🖐Вітаю, панове! Давненько у нас не було оглядів, тож сьогодні зроблю огляд на ще одного паучка, який присутній в моїй скромній колекції – Spyderco Para 3 (C223GPDGY)

Spyderco Para 3 (C223GPDGY)


Одразу скажу, що це фекторі секонд, проте на властивості це ніяк не повпливало. Пара 3 виявилась набагато цікавіше ніж я очікував насамперед через розміри. Єдина характеристика, яка приходить мені думку: “EDCшник, який не прикидається тактікульщіком”. Але про все послідовно.

⌛Історія

Spyderco Para 3 це подальша еволюція ножа Spyderco Paramilitary 2, яка була представлена Саями в 2016 році. Серед відмінностей варто зазначити зменшення розміру руків’я та коротший клин. Від Пари 2 вона успадкувала майже все включно з конструкцією осьового гвинта, та компрешн локом.

🤔Загальні відчуття

Третя пара дарує, на мій погляд, доволі дивний експірієнс, особливо після Пари 2. Це як пересісти з пікапа на спорткар. Вона зручніше, компактніше, але при цьому зберігає усі позитивні риси попередника, окрім, що доволі очевидно, довжини клинка, проте і це пішло їй на користь.

🔪Клинок

Довжина клинка сягає 75 мм проти 87 мм, а товщина в обусі: 3,8 мм проти 3,7 у попередника. І якщо вам здається це незначним, то врахуйте, що геометрія обуха у спаїв передбачає поступове звуження від основи до вістря, а коротший клинок і товстіший обух означає тупіший кут.
Розумієте до чого я веду?
При цьому, оскільки висота клина залишилась тією самою, а довжина зменшилась, то кут триклина також став тупішим. Вістря Para 3 має майже ту саму товщину, що і Тінейшес, тобто воно більш толерантне до бокових навантажень. Але все-таки 75 мм це чудовий розмір для EDC поюзу, проте точно не для військової кар’єри, про що красномовно свідчить відсутність слова “Military” в назві моделі.

Максаметова пара 3

🔩Сталь

В даної моделі ми можемо бачити на клинку знаменитий “спаївський адамантій” – Maxamet.
Максамет – це високовуглецева сталь з вмістом карбону 2,15% та просто захмарними 13% вольфраму. Не складно здогадатись, що основним типом карбідів в цій сталі є карбіди вольфраму, які є одними з найтвердіших матеріалів на планеті. Також варто звернути увагу на високу концентрацію ванадію, який також утворює доволі міцні сполуки з карбоном та дуже дрібно дисперсні кристали й кобальту, який дозволяє підняти температуру гарту та краще розподілити карбіди всередини матриці. Попри гарну спробу спаїв, сплав вийшов дуже твердим з надзвичайними властивостями до утримання ріжучої крайки, проте відносно крихким та складним в заточці. Максамет потребує постійного оновлення масляної плівки та працювати ним можна далеко не по всім типам матеріалів.

🔧Конструкція

Загалом конструкція не зазнала концептуальних змін, це все той же осьовий на дистанційній втулці, ті ж сталеві перфоровані лайнери, той же стоп пін. Змінилися розмір і форма трохи ближче до потиличника руків’я, але разом з тим змінилася ергономіка. Ніж надзвичайно зручно і приємно тримати в руках, всі пальці одразу лягають куди потрібно, відчувається трохи легшими, але це майже непомітно. Спаївський флік, вибірки під пальці, джимпінг – все на місці.

Знаю, старе фото, проте вдале


🔒Замок

Так само як у Пари 2, ніж має компрешн лок, що дозволяє швидко відкрити та швидко скласти клин. Особисто мені стало набагато зручніше оперувати замком.

📐Фурнітура

Пара 3 має стандартну спаївську чотирьох позиційну кліпсу. Приємно, що фурнітура не оброблена порошковою фарбою, тому не так затирається на кишені. Присутній темлячний отвір розміру як у Пари 2. Накладки руків’я зі стандартного, цупкого G-10. 

🤓Загальний висновок

Внаслідок оновленої геометрії клинка, чудово виконує свою роботу та більш універсальний за свого попередника. Конструктивно майже не зазнав змін, проте з точки зору ергономіки це зовсім інший ніж.             Spyderco Para 3 чудовий EDC інструмент, який не прикидається тактікульщіком, він легкий, оптимальних розмірів, має зручний замок та гідний запас міцності для своїх задач.    

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Sharp Thoughts
Sharp Thoughts@sharp_thoughts

533Прочитань
5Автори
8Читачі
На Друкарні з 31 серпня

Більше від автора

  • Анатомія ножа. Частина 3

    🖐Вітаю, панове! Продовжуємо серію дописів, присвячених Анатомії Ножа.Сьогодні поговоримо про такий аспект як профіль клинка.Тема виявилася несподівано обширною та, навіть, контроверсійною.

    Теми цього довгочиту:

    Edc
  • Анатомія ножа. частина 2.5

    Вітаю панове, пропоную до вашої уваги проміжну частину Анатомії ножа.

    Теми цього довгочиту:

    Edc
  • Де взяти якісний EDC стаф та в чому проблема китаю?

    🖐Вітаю, панове! Сьогодні п’ятниця, мене понесло на філософію, тому чергова порція роздумів на тему EDC вже тут.Говоритимемо про те, як правильно вибрати ІДІСІ стаф та причому тут взагалі китай.

    Теми цього довгочиту:

    Edc

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається