Час настав: як підготуватися до зими, перебоїв зі світлом та інтернетом

Зміст

Минулий осінньо-зимовий період навчив українців шукати швидкі рішення в екстрених ситуаціях. Цьогоріч ми вже маємо досвід і можемо підготуватися до можливих відключень світла, перебоїв теплопостачання, проблем зі зв’язком та інтернетом.

Команда Freelancehunt підготувала для вас поради й перелік перевірених власним досвідом корисних гаджетів і речей першої потреби, що допоможуть комфортно та продуктивно працювати за складних обставин. А щоб корисна інформація сприймалася з гарним настроєм, ми попросили Midjourney згенерувати зображення футуристичних девайсів і додати до них трошки котиків.

Як вирахувати свої потреби в електроенергії

Щоб правильно розрахувати свої потреби в електроенергії в період відключень, треба визначити, які прилади й на який час мають бути заживлені від резервного джерела. Тут варто врахувати не тільки гаджети для роботи, як-от ноутбук чи комп’ютер, роутер, телефон, лампи, а й побутові прилади. Багато енергії потребують чайник, бойлер, електричний котел, електро- чи індукційна плита, пральна машина.

Звісно, в умовах планових відключень організувати побут легше, але й на випадок екстрених ситуацій треба мати план «В».

Дізнатися, скільки електроенергії споживає необхідний для вас прилад, можна:

  • за таблицями в інтернеті — вказавши марку і модель;

  • з інструкції, що була в комплекті;

  • за допомогою зарядної станції типу EcoFlow, BLUETTI — під’єднавши прилад і прочитавши на екрані дані у Вт чи кВт-годинах.

Додаємо показники необхідних гаджетів, щоб отримати приблизну потребу в резервному живленні. Проте тут варто врахувати, що прилади з електромоторами чутливі й працюватимуть тільки за умови чистої синусоїди та заземлення. Також пам’ятайте, що у багатьох пристроїв пусковий струм у 1,5-2 рази більший, ніж зазначені дані щодо споживання. Проте більша потужність потрібна саме на старті, і зазвичай таку особливість мають прилади з електромоторами.

Альтернативні джерела живлення

Як каже відоме українське прислів’я: готуй повербанки з літа. А якщо ви ще не подбали про альтернативне джерело живлення, саме час придбати надійний і відповідний до потреб гаджет.

Повербанки

Найпоширеніша причина придбання повербанка — потреба зарядити телефон за відсутності світла. Тут рішення просте: якісні девайси з ємністю від 10 до 30 тисяч mAh впораються з кількома повними зарядками впродовж дня. Проте в продажу є й більш потужні power bank — від 40 000 mAh. Такі моделі зарядять ноутбук і забезпечать роботу смартфонів усієї сім’ї. Проте тут важливо врахувати значення потужності лептопа та наявність відповідних портів для підключення до power bank.

Ми радимо перед купівлею визначитися з основною потребою, а краще придбати кілька поверів з різною потужністю для зручності. Після нашої перемоги вони ще точно знадобляться — у тривалих подорожах чи кількаденному кемпінгу десь у горах.

Портативні зарядні станції

Як альтернативу компактним повербанкам можна розглядати портативні зарядні станції — коли габарити не мають особливого значення, а потреба в живленні значна. Основна їх перевага — живлять різну техніку: від телефона до холодильника, мають порти для будь-яких девайсів і заряджаються від мережі. Залежно від потужності, такі зарядні станції можуть живити гаджети та побутову техніку впродовж 3-4 годин.

Такі станції — більш компактна, безшумна і зручна альтернатива генератору. Дешевші (наприклад, автомобільний акумулятор + інвертор + зарядний пристрій) довше заряджатимуться, а дорожчі (EcoFlow, BLUETTI) за 1-2 години матимуть повний заряд.

Портативні сонячні станції

Особливий вид портативних зарядних станцій — пристрої, що можуть заряджатися від сонця. Станції з вихідним струмом 500 мА вистачить для живлення телефона, навушників чи смартгодинника. А от щоб зарядити ноутбук чи побутові прилади, треба підібрати модель сонячної станції з вихідним струмом не менш ніж 2500 мА. Вага її близько 2 кг, а форма досить зручна для використання і транспортування — розкладна сумка із 4-10 панелями.

Лайфхаки щодо звʼязку

Досвід минулого року показав, що трапляються ситуації, коли мобільний зв’язок зникає зовсім: станції більшості операторів не розраховані на тривалу автономну роботу з певних технічних причин. Те саме стається і з інтернетом. Пропонуємо скористатися нашими порадами, щоб ситуація «Х’юстон, у нас проблема!» не вийшла з-під вашого контролю.

Зв’язок

Національний роумінг

Якщо в мережі конкретного оператора немає зв’язку, користувачі Vodafone Ukraine, Kyivstar, lifecell та 3mob можуть скористатися послугою національного роумінгу. Мова не лише про дзвінки, а й про смс та доступ до інтернету. Інструкція з підключення нацроумінгу за посиланням.

eSIM

Ще один варіант залишатися на зв’язку, коли обладнання вашого основного оператора вийшло з ладу, — eSIM. Це вбудований у тіло смартфона мікрочип, який можна активувати через оператора стільникового зв’язку, отримавши необхідні дані облікового запису. Тут варто врахувати 2 моменти: девайс має підтримувати таку функцію, а ви — перевірити, який із запасних операторів має надійніше покриття у вашому районі.

Месенджер-рація

Щоб не втратити зв’язок, якщо мережа зникне зовсім, можна встановити на телефон месенджери-рації на кшталт Bridgefy. Так, вони працюють через Bluetooth і радіус дії невеликий (60-100 м), але достатній, щоб тримати зв’язок із сусідами на випадок екстрених ситуацій.

Використання мережі

Оскільки в період відключень мобільний зв’язок слабшає, не варто без особливої потреби користуватися мережею. Скоротіть розмови до мінімуму, адже хтось може не додзвонитися до рятувальників чи медиків через перенавантаження ліній.

Інтернет

Якщо через відсутність світла немає доступу до Wi-Fi, продовжити роботу можна з мобільним інтернетом, під'єднавши ноутбук до телефону. Але часто через слабкий сигнал складні завдання виконувати просто неможливо, тому варто подбати про більш надійні варіанти:

Оптоволокно

Більшість провайдерів або вже користуються, або переходять на пасивну оптику (PON), яка дозволяє мати доступ до інтернету в період відключень світла. Крім звичного роутера вам знадобиться оптичний термінал, для якого теж потрібно забезпечити джерело живлення (повербанк, зарядна станція). Краще заздалегідь розпитати про все свого провайдера або звернутися до іншого, адже черга на підключення може здивувати вас своїми масштабами.

Старлінк

Недешеве задоволення, але таки задоволення, бо інтернет буде якісним і головне — він точно буде. Його швидкість, якість та можливості покриття на голову вищі від пропозицій звичайних операторів. Комплект Starlink складається з антени, штатива для неї, кабелів та роутера, а підключення забере всього кілька хвилин. Найбільш актуальним цей варіант буде з можливістю кооперації — якщо у вас є команда або сусід, наприклад, айтівець.

Релокація

Перевірене кафе чи коворкінг поблизу — хороше рішення, коли інші лайфхаки з якихось причин неможливо застосувати або проблеми застали зненацька. Не забудьте врахувати додаткові витрати на дорогу та оплату користування зручностями, якщо це коворкінг, і смаколики, щоб не стати небажаним відвідувачем в улюбленому кафе.

Світло без світла: ліхтарики, гірлянди, лампи

Навіть якщо ви не маєте генератора чи акумулятора з інвертором, світло без світла можна організувати за допомогою більш дешевих і легкодоступних засобів.

Ліхтарики
Це мастхев у кожному домі та ледь не в кожній кишені. Варто купити кілька варіантів:

  • потужний, зі зручною ручкою та великою лампочкою — для побутових потреб та справ поза домом;

  • з кріпленням для голови — коли потрібні обидві вільні руки, наприклад, якщо треба щось полагодити;

  • кишеньковий — щоб завжди був під рукою, або якщо за кілька годин без світла ваш дім раптом перетворився на Нарнію.

Так, за потреби можна скористатися телефоном, але не забуваймо: його теж потрібно заряджати.

Гірлянди на батарейках
Вони як котики: чим більше, тим краще. Якщо купити кілька метрів і вдало їх закріпити, світла від таких гірлянд вистачає, щоб нормально функціонувати вдома, працювати, читати, а батарейки тримають кілька місяців. Проте навіть цей момент виробники давно продумали: у продажу є акумуляторні батарейки, які легко заряджаються від мережі (потрібен спеціальний зарядний блок). Це не тільки фінансово вигідніше та зручніше, а й екологічніше за звичайні батарейки.

Важливий для періоду відключень світла плюс використання такої підсвітки з гірлянд — святкова та/або романтична атмосфера вдома.

Настільна світлодіодна лампа з USB
Споживає всього 5-7 Вт і працює як від акумулятора, так і від повербанка. Її плюс ще й у тому, що це недорога і досить компактна річ, яку за потреби можна брати із собою.

Кільцева LED-лампа зі штативом
Легко складається і працює від повербанка. Її фішка не тільки в портативності, а й у можливості регулювати кут і висоту джерела світла, якого вистачає, щоб з комфортом працювати, виконувати домашні справи та навіть читати. А під настрій ще й відео в TikTok познімати можна.

Комфорт та базові потреби

Розібравшись із питаннями світла й зв’язку, варто потурбуватися також про комфорт, щоб у створеній атмосфері хотілося працювати й на це були сили.

Щоб зігрітися

Для багатьох перебої з електропостачанням можуть означати ще й відсутність опалення, тому про тепло та комфорт варто подбати заздалегідь. Не завжди зручно працювати просто закутаним у плед, але зараз є багато варіантів комфортного, стильного й теплого домашнього одягу. Номер один — це флісові чи плюшеві комбінезони або кігурумі з капюшонами. Вони добре зберігають тепло і дозволяють не одягати кілька шарів светрів та штанів. До того ж, погодьтеся, у костюмі дракона чи єдинорога працюватиметься веселіше.

Термогорнятко — ще один мастхев для комфортної роботи, коли вдома прохолодно чи потрібно змінити локацію. Завдяки подвійним стінкам та надійному клапану напої не охолонуть і не розіллються. Зберігайте улюблене какао або чай теплими впродовж 5-7 годин, смакуйте і грійтеся.

Щоб не злитися

Але ні прикольне кігурумі, ні теплий чай не допоможуть, коли прокидається голод. А ми вже знаємо, що тривалі відключення світла можуть також ускладнити процес приготування звичних страв. Якщо немає можливості повноцінно готувати, варто додати у своє меню:

  • Сублімовані каші — поживні, не містять консервантів та зберігаються без холодильника. Щоб приготувати, треба просто залити окропом.

  • Консерви — м’ясні, рибні, овочеві. Мають тривалий термін придатності й не потребують особливих умов для зберігання. Проте дуже поживні як самостійно, так і в поєднанні з іншими простими стравами.

  • Корисні намазки — хумус, м’ясні й рибні паштети, арахісова паста, натуральні джеми. Чудовий варіант для бутербродів з хлібом чи хлібцями.

  • Крупи та пластівці — як ті, що варяться, так і призначені для запарювання окропом. Можна вживати у поєднанні з будь-чим з перерахованого вище.

  • Супи-пюре швидкого приготування. Найпоживніші з нуту чи сочевиці, проте й інші варіанти можна зробити більш ситними, якщо додати ковбаски чи сухарики.

  • Десерти — горішки, енергетичні батончики, пастила, шоколад, фруктові чипси. Як швидкі перекуси і спосіб покращити настрій в умовах відключень.

Якщо уважно вивчити склад та вибирати найбільш поживне, на такій їжі спокійно можна жити кілька днів. Її калорійності вистачить і для активної мозкової роботи також, тільки замість шоколадки варто вибрати жменю горіхів, а замість чипсів — суп-пюре чи кашу з арахісовою пастою.

Планування роботи

Навіть планові відключення світла — стресова ситуація для сучасної людини. Особливо це стосується самозайнятих та віддалених спеціалістів, адже вся відповідальність за організацію роботи покладена виключно на них. Ось кілька порад, що допоможуть працювати максимально ефективно в умовах блекаутів:

  • намагатися підлаштувати свій робочий режим під графіки відключень;

  • брати мінімум термінових проєктів;

  • домовлятися про збільшення часу на виконання завдань на етапі узгодження проєкту;

  • за можливості основну частину роботи виконувати вночі, адже частіше тривалі відключення відбуваються саме в робочий час;

  • вчасно заряджати всі необхідні для роботи девайси;

  • знайти надійне місце для релокації на випадок значного погіршення ситуації зі світлом чи зв’язком;

  • запастися терпінням і всім переліченим вище, щоб не стресувати зайвий раз і не втрачати цікаві вартісні проєкти.

Крім того, у вільний час або в перервах між робочими завданнями займіться творчістю, помедитуйте, зробіть нескладні фізичні вправи чи почитайте улюблену книгу. У фізично та емоційно складних обставинах тіло і мозок потребують більше енергії для роботи, тому не забувайте вчасно і якісно поповнювати її запаси.

Джерело: Freelancehunt

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.5KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається