Assist Opening — Технологія, що змінила фолдер.

Вітаю, панове. Сьогодні поговоримо про технологію, яка докорінно змінила ножовий світ чи принаймні частину, яка стосується фолдерів  – assisted opening. Асіст – це механізм, який допомагає відкрити ніж, а саме допомагає вивести клин у верхнє положення і поставити його на замок.

👮‍♀️Часто ножі з подібним механізмом плутають з автоматичними ножами (switchblades), проте це далеко не так. Сама концепція асісту з’явилась через різноманітні заборони на автоматичні ножі в США, і саме умова спрацювання механізму: відкривання ножа на 45 градусів за шпеньок чи плавець фліперу (не натискання на кнопку), частково рятує цей вид фолдерів від дії федеральних законів.

Pro-Tech Malibu (switchblabe) фото з ФБ Pro-Tech

     
💡Перший у світі асіст був вигаданий Блекі Колінзом (Blackie Collins) та Білом Мейером (Bill Meyer) у 1995 (у деяких джерелах 97 рік) та реалізований на ножі Mayerco “Strut-and-Cut” 1997 рік. Конструктивно це було з’єднання клинка з деталлю, яка кріпиться до спинки руків’я, водночас в ній був механізм своєрідного замку/запобіжника. З’єднання здійснювалось за допомогою спіральної, дротяної пружини, відповідно клин був підпружинений в закритому, та відкритому положеннях.

Mayerco “Strut-and-Cut” (фото з інтернету)

   
😎Очевидно, що механізм потребував доопрацювань, а ніж не отримав Mayerco любов ножеманів. У 1998 році на сцені з’являється Кен Оніон і патентує те, що стало золотим стандартом для асіст ножів до нині – технологію SpeedSafe.

🔧Основні відмінності: пружина не спіральна, а кріплення не до бекспейсеру, а до одного з фреймів та механізм замка незалежний від механізму асісту.

Kershaw Leek в розібраному стані (фото з сайту Kershaw)

Основна фішка, яка пропонувалася юзерам, це поєднання двох функцій: надійне, впевнене відкривання ножа з будь-якого положення, без застосування фокусів з інерцією та конструктивне обмеження, яке не давало клинку недосвідченого ножемана скластися на пальці. Досягався такий ефект шляхом роботи “Г” подібної пружини, яка з одного боку кріпиться до клинка за допомогою отвору біля осьового гвинта, а з іншого впиралася в вибірку матеріалу у фреймі.

Простий і надійний механізм, який вперше з’явився на ножах компанії Kershaw і тим самим зробив мега попит на ножі цієї компанії.

🤔Чи є недоліки у ножів з цією технологією? Звісно що є. Про один з таких розкажу максимально докладно. Річ у тім, що у більш ранніх дизайнах Кена Оніона, до яких належить і мій ніж Kershaw Leek, роль стопорного піна відводиться шпеньку. Шпеньок бере на себе частину кінетичної енергії пружини та передає її на клинок, звісно, потрібно розуміти, що чим вище розташований отвір під шпеньок стосовно обуха, тим вище вірогідність того, що в цьому проміжку клинок трісне в принципі, проте все залежить від безлічі факторів. На мою суб’єктивну думку, вірогідність такої поломки у ножа з таким дизайном найвища серед усіх, тому що пружина передає на шпеньок доволі вагому частину своєї кінетичної енергії, а він безпосередньо діє на стінки отвору шпенька провокуючи спочатку появу мікролюфтів, а згодом впливає на структуру металу в цій області.

Характерна тріщина, яку я описав вище


🤓Загальний висновок: технологія асісту змінила уяву ножеманів про те, яким може бути фолдер, а Кен Оніон довів цю технологію майже до ідеалу. Ножі з асістом зручні, легкі в оперуванні як новачку, так і ножеману зі стажем завдяки впевненому відкриванню клинка та особливості, яка не дає скласти клин на пальці.  Проте потрібно пам’ятати, що ножі з асістом та шпеньком потрібно обирати дуже обережно зважати на розмір та вагу клинка й особливості стопорних механізмів. 

Більше контенту в моєму ножовому ▶Telegram◀            

Дякую за увагу. Вдало підібраного EDC та гострих думок!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Sharp Thoughts
Sharp Thoughts@sharp_thoughts

533Прочитань
5Автори
8Читачі
На Друкарні з 31 серпня

Більше від автора

  • Анатомія ножа. Частина 3

    🖐Вітаю, панове! Продовжуємо серію дописів, присвячених Анатомії Ножа.Сьогодні поговоримо про такий аспект як профіль клинка.Тема виявилася несподівано обширною та, навіть, контроверсійною.

    Теми цього довгочиту:

    Edc
  • Анатомія ножа. частина 2.5

    Вітаю панове, пропоную до вашої уваги проміжну частину Анатомії ножа.

    Теми цього довгочиту:

    Edc
  • Огляд на Spyderco🕷Para 3

    🖐Вітаю, панове! Давненько у нас не було оглядів, тож сьогодні зроблю огляд на ще одного паучка, який присутній в моїй скромній колекції – Spyderco Para 3 (C223GPDGY)

    Теми цього довгочиту:

    Edc

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається