Безпека понад усе, або як Україна намагається убезпечити свою Армійську Авіацію.

Таємнича “чорна коробочка” на переданому Україні Ми-17В-5.

Сьогодні хочу розповісти вам одну систему захисту для наших вертольотів та її складові.


Мова буде йти про AMPS(Airborne Missile Protection and Verification System) та безпосередньо датчики AN/AAR60.

Існує чотири конфігурації цієї системи:

1)AMPS-M
Забезпечує захист військових і цивільних літаків від ракет ПЗРК.
2)AMPS-MV
Забезпечує захист приватних і цивільних літаків від атак ПЗРК.
3)AMPS-MLR
Забезпечує захист літальних апаратів від ПЗРК, ракет із лазерним і радіолокаційним наведенням.
4)AMPS-MD
Забезпечує посилений захист від ПЗРК за рахунок спрямованої протидії ІЧ-засобам (DIRCM).

Розпочнемо з AMPS-M.

Головним компонентом AMPS-M є системний контролер (MCDU) розробки компанії BIRD, який керує пасивними УФ датчиками MILDS (датчики виявлення пуску ракет).

Система AMPS-M відстежує та ідентифікує джерела ультрафіолетового випромінювання за допомогою датчиків зображення MILDS, які, крім цього, визначають кут атаки та пріоритетність загрози. Потім контролер MCDU ініціює відповідні заходи протидії та попереджає пілота про те, що слід почати необхідний маневр ухилення.
Основні особливості:

  • Повністю автономна робота системи, починаючи від виявлення загрози і закінчуючи задіянням захисту— Кілька компактних легких блоків, які легко встановлюються і на вертольотах, і на широкофюзеляжних літаках

  • Відсутнє випромінювання від датчиків (малопомітність)

  • Не потрібне охолодження, швидке приведення в дію

  • Відсутність перешкод від ІЧ-випромінювання і лазера

  • Можливість одночасної роботи з кількома цілями (до восьми)

  • Автономна конфігурація: не потрібне сполучення із зовнішніми системами, які беруть участь у виконанні завдання, або з системами авіоніки

  • Мала вага пристрою і низьке споживання енергії

  • Малі витрати часу на встановлення та інтеграцію

  • Може встановлюватися на велику кількість всіляких платформ

Наступною іде AMPS-MV.

AMPS-MV працює в повністю автономному режимі і забезпечує повний захист за мінімального втручання з боку пілота.

Датчики AN/AAR-60 автоматично виявляють запуск ракети і передають сигнал загрози контролеру комплексу РЕБ (MCDU). Контролер MCDU активує датчик підтвердження наближення ракети (MACS), який розгортається в напрямку загрози, що наближається, і перевіряє її достовірність.

Тільки після перевірки достовірності загрози системою виявлення пуску ракет (MILDS) і датчиком MACS контролер MCDU підтверджує загрозу, ініціює оптимальну програму розгортання засобів протидії та передає візуальні та звукові сигнали тривоги екіпажу повітряного судна.

Тобто відносно попередньої конфігурації, ця “більш розумна” в плані ідентифікації та підтвердження цілей.

Основні особливості:

  • Повністю автономна робота системи, починаючи від виявлення загрози і закінчуючи задіянням захисту

  • Практично нульова кількість помилкових сигналів загрози (один на тисячу годин)

  • Найвища ймовірність виявлення загрози

  • Розрахунок часу до ураження дає змогу оптимізувати логіку протидії

  • Можливість одночасної роботи з декількома цілями (до восьми)

  • Малі витрати часу на встановлення та інтеграцію

  • Автономна конфігурація: не потрібне сполучення з системами, що беруть участь у виконанні завдання, або з системами авіоніки

  • Підвищення живучості ЛА (особливо в нічний час) завдяки усуненню необхідності викидання теплових пасток через помилкові сигнали тривоги

  • Відповідність стандартам MIL і RTCA/DO щодо стійкості до впливу довкілля та електромагнітних завад; відповідність вимогам як військової, так і цивільної авіації (придатність до встановлення на військових і цивільних вертольотах і літаках)

  • Відповідність стандартам цивільної авіації RTCA/DO-178 і RTCA-DO-254 в частині забезпечення високого рівня безпеки і надійності датчиків

Наступною є AMPS-MLR.

Забезпечує захист літальних апаратів від ПЗРК, ракет із лазерним і радіолокаційним наведенням.
Система AMPS-MLR забезпечує посилений захист від усіх ракет класу "земля-повітря", включно з ПЗРК, лазерних загроз (лазерних далекомірів, лазерних цілевказівників, ракет з наведенням за лазерним променем). Головним компонентом системи AMPS-MLR є системний контролер (MCDU) розробки компанії BIRD. MCDU зводить і обробляє дані про загрози, що надходять з УФ-датчиків MILDS® AN/AAR60, датчиків ALTAS-2QB і датчиків системи попередження про радіолокаційне опромінення (RWR) ELT-160. У результаті на дисплеї показано всі вхідні загрози, що значно скорочує кількість часу, витраченого на ухвалення рішення, якщо це потрібно під час реагування на загрозу.

Датчики RWR мають у своїй основі приймачі попередження про радіолокаційне опромінення. Ці приймачі охоплюють широкий діапазон радіочастот і забезпечують автоматичне попередження про виявлення високопріоритетних випромінювачів. До функцій цих приймачів також входить автоматичний аналіз і класифікація відомих і невідомих випромінювачів.

Система забезпечує своєчасне і надійне інформування про загрози і чудово розпізнає їх. Після автоматичного виявлення загрози, що наближається, система AMPS-MLR обробляє її і підбирає оптимальні можливі заходи протидії, задіє їх і передає візуальні та звукові повідомлення.

Відносно попередніх конфігурацій відрізняється можливістю виявляти загрози радіолокаційного характеру.


Основні особливості:

  • Забезпечує захист від ПЗРК, ракет із наведенням за лазерним променем.

  • Повністю автономна робота системи, починаючи від виявлення загрози і закінчуючи задіянням захисту

  • Можливість одночасної роботи з декількома цілями

  • Підтримується програмування бібліотек(створення архіву відомих загроз)

  • Автономна конфігурація: не потрібне сполучення з системами, що беруть участь у виконанні завдання, або з системами авіоніки

  • Висока точність виявлення

  • Можливості повного тестування

  • Малі витрати часу на встановлення та інтеграцію


І крайня - AMPS-MD.

Забезпечує найбільш ефективний захист військових і цивільних літальних апаратів від ПЗРК. AMPS-MD включає SPREOS від BIRD - запатентовану систему керованої протидії ІЧ-засобам (DIRCM), що забезпечує підтвердження і відстеження ракет, а також постановку перешкод.

Система AMPS-MD призначена для автоматичного виявлення, перевірки достовірності та відбиття атак ракет класу "земля-повітря" (SAM) за допомогою ефективного використання сучасної ІЧ-системи спрямованих контрзаходів (DIRCM), яка створює перешкоди для інфрачервоних головок самонаведення ракет і додатково захищає літальний апарат за допомогою хибних цілей (теплових пасток і дипольних відбивачів).

DIRCM SPREOS від BIRD, невід'ємна частина системи AMPS MD, поєднує напівактивний радар та ІЧ-систему спрямованих контрзаходів. Отримавши сигнал датчиків попередження про ракету, SPREOS наводиться в напрямку ймовірної загрози, здійснює аналіз на підставі ефекту Доплера для підтвердження загрози та визначає ключові параметри цілі. Крім того, SPREOS з високою точністю наводить вдосконалений твердотільний квантово-каскадний лазер (QCL) 5-го покоління в напрямку загрози та забезпечує високоефективне постановлення завад, одночасно та безперервно відстежуючи ефективність завад.


Тобто ця конфігурація, так званий, “Повний фарш”.

Основні особливості:

  • Запатентована технологія радіочастотного підтвердження і відстеження знижує кількість “хибних загроз” до нуля.

  • Удосконалена логіка постановки перешкод на основі інформації про загрозу (швидкості, дальності, ефективної площі розсіювання)

  • Комбінований захист завдяки DIRCM і викиду теплових пасток

  • Лазер на основі квантово-каскадної (QCL) технології дає змогу протидіяти найсучаснішим загрозам

  • Можливість інтеграції з системами попередження про ракетну атаку (MAWS) будь-яких типів

  • Найкомпактніша і найлегша система DIRCM

  • Економічно ефективна система

Поговоримо детальніше про датчики AN/AAR-60 і їх розвиток.

Компанія HENSOLDT Sensors розробила систему попередження про ракетні загрози - MILDS AN/AAR-60 Block 2. Систему самозахисту спеціально розроблену для гелікоптерів та широкофюзеляжних літаків, що забезпечує більш високу продуктивність і надає додаткові функції, наприклад, запис внутрішніх даних датчиків та індикацію ворожого вогню (HFI).

MILDS Block 2 - це пасивний сенсорний пристрій оптимізований для виявлення сигнатури випромінювання в ультрафіолетовому діапазоні. Він розроблений як наступник відомого приладу MILDS AN/AAR-60. MILDS Block 2 виявляє ракетні загрози, і вказує напрямок атаки з мінімальним часом попередження.

MILDS Block 2 складається з чотирьох-шести автономних датчиків, які забезпечують високу роздільну здатність і високу чутливість без додаткового охолодження. Кожен датчик надає повністю оброблений сигнал.

MILDS Block 2 пропонує таку ж просту установку, як і MILDS AN/AAR-60. Завдяки тому ж форм-фактору та ідентичному інтерфейсу перехід від системи MILDS до системи MILDS Block 2 можна виконати шляхом простої заміни всіх MILDS на датчики MILDS Block 2.

Також у Block 2 збільшився сектор огляду датчиків, нижче дані для першої версії:

В 2020 році Чехія замовила модернізацію своїх Ми-171Ш, в склад якої також входило оновлення комплексу самозахисту,а саме: ультрафіолетові датчики системи виявлення пусків ракет AN/AAR-60 MILDS, нову станцію оптико-електронного придушення Adros-1KT (від української компанії Адрон), прилад викиду інфрачервоних пасток AN/ALE-47.

Нижче наведені рекламні брошури про вищеперелічені системи(з більш конкретними даними), та фото ЛА з ними:

https://www.hensoldt.net/fileadmin/HENSOLDT_2019/Products/Optronics/Airborne_Optronics/0632_17_MILDS_AN_AAR-60_Block2_datasheet_E_intranet.pdf

https://www.birdaero.com/wp-content/uploads/2017/03/AMPS-MV-Brochure-ENGLISH-FINAL-March-2017.pdf

https://www.hensoldt.net/fileadmin/hensoldt_old/Solutions/Air/Self_Protection/0902_16_AMPS_MV_Broschu__re_4S_intranet.pdf

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Hipper
Hipper@Hipper

3.9KПрочитань
0Автори
10Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Топ

Вам також сподобається