Чи готується Китай до постпутінської Росії? ‒ Atlantic Сouncil

Однією з найбільших загадок російсько-української війни є реальна політика Китаю. Хоча Китай діє обережно, він, схоже, поступово дистанціюється від Володимира Путіна. Мало поміченим фактом є те, що президент Китаю Сі Цзіньпін досить відверто культивує прем'єр-міністра Росії Михайла Мішустіна.

Лише за два тижні до того, як Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, він домігся від Сі Цзіньпіна зобов’язання «безмежної дружби» на їхній зустрічі під час Олімпійських ігор у Пекіні. Однак з того часу стали очевидними деякі значні обмеження. Китай, очевидно, відмовився постачати Росії зброю та санкційні технології. Китай також утримався при голосуванні щодо півдюжини резолюцій Генеральної Асамблеї ООН, які засуджують агресивну війну Росії проти України.

У лютому 2023 року Китай представив власний мирний план із дванадцяти пунктів щодо припинення війни в Україні. Прихильники України скаржилися, що цей план не засуджує Росію і не закликає до її виходу з України, але насправді перший пункт плану Китаю звучить так : «Повага до суверенітету всіх країн. Загальновизнане міжнародне право, включаючи цілі та принципи Статуту Організації Об'єднаних Націй, має суворо дотримуватися. Суверенітет, незалежність і територіальна цілісність усіх країн повинні ефективно підтримуватися». Неявно Китай пропонує Росії вивести свої війська з України.

І Сі, і Путін обмежили публічні виступи та утрималися від поїздок через побоювання Covid-19, а Путін став ще більш ізольованим через свою агресивну війну проти України. Тому офіційний триденний візит Сі Цзіньпіна до Росії в березні 2023 року було сприйнято як велику подію. Це була перша міжнародна зустріч Сі після його переобрання президентом під час Всекитайських зборів народних представників у 2023 році, і вона запропонувала Путіну рідкісний перерву в його міжнародній ізоляції.

Хоча ми не знаємо, що говорили два лідери під час довгих приватних зустрічей, здається, що для Путіна нічого не пішло. Його великим офіційним проектом був великий другий газопровід «Сила Сибіру» із Західного Сибіру до Китаю, але Сі чітко сказав «ні», обмеживши можливості Росії експортувати газ до Китаю в осяжному майбутньому. Крім того, схоже, Сі не схвалював продаж зброї чи чутливих технологій Росії. Цікаво, що Сі мав окрему зустріч з прем’єр-міністром Росії Михайлом Мішустіним, всупереч суворому китайському протоколу.

Після цього прем'єр-міністр Китаю Лі Цян  запросив Мішустіна, свого російського колегу, відвідати Пекін з офіційним візитом наприкінці травня. Мішустін є найвищим російським чиновником, який відвідав Китай з початку вторгнення в Україну в лютому 2022 року. На другий день свого візиту Сі Цзіньпін прийняв Мішустіна у Домі народных зборів, знову вийшовши за рамки звичайного. Китайський і російський протокол.

Якщо хтось більше дотримується протоколу, ніж китайські лідери, то це, мабуть, Путін. Попри всі привітання Путіну та від Путіна, якими обмінялися Сі та Мішустін, виникає очевидне запитання: чому запросили Мішустіна, а не Путіна? Це не могло не сподобатися російському лідеру.

Путін, схоже, дав відповідь. Мішустін є одним із тринадцяти постійних членів Ради Безпеки, найвищого політичного органу Росії, який збирається приблизно кожні десяті дні під головуванням Путіна. Зазвичай присутні всі, крім одного або двох постійних членів. 15 травня Мішустін був присутній на останній зустрічі перед поїздкою в Китай, але його не було і 26 травня , і 2 червня після повернення з тріумфального візиту. Причини відсутності на засіданні Ради Безпеки офіційно ніколи не називаються.

Ця кремлінологія старого стилю є, мабуть, найкращим доказом того, що Китай, можливо, не дивиться на Путіна і намагається розвивати альтернативні відносини з Росією. Такі об'єктивні спостереження краще сумнівних чуток і потенційно можуть багато нам сказати. Перш за все, здається очевидним, що «безмежна дружба» Китаю з Росією насправді має багато меж, як зазначено вище. Імовірно, Китай більше боїться вторинних санкцій США та ЄС, ніж зацікавлений у підтримці Росії у її війні проти України.

По-друге, Китай дійсно стверджує, що загальновизнане міжнародне право, включаючи цілі та принципи Статуту ООН, має суворо дотримуватися, що означає, що він принципово виступає проти вторгнення Росії. По-третє, китайці висловили недовіру до Путіна і, можливо, шукають Мішустіна як гідну довіру альтернативу. Не так важливо, чи це реально.

По-четверте, очевидно виключивши Мішустіна з двох останніх засідань Ради Безпеки, Путін показав, що він звернув увагу на ці нещодавні події та йому не подобається. За стандартною процедурою Путін викликав би Мішустіна в Раду безпеки, щоб повідомити про те, що він дізнався в Китаї.

Мішустін старанно уникав публічних слів про війну в Україні та свій візит до Китаю. Вважається, що його батько служив у КДБ, а він був і головою російської податкової служби, і багатим інвестиційним банкіром. Мішустін часто не помічається в аналізі динаміки влади в сучасній Росії, але слід уважно стежити за його відносинами як з Путіним, так і з Китаєм.

За матеріалами Atlantic Сouncil

Переклад зробив канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається