Wind layer / Вітрозахисний шар в системі нашарування одягу для холодної погоди

В цій частині мова піде про важливість та характеристики “wind layer” (дослівно “вітровий шар”, або “шар вітру”) в “Stackable layer system” (системі нашарування) для холодної погоди.

Wind layer часто сприймається неправильно або не отримує достатньо уваги, при цьому є основним компонентом саме цієї системи. Його основна функція - запобігати втраті тепла, створюючи бар'єр проти холодного вітру, при цьому все ж виводити надмірну кількість тепла та вологи назовні.

Найбільша проблема, з якою ми стикаємось в холодну погоду, насправді не в тому, щоб залишатись зігрітим в нерухомому стані, а в тому, щоб не перегріватись в русі.

Одразу хотілось би сказати про дощовики. Насправді, варто уникати використання дощовика в якості wind layer, оскільки він повністю блокує потік повітря, що може призвести до перегрівання і дискомфорту. Замість цього краще вибирати шар, який стійкий до вітру, але все ще дозволяє циркулювати повітрю, щоб не перегріватись.

Звісно, дощовики дуже корисні в окремих випадках, проте в більшій мірі саме wind layer - це те, що буде застосовуватись найбільше, до того моменту, поки не потрібно одягти саме дощовик, і про це буде окрема стаття в серії.

Як обрати wind layer? 

· Підбір можна почати з вибору куртки правильної посадки та розміру: хоч і основна рекомендація - одягати вітровий шар поверх базового, все ж можуть виникати ситуації коли його потрібно буде одягти поверх шару утеплення.

Саме тому, куртка повинна зручно сідати і поверх base layer, при цьому вона повинна зручно сідати і поверх insulation layer в тих випадках, коли це може бути необхідно і не сковувати ваші рухи.

· Існують різноманітні варіанти wind layer: від надлегких, які використовують ультрамарафонці, до більш об'ємних курток з підкладками та різноманітними доповненнями.

Насправді, серед цього потрібно вибрати щось посереднє - достатньо міцне, але і достатньо дихаюче. 

· Звертайте увагу на додаткові функції, які присутні в цих куртках - наявність карманів для вентиляції під пахвами та корпусі, чи складається капюшон. Також важливим є щільність матеріалу, його DWR-просочення (водовідштовхувальне) та NIR-просочення (проти інфрачервоного випромінювання для меншої помітності в ПНБ). Звертайте увагу на вогнетривкість виробу, це стане неабияким плюсом, але і додасть в вартості.

· Радимо відмовитись від вітровок та софтшелу з вшитим в них додатковим утепленням по типу флісу з внутрішньої сторони куртки, адже в такому випадку по своїй суті вона є більше шаром утеплення, ніж вітрозахисним, і скоріше за все приведе до перегрівання. Це, звісно хороший, міцний та теплий варіант, але саме як шар утеплення для умов з не дуже інтенсивною активністю.

Приклади wind layer.

1. Софтшел без підкладок та утеплень.

Тут можна згадати варіації софтшел для контрактних армій, ECWCS Lvl 5 та PCU Lvl 5, які часто зустрічаються на барахолках та інших сайтах за меншими цінами, або їх аналоги від виробників по типу Patagonia, Carinthia та інших.

Крім цього, з дорожчих варіантів - щось типу First Spear Windcheater; з дешевших - Helikon Trooper StormStretch Softshell, наприклад.

1 - Helikon-Tex Trooper StormStretch Softshell. 2 - First Spear Windcheater;

2. Легкі вітрівки з нейлону.

Лайтові вітрівки по типу Crye Precision WindLiner, GearLab Windbreaker (з NIR-просоченням), OTTE Gear Windshirt V2 (NIR-просочення + вогнетривка), Outdoor Research Helium Wind Hoodie, Helikon-Tex Tramontane Windpack. Звісно, від додаткових технологій вартість збільшується. Всі ці куртки можна скласти в карман, вони нічого не важать та майже не займають місця.

Крім цього, будьте уважними: проблема більшості цивільних аналогів - вони не розраховані на використання з шоломом. Тому сильними плюсами при виборі вітрівки буде сумісність капюшону з шоломами, а також можливість складання його в комір (Crye Precision WindLiner, наприклад, має сумісний з шоломом капюшон, який також складається в комір).

Верхній ряд: 1 - Crye Precision WindLiner; 2 - GearLab Windbreaker; 3 - OTTE Gear Windshirt V2. Нижній ряд: 1 - Outdoor Research Helium Wind Hoodie. 2 - Helikon-Tex Tramontane Windpack

Висновки.

Wind layer в концепції, описаній вище, забезпечує ізоляцію під час періодів відпочинку та запобігає переохолодженню та перегріванню (навідміну від дощовиків, які часто майже не пропускають повітря) під час активності, що робить його важливим компонентом універсальної системи шарування. Він використовується безпосередньо поверх базового шару, а утеплюєтесь поверх нього ви лише тоді, коли це необхідно (наприклад, в періоди малої рухової активності), уникаючи частого знімання і надягання шарів.

Попередня частина - Base Layer
Наступна частина - Insulation Layer

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PES PVS
PES PVS@pes.pvs

Друкарня проекту PES PVS.

326Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 11 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається