Буду вдячний за підписку на мій Телеграм канал, там ще більше цікавого!


У 2000 році всі чекали колапсу комп'ютерних систем, які могли не впоратися з обробкою дати, що закінчується на 00. Побоювання не підтвердилися, але проблеми, пов'язані з часом, усе ще виникають - ось деякі з них.

Високосний рік

Кожен високосний рік у світі виникає безліч збоїв. У 2024 році деякі компанії в Новій Зеландії та Швеції не змогли приймати безготівкові платежі, а в Парижі відключилося вуличне освітлення.

Високосна секунда

Високосну секунду іноді додають або віднімають, щоб усунути розбіжності всесвітнього часу з астрономічним. Вони виникають через те, що обертання Землі нерівномірне - на нього впливають, наприклад, землетруси й навіть людська діяльність. Ця секунда може спричиняти збої в системах, які працюють із прив'язкою до точного часу.

Скидання лічильника тижнів у системі GPS

Лічильник тижнів GPS використовує 10-бітний код із максимальним значенням 1023. Він обнуляється кожні 1023 тижні, тобто раз на 20 років, що може призводити до збоїв. Навігаційні системи пережили вже два обнулення - у 1999 і 2019 роках. Переважно успішно, але проблеми траплялися.

Помилка 1900 року в Excel

Microsoft Excel вважає 1900 рік високосним, хоча це не так. Помилка перекочувала з редактора таблиць Lotus 1-2-3, попередника Excel. Розробники Excel хотіли забезпечити максимальну сумісність з 1-2-3, тому скопіювали помилку, вважаючи, що її виправлення принесе більше шкоди, ніж користі.

Проблема 10 000 року

10 000 рік буде першим роком із п'ятьма цифрами - і комп'ютерним системам доведеться з цим якось справлятися. Може здатися, що це проблема далекого майбутнього, але деякі обчислення в галузі астрономії та фізики заглядають на тисячоліття вперед.

Проблема 30 828

14 вересня 30 828 року операційні системи Windows під час завантаження видадуть помилку про "неприпустимий системний час". Це пов'язано з тим, що 64-розрядне значення часу, яке використовує Windows, у 30 828 році перевищить свій максимум.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

17KПрочитань
17Автори
90Читачі
Підтримати
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

«Країни-членкині міжнародного договору, що регулює науку та стандарти вимірів проголосували за скасування "високосної секунди" до 2035 року»

https://espreso.tv/visokosnu-sekundu-skasuyut-do-2035-roku

Себто я правильно подумав, що це є стрьомна фіча від якої більше проблем ніж користи.

Вам також сподобається