Платформи: Windows, Linux, X-Box, Playstation

Прайс: $1,5-2 по знижці, брати тіки по знижці.

Жанр: Action RPG.

Оцінка: 5/10.


Що буде, якщо маленька студія з великими амбіціями вирішить створити СВІЙ DRAGON AGE? Вийде Bound by Flame. Дуже середня гра яка наче і не повний обісрамс, але і не шедевор. Наче і без критичних багів і все працює, але для чого працює – не зрозміло.

Тож відкидуємо всі свої сподівання на краще, обираємо складність КАПІТАН та йдемо дивитись, що ж не так з Bound by Flame.


Сюжет та світ

Коротше в світі коїться повний піздець. Якісь поганці оволоділи магією льоду та снігу, стали дуже сильними і крутими, а ще навчилися некромантії. І тепер вони зі своєю армією андедів знищують королівство за королівством і взагалі хочуть підкорити весь світ та влаштувати льодяниковий період. Армії людей всюди програють, ельфи намагаються відсидітись і думають, що до них війна не дійде (ПРЯМ ЯК ЄВРОПА) і в загалом ситуація дуже погана та депресивна.

Ми граємо за найманця, підрозділ якого підписався на захист Червоних Писарів (хороші людські чаклуни). Починаємо ми в якійсь сраці світу, де повинні захищати Писарів поки ті проводять супер-ритуал, що може перевернути війну і дати людям шанс на перемогу.

Хоба, тепер в нас є тульпа
Хоба, тепер в нас є тульпа

Ритуал йде не за планом і Писарі сумонять якогось демона вогню, що за тупих обставин вселяється в ГГ. Тепер у нас в голові мега-демон, є сили вогню, та величезне бажання зупинити війну і дати пездюлів поганцям. Тож ми подорожуємо то туди, то сюди, розкриваємо таємниці світу та сніжних чаклунів, мочимо ворогів, допомогаємо людям та знаходимо друзів.

Наче звучить прикольно, так? Але насправді подача сюжету дуже слабенька. Часто він зім'ятий, з купою дірок, занадто швидким розвитком подій та навіть просто тупістю. Відчувається, що розробникам не вистачило часу, грошей та ще чогось щоб зробити з цього круту сагу, яку вони задумували. Причому чим далі просуваємось по грі – тим більше відчуваємо нестачу часу та поспіх. 

Фінал при цьому досить епічний і навіть сміливий: жодна з кінцівок не дає нам хеппі енду, всі негативні в тому чи іншому сенсі. В грі є декілька кінцівок та наш вибор і наші дії місцями впливають на розвиток подій. Навіть гендер персонажу має роль, бо від нього залежать деякі квести та діалоги. Тож задумували багато, але просто не змогли все реалізувати.

ДІАЛОГИ

О МАЙ ГАД. Чому діалоги виділені окремо? Бо це – «фішка» Bound by Flame. Вони місцями настіки тупі і крінжові, що це прям гарно. Таке відчуття, що діалоги писав 15-річний еджі школяр зі збоченим уявленням про РЕАЛЬНО КРУТИХ ПЕРСОНАЖІВ.

Приклад шедеврального діалогу. І так майже всю гру. І ні, це не перебільшення

Всі герої постійно матюкаються, кажуть ass fuck shit, підйобують один одного, крінжово шуткують і взагалі ведуть себе так, ніби це якась пародія. Ну а ГГ це настіки еджі машина крінжу, що з легкістю зможе здобути перемогу в срачі з найжирнішими тролями редіту чи форчану.

Тож якщо ви плануєте всерйоз сприймати діалоги в BBF – ви будете дуже розчаровані. Але якщо ви не проти речей які «так погано, що аж гарно» – отримаєте справжнє задоволення від діалогів. Мені прям дуже сподобалося і було дуже смішно.         


Графон і саунд

Ну, графон на 2014 рік далеко не найкращій, але в цілому грати можна. Локації візуально нецікаві, сірі й одноманітні, та захоплюючих скріншотів та пейзажів в грі ви не знайдете. Але й вирвиока якогось теж нема, все більш-менш файно.

ОМГ КОСТЕР ЦЕ ДАРКС СОУЛС РЕФЕРЕНС?!
ОМГ КОСТЕР ЦЕ ДАРКС СОУЛС РЕФЕРЕНС?!

Музло та саунд теж таке. Нічого видатного, але кров з вух не тече, грати можна. Тож що в графічному що в саундовому плані гра зірок з неба не хапає.


Геймплей

Геймплей в грі дуже спірний. Знову ж таки: намагалися напхати багато різних механік та приколів, а вийшло як вийшло. В нас є з 4 десятки не дуже цікавих і коротеньких сайдквестів, котрі можна навіть зафейлити (або вони можуть багонути :) ). Є прокачка скілів та талантів, є крафт і купа броні і зброї, які майже не використовуються. Є дуже дерев’яний та непотрібний стелс, є магія, на яку постійно не вистачає мани, одноманітні вороги та маленькі локації.

Одна з гілок скілів
Одна з гілок скілів

Більшість ігрових механік або топорні і майже не використовуються, або тупо непотрібні. Ніби розробники накидали в величезний казан всі свої забаганки ГРИ МРІЇ, але не подумали, наскіки вони взагалі потрібні.

Хоч в грі ми не будемо провалюватись під текстури або ловити лютих багів, ми все ж таки зустрінемось з незручною камерою, тупими компаньйонами, застряганням ворогів в 2 камінцях та іншими симптомами «невідшліфованої» гри.  

Афігєнний баф від таланту :)
Афігєнний баф від таланту :)

До того ж, постійно вилізають якісь неприємні деталі. Наприклад, не можна інвертувати вісь Х, неможна поставити катсцену на паузу (якщо відволіктись – все пропустиш без можливості передивитися), є зміна дня та ночі, яка буквально юзається в 2-3 квестах і лише бісить, бо вночі ніфіга не видно. І таких деталей чимало.

Експлорінг

Локацій мало, вони маленькі і не дуже насичені. То там то тут ми будемо знаходити ящика, купу лайна чи скриньку з купою луту, більшість з якого просто непотрібний. Також лут падає буквально з кожного ворога, але в 90% випадків це тупо інгридієнти для крафту.

Вся гра - це десь 20-30 отаких маленьких мап.
Вся гра - це десь 20-30 отаких маленьких мап.

«Так це ж добре! Значить можна крафтити всяке-різне!». А от і ні. Крафтимо ми лише зілля на хіл та ману, арбалетні болти, капкани та апгрейди для броні та зброї. Але проблема в тому, що в грі ЗАНАДТО БАГАТО броні та зброї. Буквально кожні 10-15 хвилин ми знаходимо щось краще і перевдягаємось, тож використовувати крафт є сенс лише на останніх локаціях.

В основному весь експлорінг зводиться до біганини туди-сюди по квестах та сайдквестах та тикання в нечіслені кути щоб знайти скриньку. Все.

Бійки

Напочатку здається, що бойова система досить цікава та різноманітна! І вороги в нас різні і цікаві, і скіли, і стилі бійки, і навіть магія. Але через пару годин розумієш, що все досить тупо та потенціал гри нереалізований. Броня майже не грає ролі, бафи від крафту занадто маленькі, щоб грати якось змінювати хід бійки. Активних скілів зовсім небагато і бойовка стає монотонним повторенням одних і тих самих дій.

Іноді ворог може застрягнути в двох камінцях

В моїй грі з прокачкою ножів всі бійки зводилися до: задоджити -> натиснути атаку 2-3 рази -> знов задоджити. І так з усіма ворогами, навіть босами. Так, в нас є капкани, арбалет і магія. Але болти для арбалету швидко з'їдять ресурси, капкани майже не наносять дамагу, а магія, якщо її не качати на всі скілпоінти – допомагає дуже слабенько.

Мега-крутий стелс та інтенсивна бійка

Доречі про босів і ворогів. Наприкінці гри розробники зробили найстрашніше, що можна зробити. Те, що хейтять всі гравці. ВОНИ ЗАРЕЮЗАЛИ МАЙЖЕ ВСІХ БОСІВ І МІНІБОСІВ В ЯКОСТІ ЗВИЧАЙНИХ МОБІВ. Що ще раз каже про раш гри та нестачу часу.

Складність

Знову ж таки, напочатку гра мені здалася складною та цікавою. Але потім все звелося до монотонних уворотів та атак після цих уворотів. Причому уворот – це просто відстрибування назад, ми навіть не можемо перекочуватись у всі сторони та міняти позицію! Ну а остання складність судячи з усього просто підвищила хп та силу мобів до небес і якщо невірно натиснути додж, то можна отримати ваншот.

Складність гри в результаті просто нівелюється скілом. Але це не той приємний скіл, коли ти суперово переграєш ворога, а скіл буквально натискання пари кнопок в потрібний момент та постійного повторення одних і тих же дій 1000 разів за гру, не цікаво і монотонно. Тут навіть заучувати якісь патерни ворогів і босів непотрібно. Коротше таке собі задоволення.


Вердикт

Bound by Flame – це скоріше експеримент та проба пера, ніж якісна гра. Це результат конфлікту амбіцій та можливостей розробників. За нинішній прайс в 2 бакси по знижці можна в неї і пограти, але я розумію чому люди, які брали цю гру за фуллпрайс на релізі, були нею обурені.

Сьогодні ця гра буде цікава лише якимось хардкорним фанатам жанру, що вже переграли майже у всю годноту та хочуть ЩЕ. Тож якщо вам нема в що пограти, ви фанатієте від екшон-рпг, не проти невідполірованих другорядних тайтлів і у вас є десь 80-100 гривень, то Bound by Flame норм варік.

Але якщо ви не грали в той же Dragon Age – пограйте краще в нього :)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кежулам вхід заборонено
Кежулам вхід заборонено@nocasuls

Найкращий канал про ігри

2.5KПрочитань
16Автори
70Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається