Star Fluxx – настільна гра з мінливими правилами

Star Fluxx - це карткова гра для 2-6 гравців, яка належить до серії Fluxx. Оригінальна Fluxx була винайдена у 1996 році невеликою ігровою компанією Looney Labs з США. До 2024 року Looney Labs створила вже більше ніж тридцять варіацій й ряд доповнень, а базова Fluxx переживає свою п'яту версію.

Склад гри Star Fluxx

Fluxx – гра про зміни, де гравці змінюють правила по ходу гри. Навіть ціль гри – те, чого треба досягти заради перемоги, – може змінюватися з одного ходу до іншого. Таким чином кожна партія дійсно унікальна.

Початкові правила для усіх Fluxx ігор однакові, але тематика та карти відрізняються. Наприклад, Star Fluxx має багато відсилань до фантастичних книг та фільмів про космос (star — це зоря, зоряний).

На початку гри карта базових правил викладається на стіл та кожен гравець отримує по три карти. Кожен гравець по черзі слідує викладеним правилам. Карта базових правил каже, що треба взяти одну карту та зіграти одну карту (обов'язково).

Існує декілька типів карт, чотири з яких зустрічаються в кожній з версій гри – Keeper (Кіпер, Охоронець), Goal (Ціль), New Rule (Нове правило), Action (Дія). У Star Fluxx також є такі картки як Creeper (Крипер, Плазун) та Surprise (Сюрприз). Оскільки український переклад гри відсутній, я надаю власний переклад для усіх вказаних термінів.

Перебіг гри Star Fluxx з прикладами різних карт

Викладена карта Цілі визначає умови перемоги. Кожна наступна викладена Ціль замінює попередню. Ціль знаходиться на середині стола поряд з правилами, та є спільною для всіх гравців.

Карта Кіпера викладається перед гравцем безпосередньо. Зазвичай для виконання Цілі вам знадобиться комбінація з двох Кіперів, викладених перед вами на столі. Ви перемагаєте в той самий момент, як поточна Ціль буде виконана. У Star Fluxx деякі Кіпери мають особливі здібності, які можна використовувати під час свого ходу.

Карта Нового правила викладається біля базових правил. Якщо Нове правило впливає на ту саму категорію, що й вже присутнє, то правило замінюється (наприклад, треба брати три карти замість двох). В іншому випадку Нове правило викладається поряд з попередніми. Правила можуть змінювати кількість карт, які гравець бере або які гравець має зіграти, встановлювати ліміти на кількість карт на руці чи перед гравцем, або пропонувати додаткові можливості.

Карти Дій говорять гравцю, яку дію він має виконати. Наприклад, взяти карту зі скиду або з колоди й одразу зіграти; помінятися місцями з іншим гравцем; вкрасти Кіпера іншого гравця. Після використання ці карти відправляються у скид.

Карти Сюрпризів схожі на карти Дій, але їх можна розіграти не у свій хід. Ці карти дають можливість зупинити розіграш інших карт, наприклад, Цілі – й тим самим запобігти перемозі іншого гравця.

Карта Крипера викладається на стіл одразу, як тільки гравець візьме її в руку. Замість неї гравець має взяти нову карту. У Star Fluxx Крипери також прикріпляються до викладеної карти Кіпера й тим самим блокують особливу здібність Кіпера (якщо вона є). Крипери заважають перемогти. Гравець може перемоги з Крипером, тільки якщо на карті Цілі вказаний цей Крипер.

Кожна карта описує, що треба з нею робити, тому правила не потребують багато пояснень.

Окрім Star Fluxx я грала в базовий Fluxx, Fluxx Cthulhu та Fluxx Zombie, які сподобалися мені менше ніж Star Fluxx. Fluxx Cthulhu та Fluxx Zombie мають карти Ungoal (АнтиЦіль), при виконанні умов цих карт програють усі гравці. Криперів-Зомбі можна знищувати спеціальними картами зброї (Кіперами), але за кількістю Криперів Fluxx Zombie більш нав'язлива та неприємна. Деякі Кіпери у Fluxx Cthulhu мають особливий тип Investigator (Слідчий), також Кіпери та Крипери можуть мати бали приреченості, які здатні впливати як на поразку, так і на перемогу.

У Star Fluxx також є особливі типи Кіперів – Living Being (Істота) та Mechanical Device (Механічний пристрій), але від цього залежить тільки який Крипер може прикріпитися до цих Кіперів.

Приклади карт Криперів

Колоди різних варіацій навіть можна поєднувати, але це може негативно вплинути на баланс. Зрозуміло, що Цілі однієї варіації не будуть взаємодіяти з Кіперами інших варіацій. Гарною ідеєю буде використовувати тільки деякі карти з інших варіацій, або домовитися грати Цілі з різних варіацій паралельно. Останній варіант це – MetaRule, тобто постійне правило (як базові правила), яке всі гравці можуть вирішити використовувати протягом усієї гри. В деяких версіях Fluxx присутні додаткові MetaRule.

Star Fluxx - це нескладна карткова гра, яка чудово підходить для сімейного вечора або дружніх посиденьок. В неї можна грати як дорослим, так і дітям (вказаний вік на коробці 8+). Вам непотрібно вдаватися у багато деталей чи довго вивчати правила. Гра непередбачувана та часто залежить від удачі. Якщо вам не пощастить (чи пощастить) гра може затягнутися, але зазвичай партії швидкі та динамічні. Карти достатньо різноманітні та пропонують багато можливостей впливати на хід гри, але якщо вам колись набридне, то можна купити іншу варіацію гри або доповнення. Є доповнення, де можна створювати свої власні карти. Також існують спеціальні правила для гри в Fluxx наодинці; й окрема гра із колодою Fluxx – Fluxxentration. Серія ігор Fluxx дає простір для фантазії та підтримується творцями.

Для деяких фанатів настільних ігор хаотичність правил, низький поріг входу та можливість випадкової перемоги можуть бути мінусами, але я насолоджуюсь кожною миттю в грі.

Псевдокод для гри Fluxx: https://www.looneylabs.com/sites/default/files/PseudoCode-Fluxx.jpg

Єдиний критичний мінус для мене – це відсутність українського перекладу. Я мрію, що колись гра (в багатьох варіаціях) буде доступна в Україні саме в українській локалізації.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дар'я Пидоренко
Дар'я Пидоренко@venkadaria

Оглядачка-початківиця

244Прочитань
9Автори
5Читачі
На Друкарні з 28 липня

Більше від автора

  • Створюємо слова із літери I – огляд Word Factori

    Word Factori – це гра на складання слів. Вона була розроблена інді-студією з США та вийшла на Steam 3 серпня 2023 року. Головна задача гри – скласти задане слово, змінюючи літеру "I" таким чином, щоб утворити нові літери (або символи).

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Філологічні загадки у Chants of Sennaar

    Chants of Sennaar – це гра-головоломка від інді-студії з Франції. Вона вийшла на Steam 5 вересня 2023 року. В ході гри вам треба розшифрувати символи п'яти мов, подорожуючи світом, який був натхнений міфом про Вавилонську вежу.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Пригоди свині у нескінчених підземеллях – огляд Card Hog

    Card Hog – гра від литовського інді-розробника SnoutUp, яка вийшла на Steam 4 грудня 2023 (а до цього знаходилася в ранньому доступі). Це цікаве поєднання roguelike та карткових стратегій.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається