Gore-Tex, особливо що стосується штанів - ці речі можуть зношуватись та пошкоджуватись швидше, адже кожне ставання на коліно, чіпляння об гілку/камінь може їх швидко вивести з ладу. Крім цього, за Gore-Tex потрібен правильний догляд, правильне прання та регулярне нанесення водовідштовхувача.

На цьому про Дощовий шар все. Дякуємо за увагу.

Попередня частина - Insulation layer (шар утеплення)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PES PVS
PES PVS@pes.pvs

Друкарня проекту PES PVS.

326Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 11 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається