Insulation Layer / Утеплюючий шар в системі нашарування одягу для холодної погоди

Третя частина серії про шарування одягу для холодної погоди - Insulation Layer (Ізоляційний, утеплюючий шар). Нагадаємо, що мета цього матеріалу - допомогти вам вижити в умовах холоду, при цьому створити ефективну систему, щоб допомогти вам виконувати задачі, не витрачаючи лишній час та енергію на переодягання. Будь ласка, перегляньте першу і другу частини про базовий і вітрозахисний шари, якщо ще не зробили цього - це допоможе вам зрозуміти, як ці шари взаємодіють один з одним.

Ізоляційний або утеплюючий шар в загальному розумінні часто називають середнім шаром. Не можна сказати, що це неправильно, але насправді люди часто все ж не до кінця розуміють суть, мету та способи застосування цього шару.

Ізоляційний шар справді може бути середнім шаром, але це не найефективніший спосіб його застосування. Концепція середнього шару (тобто між базовим і зовнішнім) з'явилася тоді, коли фліс та вовна були основними матеріалами для утеплення, проте ці матеріали не дуже стійкі до води чи вітру - тому вам дійсно потрібно було мати додатковий шар від дощу, щоб захиститися від поганих погодних умов і залишатися в теплі.

Дуже ефективною є система шарування легендарного альпініста Марка Твайта і його концепція belay jacket (дослівно - “концепція страхувальної  куртки”). Belay jacket - це надзвичайно тепла великогабаритна пухова куртка, яка одягалася б поверх всього, що ви носите.

Марк розглядав базовий і вітрозахисний шари як ваш action suit (дослівно - костюм для дій) - те, що ви носили б під час будь-якої активності або руху. Коли ви зупиняєтеся на достатньо довгий період і розумієте що можете замерзнути - ви одягаєте цей belay jacket, який дуже добре гріє вас в найхолодніших умовах, а коли ви знову готові рухатися, просто знімаєте його і продовжуєте рух.

Проте, бувають моменти, коли потрібно щось посереднє. В повільному русі чи при недостатній активності, рано чи пізно все ж прийде момент, коли базовий і вітрозахисний шари не будуть достатньо підтримувати вас в теплі. Але при цьому ви не зможете одягнути “страхувальну куртку”, оскільки вона надто тепла і ви перегрієтесь. Ось звідки походить ідея активної ізоляції - мати той вид ізоляції, який працює під час руху.

Тому, перейдемо до суті, і розглянемо спочатку варіанти “active insulation”, а потім “страхувальні куртки”.

· Багато людей думають, що активна ізоляція це їх бавовняне худі з капюшоном. Але це те, що ви повинні уникати в холодних умовах. Воно чудово підходить для спортивного залу чи для міста - зручне, стильне, але якщо воно зроблене з бавовни, ви замерзнете коли воно стане вологим. Ще одним недоліком чогось подібного є те, що воно занадто об'ємне і погано складається в рюкзак. Звісно, якщо худі з 100% поліестеру, то ви можете спробувати користуватись ним, проте його об'єм може стати доволі відчутним недоліком.

· Ще кілька схожих варіантів - куртки/кофти з флісу або вовни. Вони зручні і добре підходять для міста, добре дихаючі, але мають той самий недолік: вони не дуже компактні і займають багато місця в рюкзаку. Крім цього, фліс чи вовна, як самостійний верхній шар працюють зовсім неефективно проти вітру та вологи.

Утеплення для помірної інтенсивності.

Куртки з синтетичним наповнювачем по типу Primaloft, будуть хорошим варіантом під час повільного чи помірного, для деяких можливо навіть для активного руху, можливо в нетривалій статиці.

Вони добре утеплюють, майже на 90% зберігають свої ізоляційні властивості при намоканні, при цьому при цьому захищають і від вітру, і від вологи, і підпадають під концепцію Stackable Layer System. Проте, знову нагадуємо: все залежить від ваших індивідуальних особливостей організму, тому все потрібно тестувати щоб зрозуміти що буде краще саме для вас - ми просто пропонуємо варіанти.

Досить непогані варіанти активної ізоляції, які і зігріють, і не перегріють при русі, але в статиці вам доведеться одягти “страхувальну куртку”:

Helikon-Tex Wolfhound Climashield Apex з 67-грамовим синтетичним наповненням Climashield Apex.

Arcteryx Atom LT Hoody, з 60-грамовим синтетичним утеплення Coreloft™ Compact.

· Ще один непоганий варіант - Marmot Novus Hoody, з 80-грамовим утепленням PrimaLoft® Silver Hi-Loft.

· Ще один непоганий варіант - куртка з флісом Polartec Alpha, як наприклад Crye Precision Mid Loft. Вона дуже добре дихає, при цьому добре утеплює та захищає від вологи, тому це хороший варіант “активної ізоляції” для легких мінусів.  

В поєднанні з легкою, але теплою та дуже добре дихаючою фліскою Crye Precision LWF під нею - виходить дуже легка, та тепла комбінація, яка дозволяла працювати так навіть до -18 градусів, але зважайте що це не для статики.

Якщо ви знаєте інші, вигідні та якісні варіанти - діліться ними в коментарях.

1 - Helikon Wolfhound Climashield Apex; 2 - Marmot Novus Hoody; 3 - Arcteryx Atom LT Hoody; 4 - Crye Precision Mid Loft

“Belay jacket / Страхувальна куртка”

Якщо ж ви залишаєтесь в статиці на тривалий період часу і розумієте, що можете замерзнути, тоді час діставати “страхувальну куртку” і одягнути її поверх усього, що маєте на собі.

Синтетичні куртки дуже практичні для тривалого перебування “в полі”, коли основними пріоритетами є міцність і стійкість до погодних умов. Синтетичні куртки відрізняються за вагою наповнювача, тому вам потрібно дивитися на технічні характеристики і перевіряти, який це наповнювач і скільки його є в куртці.

Коли стає дуже холодно, температура падає нижче нуля, вам потрібна куртка з вищим рівнем набивки - 100, 130 або навіть 200 грам. Вищий рівень наповнювача (як наприклад Primaloft) допоможе вам залишатися в теплі при температурах нижче нуля, якщо звісно ви правильно нашарували одяг.

Існує думка, що для більшості людей 100 грамів синтетичної ізоляції вистачить щоб бути зігрітим навіть в дуже холодних умовах - але, знову ж таки, все залежить від вашого сприйняття холоду. У кожної людини сприйняття холоду різне, залежно від рівня фізичної підготовки, відсотку жиру в організмі, і в якому кліматі ви живете.

Звертайте увагу на міцність зовнішнього матеріалу - деякі речі будуть більш довговічні, відповідно і матимуть більшу вартість. Однак недоліком таких курток зазвичай є те, що вони не компактні і важкі.

Щодо розміру і посадки куртки: якщо ви просто гуляєте містом - звісно, вам підійде облягаюча куртка, яка буде більш ефективною для збереження тепла. “Страхувальну куртку”, яку ви одягнете поверх усього, вам потрібно обирати трохи більшого розміру. Можливо, вам доведеться одягнути її поверх плитоноски чи честрігу - оберіть більший розмір, щоб не знімати спорядження кожен раз коли хочете зігрітись і одягнути її. 

Крім цього, вам важливо зрозуміти для себе - чи потрібний вам настільки великий рівень тепла, чи ви можете обійтись більш легким варіантом? Тому ми ще раз наголошуємо, що вам потрібно експериментувати і з'ясувати, який варіант для вас кращий, оскільки, якщо ви можете уникнути важчої куртки, то це варто зробити.

· Перший варіант - перевірене роками та дуже популярне рішення - контрактна армійська куртка LVL7 з ECWCS, з наповненням Primaloft Sport. Ви можете знайти їх у різних кольорах, в різних станах - як нові так і вживані - відповідно і вартість буде різною.

ECWCS Level 7

Це перевірений часом, перевірений війнами варіант. Її плюси - високого рівня наповнення Primaloft Sport, великі внутрішні кармани, дуже хороша вітро- та вологоізоляція. Ці куртки зазвичай досить габаритні і важкі. Якщо ви купуєте таку куртку вживаною, вам точно варто буде повторно обробити її ззовні просоченням для захисту від вологи. Вцілому це досить хороший варіант, хоча в наших реаліях, часто не такий бюджетний, як мав би бути.

Thunderbolt Parka Eberlestock з утеплювачем Primaloft Gold (133 г на тулуб/80 г на руках/капюшоні), повністю вітро- та вологозахищена, з проклеєними швами, при цьому добре дихаюча. Підійде навіть як для активних дій, так і для статики.

Carinthia ECIG 4.0 G-Loft - не бюджетний, але якісний варіант, з набивкою утеплювача G-Loft (220 г/м на корпусі та 145 г/м на рукавах). Повністю вітро- та вологозахищена. Куртка, яка збереже вас в теплі навіть до -30 градусів. 

Arcteryx Leaf Cold WX LT - має приблизно 85 грамів синтетичного наповнення. Крім цього вона має посилений захист від вітру, міцна, але через це доволі гучна. 

Thunderbolt Parka Eberlestock (зліва), Carinthia ECIG 4.0 G-Loft (по центру), Arcteryx Leaf Cold WX LT (справа)

Загалом, такі куртки дуже добре зігрівають, і ідея в тому, що вони дають достатньо ізоляції, щоб вижити протягом ночі без спального мішка і без розпалювання вогню чи інших засобів зігріву. “Одяг, що я маю - мій прихисток, і я хочу, щоб він був достатньо теплим, щоб я міг вижити в найхолодніших умовах, які я очікую зустріти”.

Щодо стійкості до погодних умов: коли ви одягаєте ці куртки, скоріше за все, буде досить холодно для дощу, але може сніжити. Проте, навіть в умовах дощу та вологи, синтетична ізоляція збереже біля 90% своїх ізоляційних властивостей у разі промокання, тому це є великим плюсом в її користь.

Також, зазвичай ці куртки мають зовнішні матеріали, оброблені стійким до води DWR-покриттям, і з часом, періодично після виходів “у поле”, ви можете це покриття оновлювати використовуючи наприклад Nikwax (випрати з ним або обробити ззовні). Це допоможе довше уникати просочення вологи води через зовнішній матеріал.


· Варіант про який ви ще могли подумати - пуховики. Проте насправді, пуховики мають доволі сильні недоліки - коли пух мокне, він втрачає свою пухкість, а для того, щоб тримати вас в теплі, він повинен залишатись пухким.

Якщо у вас куртка з пуху низької якості, ви можете помітити, як він збивається всередині, куртка деформується, і ви отримуєте, грубо кажучи, вітровку з зонами з збитим в купу пухом. Крім цього, зазвичай в пуховиках недостатньо міцний зовнішній матеріал, тому якщо ви десь надірвете його, почнеться втрата наповнювача зсередини, відповідно куртка починає втрачати свої теплові властивості.

Плюс пуховиків - їх компактність, легка вага і найвище співвідношення тепла та ваги серед будь-яких видів ізоляції. Сучасний пух у хороших куртках обробляється стійким до води захисним покриттям, що дозволяє куртці довше протистояти промоканню і втраті пуховистості.

Проте, ми вважаємо, що це не найкращий варіант. Вони добре підходять для цивільного використання, але в умовах тривалого перебування “у полі” і у військовому використанні краще обрати щось інше. Ще один фактор - якісна пухова куртка часто буде коштувати набагато дорожче, ніж її синтетичний аналог.

· Пончо/вубі.

Пончо або вубі - непоганий варіант, проте який виходить за рамки куртки. Класна фіча - ви можете перетворити його на пальто або спальний мішок. І оскільки це може бути у форматі пончо, воно дійсно підійде під будь-яке габаритне обладнання, яке ви носите, таке як бронежилет або честріг. В деяких моментах ви можете використовувати його як засіб замаскування, воно доволі непогано розбиває ваш силует.

Як зберегти в теплі нижню частину тіла - ноги?

При температурах вище вашого порогу замерзання, як правило, для ніг вам не потрібне активне утеплення, крім, можливо, базового шару під основними штанами. Але коли температура починає падати нижче вашого порога замерзання, вам все ж варто розглянути використання зовнішніх утеплюючих штанів.

Насправді, при виборі штанів можна керуватись тими ж правилами, що і при виборі куртки.

Знову ж таки, як і в частині про базовий шар, є хороша рекомендація - шукайте штани з блискавкою в повну довжину штанини, від верху до низу - це стане в нагоді, щоб одягати і знімати їх, не роззуваючись. Так ви уникнете ситуації, коли потрібно протиснути свій черевик через штанину (що може пошкодити штани).
З блискавкою в повну довжину ви просто розстібаєте їх повністю, обгортаєте навколо навколо ніг і знову застібаєте. Це також прибирає потребу знімати взуття, що часто призводить до вставання ногою у сніг чи воду і відповідно ще до купи додаткових супутніх проблем. 

Ви так само можете знайти різні варіанти - просто утеплені, або ще й повністю вологозахищені, з міцнішою зовнішньою тканиною і так далі. Обирайте розмір так, щоб вони підходили до усього, що ви носите. Такі штани - дуже хороший варіант, якщо ви плануєте зіткнутися з дуже суворими температурами. Один з прикладів - знову ж таки, перевірені роками контрактні армійські штани LVL7 з системи ECWCS.

Штани LVL7 з системи ECWCS


Загалом, на цьому про утеплюючий шар все. 

Наступна частина - Rain layer
Попередня частина - Wind layer

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PES PVS
PES PVS@pes.pvs

Друкарня проекту PES PVS.

326Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 11 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається