Пригоди свині у нескінчених підземеллях – огляд Card Hog

Card Hog – гра від литовського інді-розробника SnoutUp, яка вийшла на Steam 4 грудня 2023 (а до цього знаходилася в ранньому доступі). Це цікаве поєднання roguelike та карткових стратегій. В ході гри гравець переміщується ігровим полем, яке створене з карт колоди, збирає різні ресурси й бонуси та вбиває ворогів.

Card Hog має декілька режимів, всі вони нескінчені та не мають сюжетної складової. В гру можна грати як і самому, так і разом з друзями або онлайн. Також на початку гри пропонується навчання. Я грала тільки в одноосібні режими (і навчання), тому розповім про них детальніше.

Головний герой гри – свиня (як можна здогадатися по назві та опису як pig-based на Steam). При початку гри даються персонажі на вибір, в залежності від цього буде змінюватися стартова колода і здібність персонажа (більше здоров'я, заподіяння шкоди власним тілом, здатність ухилятися чи щось інше). Можна сформувати свого персонажа. Зовнішній вигляд також налаштовується і не впливає на саму гру.

Початок гри — Вибір персонажа

Ігрове поле має певний розмір, переміщуватися по полю можна в чотири сторони (вгору, вниз, вправо та вліво). Кожна клітинка поля – це карта, яка може мати особливі властивості (а може і не мати). При переміщенні гравець взаємодіє з картою, на яку рушив, попередні карти здвигаються за ним, та на вільному місці з'являється нова карта з колоди.

Є карти ворогів, вороги можуть нападати чи навпаки ухилятися, чи спокійно чекати своєї смерті. Є карти зброї, зброя має свою міць, яка витрачається на вчинення шкоди ворогам. При нападі на ворога зі зброєю персонаж не переміщується й прибирає карту ворога при його знищенні. Якщо напасти на ворога без зброї, персонаж втратить своє здоров'я. Але є карти, які відновлюють здоров'я або міць зброї.

Є карти, які роблять періодичну шкоду, або карти з отрутою чи динамітом, які можна кинути у ворога, або карти з телепортацією чи швидким переміщенням по полю. Різноманітність карт достатньо велика, та вони відкриваються поступово.

Режим підземель

Важливо думати наперед, в яку сторону краще походити, бо можна загнати себе в глухий кут, де будь-який хід закінчується смертю персонажа.

Вороги бувають звичайні та боси, за знищення босів дають скриню із винагородою – новими картами чи ресурсами (грошима та механічними деталями). Карти ресурсів можна знаходити й просто переміщуючись по полю.

В режимі підземель ресурси можна витрачати в місті на покращення зброї, знищення ворога чи отримання нових карт в колоду. Також в місті можна взяти квест на знищення певної кількості ворогів одного типу, і за це теж отримати винагороду. Існує карта, яка додає в місто колодязь зцілення – для відновлення здоров'я. Боси зустрічаються саме у цьому режимі.

В нескінченому режимі продавці зустрічаються не в місті (окремому ігровому полі), а поряд і одночасно з ворогами.

В режимі боротьби з зомбі можна купувати нові карти у безпечному домі (аналог міста), зазвичай зброю.

У режимі втечі від вогню треба переміщуватися зліва направо, щоб персонажа не знищило полум'я, в якому поступово зникає лівий край ігрового поля.

Режим втечі від вогню

В ході гри та виконання побічних квестів можна отримати особливі боби, які обмінюються на певні покращення, наприклад, додаткове здоров'я чи стартову зброю. Також можливо відкривати різні елементи зовнішності та одягу (як за боби, так і за виконання завдань) для зміни вигляду персонажа.

Різні покращення

Гра має багато цікавих досягнень, деякі з яких можна отримати випадково. Одне з цих досягнень – це перемогти "фінального" боса. Мандруючи підземеллями, ви можете зустріти корабель прибульців і вступити з ними в бій. Авжеж, гра на цьому насправді не закінчується.

Мені Card Hog сподобалася. Рекомендую тим, кому подобаються карткові стратегії та відсутність кінцевої мети в іграх.

Гра дуже варіативна, є різні режими, можна налаштовувати розмір поля, обирати здібність персонажа та складати колоду. Також можна додати власний скін – картинку для головного героя. Карти різноманітні, їх не можна побачити всі одразу. Є навіть режим "пісочниці", де можна розпланувати гру з самого початку та пройти її.

На сайті розробника вказано, що існує мобільна версія Card Hog. Але в мене відкрилася тільки сторінка в AppStore, в PlayMarket гра не була знайдена. На мобільному я в цю гру не грала.

Гра тільки нещодавно вийшла в повний реліз. Я грала мишкою і стикнулася з проблемою, коли я не могла обрати ціль бомби з отрутою або динаміту, які можна кидати на будь-яку карту на полі. Для таких переміщувань довелося використовувати стрілки клавіатури.

Також відсутня українська мова. З іншого боку, гра інтуїтивно зрозуміла і не вимагає великого словникового запасу.

У березні 2022 року гра була частиною ініціативи Bundle for Ukraine, всі доходи з якої пішли на благодійність.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дар'я Пидоренко
Дар'я Пидоренко@venkadaria

Оглядачка-початківиця

246Прочитань
9Автори
5Читачі
На Друкарні з 28 липня

Більше від автора

  • Створюємо слова із літери I – огляд Word Factori

    Word Factori – це гра на складання слів. Вона була розроблена інді-студією з США та вийшла на Steam 3 серпня 2023 року. Головна задача гри – скласти задане слово, змінюючи літеру "I" таким чином, щоб утворити нові літери (або символи).

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Star Fluxx – настільна гра з мінливими правилами

    Star Fluxx - це карткова гра для 2-6 гравців, яка належить до серії Fluxx. Оригінальна Fluxx була винайдена у 1996 році невеликою ігровою компанією Looney Labs з США. До 2024 року Looney Labs створила вже більше ніж тридцять варіацій й ряд доповнень...

    Теми цього довгочиту:

    Настільні Ігри
  • Філологічні загадки у Chants of Sennaar

    Chants of Sennaar – це гра-головоломка від інді-студії з Франції. Вона вийшла на Steam 5 вересня 2023 року. В ході гри вам треба розшифрувати символи п'яти мов, подорожуючи світом, який був натхнений міфом про Вавилонську вежу.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Ви мені нагадали гру з подібним геймплеєм на телефоні, але я забула як вона зветься, тепер сумую.

Вам також сподобається