Як обрати каремат?

Спорядження - річ достатньо дорога, якщо ми говоримо за якість, зручність, комфорт і вічність.

Каремат - річ, від якої напряму залежить наш комфортний сон; річ, котру можна юзати у поході, на риболовлі, пікніку, ночівлі в окопі, підвалі, ну і ще в різних варіаціях, кому як уява і обстановка дозволить.

Усі шкільні уяви про каремат – розбились того рокового дня, коли розпочав збирати екіпіювання для підйому в гори, високі гори, а попередньо усі знання про каремат закінчились десь там в зібраному під ліжком згортку резини, котру було куплено в Епіцентрі за 168 гривень.Виявилось, що під час вибору каремату слід звертати увагу на декілька важливих показників і самі моделі карематів.

Інформаційні джерела: Gorgany, veliki.com.ua

R-VALUE.

Це показник термоізоляції, від якого напряму буде залежати якість сну, звичайно звертаючи увагу і на пору року, коли саме ви будете його застосовувати. 

Простими словами, R-Value (Resistance value) - це коефіцієнт теплоізоляції, який використовується щоб показати, наскільки ефективно конкретний різновид ізолятора може запобігати втратам тепла.

Усі сучасні килимки від відомих фірм мають вказаний показник R-value. Це дозволяє адекватно порівнювати різні килимки при виборі. 

R-value для звичайного каремата складає близько 1. Якщо килимок потрібен для міжсезоння - потрібно дивитись на килимки з показником 3 і більше. Для зими - не менше 4-5.

Єдина проблема, що наразі не було єдиного стандарту вимірювання R-value і офіційного стандарту, як для спальників. Тому порівнювати можна лише приблизно. 

Розмір.

Зазвичай виробники дають декілька стандартних розмірів у залежності від росту - M, L. Якщо килимок занадто малий, будь він виконаний хоч з найсучасніших матеріалів і з застосуванням передових технологій, спати на ньому буде незручно і навіть холодно. 

Довжина карематів може бути як 90 см, так і 2 метри. Ширина варіюється від 50 до 100 см. Щоб зрозуміти, який розмір вам підходить, орієнтуйтеся на розміри власного тіла і сезон, коли ви плануєте використовувати каремат. Взимку надавайте перевагу моделі довжиною з ваш зріст, влітку можна обійтись і коротким килимком.

Форма.

Є два основні типи килимків: прямокутні та з обрізаними краями (ще відомі як анатомічні або мумії). Прямокутні матимуть більшу вагу та об'єм, але і більшу площу, що може означати і більший комфорт. 

Анатомічні навпаки будуть мати менші вагу і об'єм, однак крутитись уві сні і не вилізти за межі килимка на них складніше. Виробники іноді залишають килимок широким в області плечей і звужують в ногах, що робить його форму більш ергономічною. В надувних моделях може бути зручна подушка для голови.

Пінні килимки. 

Переваги: 

· Не бояться проколів. Їх можна класти будь-де, і якщо якісь колючки чи дрібні гілочки проколять піну, то на функціонал це ніяк впливати не буде. 

· Відносно невелика ціна та мала вага. Також їх часто використовують як замінник повноцінної спинки в ультралайтових рюкзаках, які часто використовують в таких походах. 

· Показники теплоізоляції для таких килимків різні, залежно від моделі.

Недоліки:

· Великий об'єм в згорнутому або складеному стані (бувають килимки, які складаються "гармошкою").

· Піна - досить жорстка і спати на такому килимку не те щоб дуже зручно. Приблизно так, як на звичайному карематі.

Самонадувні каремати.

Переваги:

· Мають кращу теплоізоляцію порівняно зі звичайним карематом, яка досягається за рахунок теплоізолюючих властивостей самої піни, і за рахунок загальної товщини килимка. 

· Спати зручніше у порівнянні з звичайним карематом.

· У згорнотому стані можуть бути в 2-3 рази компактнішими за звичайний килимок за рахунок компресії піни всередині килимка.

Недоліки:

· Деякі моделі є важкими в порівнянні з пінними килимками.

· Тканину такого килимка можна пробити, і він буде випускати повітря, а отже не зможе захищати від холоду. Але його можна можна легко заклеїти! До багатьох килимків латки йдуть в комплекті і можна придбати окремо.

· З часом самонадувані властивості втрачаються.

Надувні каремати. 

Переваги:

· Найкомпактніші та найлегші.

· Зберігаючи найменші показники ваги і об'єму, можуть бути і найтеплішими.

· Легше спакувати, ніж самонадувні, пружна піна яких чинить опір при скручуванні.

· Є килимки різних цінових категорій. Килимки без наповнювача коштують приблизно стільки ж, скільки хороший пінний килимок.

Недоліки:

· Надувний килимок можна пробити, проте його можна і заклеїти. До таких килимків зазвичай додають латки.

Підсумки.

Якщо дотримуватись правил експлуатації - то килимок прослужить не один рік. Окрім того, різні виробники пропонують різну товщину тканини з якої зроблено килимок. Крім тонких тканин можна обрати килимок з товстішою тканиною, який буде більш зносостійким до тертя та стійкішим до проколів.

Звичайно, каремат зможе виконати декілька функцій: він точно захистить від вологи (не факт, що надовго, але захистить), і забезпечить теплоізоляцію та м'якшу поверхню, тому спати вам буде явно комфортніше, ніж на просто сирій землі чи підлозі.

Наш Instagram
Telegram

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PES PVS
PES PVS@pes.pvs

Друкарня проекту PES PVS.

326Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 11 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається