Північного ставка в Бахмуті більше не існує

Про часткове осушення ставка в Бахмуті свідчать останні супутникові фото від американської компанії Maxar Technologies. Виникає враження, що водоймище було заповнене приблизно наполовину. Насправді ж ситуація ще гірша, ніж зображено на знімку.

«Від нього майже нічого не залишилось. Навесні [2023 року] там води не було — калюжа на дні, а не ставок», — оператор БПЛА 46-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ.
Північний ставок у Бахмуті навесні 2023 року. Фото надане Вільному радіо бійцем 46-ї бригади ЗСУ

На фото, якими поділився військовий, видно, що наприкінці весни 2023 року трохи води залишалося лише за греблею ставка. Водночас поверхня водойми вкрита шаром білуватої речовини, що, імовірно, є висохлим мулом.

На цьому кадрі  — Бахмут наприкінці весни 2023 року, коли за місто точилися запеклі бої.

Стан Північного ставка на початку 2024 року невідомий з причини тимчасової окупації. Однак можна припустити, що через близькість до лінії фронту окупанти не могли відбудувати греблю, тож від водойми, імовірно, нічого не залишилось.

Зруйнована гребля Восьмого ставка. Супутникове фото ©2023 Maxar Technologies

Чому вода перестала надходити в Північний ставок Бахмута?

Перш ніж потрапити в Північний ставок, вода проходила через Восьмий ставок. Але у 2023 році російські окупанти знищили його греблю під час боїв за місто, і, як видно на супутникових знімках, Восьмий ставок повністю спорожнів. Пізніше висох і Північний ставок.

Північний ставок у Бахмуті навесні 2023 року. Фото надане Вільному радіо бійцем 46-ї бригади ЗСУ
«Шкода, [завдана] в екологічному плані, — це втрата води через пошкодження ГТС (гідротехнічної споруди, тобто греблі, — ред.). [Розмір шкоди] можна буде розрахувати, коли внесуть зміни в методику [розрахунку шкоди]. Крім того, там була риба й інші живі ресурси. Для розрахунку шкоди треба знати фактичну кількість загиблих водних ресурсів і їхні види, — пояснює фахівчиня Бахмутської екоінспекції Наталя Контарьова.

Що втратила Бахмутська громада? 

Північний ставок був місцем, куди з’їжджалися на відпочинок з усього міста. За совєтських часів на Північному ставку були гірки й вежі для стрибків у воду. Також раніше на Північному ставку була човнова станція. Там можна було взяти в оренду човен — покататися водоймищем.

«Це була одна з найулюбленіших, доступних і безплатних зон відпочинку містян. Одразу після Другої світової війни пів міста туди ходило відпочивати — купатись, засмагати. Адже багато хто жив бідно. Не втратив популярності ставок й у пізніші десятиліття. Останній раз я була там на Водохрещі 2022 року — десятки людей пірнали в ополонку у формі хреста, були масові гуляння», — згадує місцева краєзнавиця Наталя Царик.
Фото з родинного архіву Андрія Парахіна, зроблене у 1960-ті роки

Незадовго до повномасштабного вторгнення місцева влада планувала оновлення території Північного ставка.

«Міськрада Бахмута збиралась розвивати цю рекреаційну зону: провели опитування людей, що б вони хотіли там бачити. Наприклад, були пропозиції прокласти навколо ставка велодоріжки, човнову станцію зробити», — додає Наталя Царик.


Поширюймо правду про екоцид в Україні!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Опінії
Опінії@opiniyi

Опінії кожної людини важливі

804Прочитань
0Автори
20Читачі
На Друкарні з 2 лютого

Більше від автора

  • Хто, як і для чого проєктує

    Моя клієнтка розповідала про те, як її батько фактично припинив спілкуватися з нею після розлучення з її матір’ю. Коли ж спілкувався з нею, то звинувачував у відсутніх стосунках між батьком і донькою її матір.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Чому література часу Голокосту — один з інструментів зцілення для українців сьогодні?

    принаймні так вважає Віктор Франкл, психолог і психотерапевт єврейського походження та автор «Людини в пошуках сенсу»

    Теми цього довгочиту:

    Голокост
  • Як кремль готувався до війни? Доктрина примакова

    У 1995 році відбулася інтервенція НАТО в Боснію згідно з мандатом ООН (росія проголосувала за резолюцію 743, що легітимізувала операцію в Боснії), яка викликала невдоволення в російського населення.

    Теми цього довгочиту:

    росія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається