Безоплатна правнича допомога в Україні

Що ж це таке?

Право на правничу допомогу гарантується Конституцією України та забезпечує доступ кожного, незалежно від майнового статусу чи інших обставин, до якісного юридичного супроводу та інформації щодо тих чи інших правових питань.

Відповідно до статті 59 Конституції України така допомога може надаватися безоплатно.

Ширше дане питання регулюється Законом України “Про безоплатну правничу допомогу” від 2 червня 2011 року.

Відповідно до цього закону, правнича допомога - надання правничих послуг, спрямованих на забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина, їх захисту та відновлення у разі порушення. Гарантується остання державою та надається повністю або частково за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Виділяють два види: первинна та вторинна. Різниця між ними полягає у колі суб’єктів звернення, суб’єктах її надання, а також у видах послуг, що надаються.

Первинна правнича допомога

Включає такі види правничих послуг:

  • надання правової інформації,консультацій і роз'яснень з правових питань;

  • складення  різних заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); 

  • сприяння особі в отриманні доступу до вторинної правничої допомоги та медіації.

Первинну правничу допомогу надають центри з надання безоплатної правничої допомоги (далі - центри), спеціалізовані установи, юридичні особи приватного права, і також адвокати та інші фахівці у відповідній галузі права, також її можуть надавати органи виконавчої влади (зокрема Міністерство юстиції України), органи місцевого самоврядування.

Щоб отримати таку послугу, необхідно звернутись безпосередньо до центральних та місцевих органів виконавчої влади, територіальних органів центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції, центрів чи до інших осіб, які були зазначені вище.

Вторинна правнича допомога

Надається центрами та адвокатами, що включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

Вони надають такі види правничих послуг: 

  • захист; 

  • здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; 

  • складення документів процесуального характеру.

Звернення про надання одного з цих видів правничих послуг подаються до центру в письмовій формі за місцем фактичного проживання таких осіб незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи або за місцезнаходженням органу, що здійснює дізнання, досудове розслідування, суду, слідчого судді, що розглядають справу.

Практичні приклади діяльності з надання безоплатної правничої допомоги

Нині в Україні ефективно працює система центрів, які розташовані у кожній області та в місті Києві. Роботу системи регулює Координаційний центр з надання правничої допомоги (далі - Координаційний центр), який було створено відповідно до Указу Президента України від 1 червня 2012 року № 374/2012, проте місцеві центри почали діяти з 1 липня 2015 року.

Центри також займаються правоосвітницькою діяльністю, зокрема ведуть довідково-інформаційну платформу WikiLegalAid та викладає публікації, приклади успішних кейсів та новини на своєму основному веб-сайті.

Приватні юридичні фірми, адвокатські об’єднання та адвокати також надають безоплатну юридичну допомогу. Такі послуги вони можуть пропонувати як окремо, так і за допомогою різних ресурсів, зокрема “Простір Pro Bono” або Реєстр адвокатів, який ведеться Координаційним центром.

При великій кількості вищих навчальних закладів діють юридичні клініки, у яких студенти-правники можуть надавати консультації  здебільшого щодо цивільного, сімейного та житлового права, захисту конституційних прав та свобод людини та громадянина, захисту прав дітей та молоді, а також займаються правоосвітницькою діяльністю.

Статистичні дані щодо надання безоплатної правничої допомоги

Щодо потреби у наданні такої допомоги, то у зв’язку із повномасштабним вторгненням російської федерації, вона різко зросла. За даними дослідження Українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» кожен десятий повнолітній опитаний громадянин задекларував потребу у правовій допомозі після 24 лютого 2022 року.

Найчастіше громадяни потребують правових послуг у форматі: консультацій і роз’яснень з правових питань (41%), складення документів, не пов’язаних із судовими справами (35%), інформації про права і закони (30%). 

Натомість про вторинну правову допомогу запитують значно рідше: складення документів, пов’язаних із судовими справами (9%); захист чи представлення інтересів в суді, в органах влади, в спорах (7%).

За даними Координаційного центру за останній рік було зареєстровано 563 564 звернень клієнтів, було надано 508 127 консультацій та було прийнято 55 527 рішень про надання вторинної правничої допомоги. За весь період діяльності з 2015 по 2024 рік було зареєстровано 4 581 473 звернень. 

Жінки частіше (60,4% від усіх звернень) потребують такого юридичного супроводу, ніж чоловіки (39,6% відповідно).

Безоплатна правнича допомога є дієвим механізмом, який забезпечує доступ до професійної підтримки та інформації. За останні роки тисячі громадян скористалися своїм правом на отримання таких юридичних послуг, що без сумнівів є хорошим результатом і вказує лише на ефективність та потрібність такого інституту. Безоплатна правнича допомога надається великою кількістю суб’єктів і є доступною для всіх осіб, котрі знаходяться під юрисдикцією України.

Над текстом працювали: Н. Прудиус та Є. Костюченко.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юридична клініка PRO BONO
Юридична клініка PRO BONO@probonoclinic

334Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 21 грудня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається