Боспорська держава

Читаючи книжку про видатні пам'ятки України, я переодично гуглив, щоб порозглядати експонати докладніше і помітив як мало у нас інфи про Боспорське царство! В школі обмежуються згадками про грецькі колонії, після чого суцільная прірва під назвою кримські татари, ми знаємо що вони союзники козаків і беруть ясир але як жив Крим, економічни зв'язки, якось мало інфи.

А між іншим Боспорське царство дуже цікаве! Наприклад Ольвія -щасливе місто, неподалік від якого знаходиться острів Зміїний, ольвіополіти- щасливі громадяни будують там храм Ахілла, мати Ахілла- німфа Фетіда вміла перетворюватися на змію, можливо, цей талант успадкував і Ахілл, звідси і назва, а ще зміїний культ і печатки зі зміями. Цілком можливо що десь у гротах острова все ще лежать магічні обладунки героя, які були би зараз дуже доречні для ЗСУ))

Столицею Боспорського царства був Пантікопей, який завоював Мітрідат, Мітрідат свого часу завоював все побережжя Чорного моря і кидав виклик самому Риму, з Римом у нього нічого не вийшло, а в Пантікопеї знаходиться його курган. Насправді в Пантікопеї було безліч курганів і сарматських і скіфських, і до речі саме звідси походить тризуб, яким позначували все що належить царству, сароматам, можливо, це був якийсь династичний знак або знак влади як такої. Св'ятослав воював з хозарами, можливо, бачив ці тризуби і вирішив їх взяти собі. Але це лише теорія, зв'язка як такого немає.

В Херсонесі знаходиться єдиний амфітеатр, також поблизу тут Чуфут-Кале, печерне місто в скелях. Пробував гуглить останні відоси, українських нажаль немає, все що є це росіяни, цікаво як в Чуфут-Кале вони раптом забувають, що Крим був ісконно руський)) Про це там складно говорити, наприкінці, десь до 19ст, там жили в основному караїми, це, здається, ті самі хозари, які прийняли іудаїзм, поряд їхній цвинтар, найдревніша могила якогось 1400 року але і до караїмів тут багато хто жив.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
С
Сергій@loveaction

952Прочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 4 травня

Більше від автора

  • Криптоісторія 2

    Війна триває, але не всі події опинилися під пильною увагою громадськості. Нещодавно у Wall Street Journal та Foreign Affairs з'явилися викривальні статті, що розкривають правду про переговори в Туреччині.

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • Теорія сексу

    польові дослідження сексу! несподіване відкриття! на заході вестерни трахаються не так як ми!

    Теми цього довгочиту:

    Секс
  • розмова з Бардом

    Бард це ШІ гугла. Досліджуючи його межі провів наступну розмову:

    Теми цього довгочиту:

    Ші

Вам також сподобається

Коментарі (1)

ДАВНЯ СЛОВ'ЯНСЬКА ПИСЕМНІСТЬ САРМАТСЬКОГО ЧАСУ. https://www.facebook.com/ORatschy/posts/pfbid027ts6yDdzFraGAUjPzWojUsyNk7iYrUmi8eA5dVWzpLP53yMA7dFiRA7GjqYEZsr7l

Вам також сподобається