Де взяти якісний EDC стаф та в чому проблема китаю?

🖐Вітаю, панове! Сьогодні п’ятниця, мене понесло на філософію, тому чергова порція роздумів на тему EDC вже тут.

Говоритимемо про те, як правильно вибрати ІДІСІ стаф.

👉Маленький дисклеймер: Це не інструкція, лише моя суб’єктивна думка.

🔵Отже, сподіваюсь, що минулі роздуми в моїх дописах вже навчили вас фільтрувати те сміття, що продається під лейблом EDC. Якщо ж ви не читали чи трохи підзабули, то нагадаю три основних принципи:- Об’єктивна доцільність – наскільки адекватним виглядає цей предмет у вас в кишені/рюкзаку/сумці, враховуючи об’єктивну дійсність з посиланням на властивості.  - Характеристики – сукупність властивостей  предмету з посиланням на доцільність придбання.- Бажання людини – ірраціональне бажання володіти предметом.

Ціна питання💲

Зупинимося більш детально на характеристиках. А саме на ціні. От припустимо вам потрібен ліхтар, ви нічого в них не розумієте і купуєте найдешевший китайський. Існує два варіанта розвитку подій:1) В момент коли вам конче необхідний ліхтар, ви дістанете вашого китайця та він відпрацює на всі 100%.2) В момент коли вам конче необхідний ліхтар, ви дістанете вашого китайця, а він не працює, або працює гірше за той же спалах на телефоні.

Не варто довіряти китайцям в таких ситуаціях :) (фото з сайту)

Чому так відбувається? Справа в тому, що за цим ліхтариком, який потрапляє до ваших рук стоїть робота десятків людей. Від ідеї в чиїйсь голові до проектування та виробництва, увесь цей ланцюжок хтось має забезпечувати, це є аксіомою незалежно від ціни.

🤔Де починається різниця?


З перших же кроків. Дизайнеру можуть заплатити 20 центів за годину, а можуть і 50 баксів, дивлячись хто він і чи є у компанії яка володіє або винаймає виробничі потужності бюджет на забезпечення гідної винагороди для цієї людини. Ніхто ж з нас не хоче працювати за копійки, вірно? Відповідно і якість роботи за 20 центів та 50 доларів за годину трооошки відрізняється.

виробничий ланцюжок (картинка з інтернету)

🐼Звідки береться “якісний” китай?


🔵По-перше, є товари для внутрішнього споживання, тобто китайський власник має китайські промислові можливості з китайським персоналом, тут дуже сильно залежить від бренду, його цінової політики та інших подібних нюансів. Конкретно щодо EDC, це дуже вузький спектр товарів, тож не наш варіант, здебільшого.  

🔵По-друге, вище я уже описував гіпотетичну ситуацію, коли компанії можуть винаймати потужності для виробництва. Тобто персонал, який відповідає за конкретну частину роботи може бути іноземцями. Концепт, дизайн, прототип та, найбільш важливо, контроль якості це ті етапи виробництва, які  можуть критично впливати на якість кінцевого продукту. Щодо EDC дуже багато компаній пішли на угоду з дияволом aka китайською комуністичною партією заради здешевлення виробництва, але далеко не всі з них приймають участь в критичних етапах, що невідворотно відображається на якості продукції. 

фото Reuters


👉Великою ложкою дьогтю в цій мисці з рисом є те, що потрібно бути в курсі багатьох аспектів, якими живе той чи інший бренд, звісно, якщо ви хочете придбати відносно недорогий, а головне “якісний” китай. Чому якісний в лапках? Тому що якість майже будь якого китайського виробництва не співставна з якістю виробництва в одній з розвинених країн світу.

🎯Де виготовляють якісні речі?


Щоб відповісти на це питання потрібно знати, що виробництво буває ручним й механізованим. Також корисно для розуміння, що масштабне ручне виробництво майже неможливе за сучасних умов, а також що один з найкритичніших етапів – контроль якості у будь якого ручного малосерійного виробництва в середньому краще, ніж у механізованого. Щодо країн, в яких варто шукати якісні речі ручної, напів ручної роботи, це в основному країни західної Європи

🔧Проте і механізоване виробництво не пасе задніх. Основою рушійною силою такого виробництва є автоматизація через комп’ютерне керування, тобто повертаючись до нашого питання, потрібно шукати країни, де роблять процесори, мікроелектроніку, розвинене тонке машинобудування. Якщо згадати географію за 9-10 клас, то нехитрими маніпуляціями можна прийти до висновку, що це: США, Японія, Тайвань, Південна Корея, Сінгапур тощо.

😣“Не хочу ні в чому розбиратись”


Що робити, якщо немає ресурсу розбиратись в цих всіх тонкощах, але є потреба придбати щось, адекватної якості?
Насправді, однозначної відповіді я не знайшов, але мій алгоритм такий:
Вибираю країну виробника або США або Японію або Тайвань і середній ціновий діапазон. Середній, тому що якщо річ дешева, то в ній потрібно розбиратись чому вона дешева, а якщо річ дорога, то так само потрібно розбиратись чому вона дорога.

🤓Загальний висновок

Сучасний ринок EDC предметів пропонує безліч товарів, переважна більшість яких, на жаль, це сміття. Обираючи стаф потрібно думати головою і відштовхуватись від трьох принципів: об’єктивної доцільності, характеристик та власного бажання мати цей предмет.
Для вирішення цінової дилеми китайських товарів необхідно розбиратись не тільки в характеристиках цих товарів, але і в бренді в цілому (хто відповідає за контроль якості, хто дизайнер, інженер тощо).
Якісні речі виробляють розвинені країни, але і прайс там відповідний
І на сам кінець: якісне дешевим не буває, а от не якісне дорогим бути може, тому при виборі по критерію ціни краще відштовхуватись від середнього цінового діапазону.

Дякую за увагу. Вдало підібраного EDC та гострих думок!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Sharp Thoughts
Sharp Thoughts@sharp_thoughts

532Прочитань
5Автори
8Читачі
На Друкарні з 31 серпня

Більше від автора

  • Анатомія ножа. Частина 3

    🖐Вітаю, панове! Продовжуємо серію дописів, присвячених Анатомії Ножа.Сьогодні поговоримо про такий аспект як профіль клинка.Тема виявилася несподівано обширною та, навіть, контроверсійною.

    Теми цього довгочиту:

    Edc
  • Анатомія ножа. частина 2.5

    Вітаю панове, пропоную до вашої уваги проміжну частину Анатомії ножа.

    Теми цього довгочиту:

    Edc
  • Огляд на Spyderco🕷Para 3

    🖐Вітаю, панове! Давненько у нас не було оглядів, тож сьогодні зроблю огляд на ще одного паучка, який присутній в моїй скромній колекції – Spyderco Para 3 (C223GPDGY)

    Теми цього довгочиту:

    Edc

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається