Перед тим, як висловити свою думку слід уточнити, що я буду роздивлюватись цю тему з точки зору моди та стилю. Чіпляти тему гендерів і гендерної рівності я буду лише трохи.

Чоловічі спідниці в історії світу

Гадаю ви могли бачити старі фотографії маленьких хлопчиків в сукнях і спідницях. Це було не віяння моди, а вимушена зміна. Вперше такі фото почали з’являтись минулого століття, хоча подібні згадки з’явились ще раніше - 16 ст. Причини були практичними. Маленькі діти не були привчені до горщика, тому, завдяки спідниць і суконь, їх матерям і няням було простіше міняти підгузки, оскільки штани часто мали складні застібки. Також одяг був дуже дорогим на той час і купити сукню на виріст ббуло найдешевшим рішенням. В 4-6 років хлопчики міняли сукні на штани, і супроводжувалось це цілою черемонією.

Марія Федорівна із сином Ніки (Микола ІІ) 1870 р.

Чоловічі спідниці в народній культурі України

Про шотландські кілти ви всі знаєте, я зайшла далі і поцікавилась чи були спідниці чи сукні в Україні. Із цим питанням я звернулась до Пана Рідновіра. Це український діяч, що досліджує і популяризує український народний одяг. Знайти його і ознацомитись поближче можна в тиктоці та інстаграмі за ніком @ostian_bohomaz .

Давайте подивимось, що він відповів:

Вітаю, дякую що сюди написали. Так, у нас було подібне, але за часів Руси. Чоловіки носили довгі шати, щось подібне до хітонів. Але чи можна вважати це сукнями чи спідницями? Не знаю, оскільки зараз і в сорочці ходять і на неї кажуть сукня)) Тому тут вже як ви їх визначите так і буде. А довгі речі в чоловічому одязі лишилися до 19 ст, це зокрема сорочка чоловіча. В кожному реґіоні вона була різної довжини. Найдовшою була до середини ікри, це нижче коліна. І вони були дуже широкими десь від півтора метри до 2-3метрів в діаметрі, тобто це рівноцінно деяким сучасним сукням)

Також він прикріпив до своєї відповіді фото:

А також фото сучасної української чоловічої сукні-сорочки на основі традиційних особливостей:

Тож, в українській культурі наврядчи зустрічались спідниці, а от сукні - так.

Поява чоловічих спідниць в світі моди

Вперше спідниця на чоловікові засвітилась 1984го року від руки кутур’є Жана-Поля Готьє. Тоді цю інновацію зустріли великим скандалом з доріканнями про приниження мужності і пропаганду гомосексуалізму.

Gaultier f/w 1984

Готьє тоді дав чітку відповідь нападникам і журналістам:

Спідниця не робить тебе менш мужнім. Одяг взагалі ніяк не пов’язаний із мужністю - мужність іде з середини. Чоловіки та жінки можуть носити одне і те ж - і при цьому залишатися чоловіками та жінками.

Наступним тренд підхопив Олександр Маккуїн у своїй колекції The birds, натхненної творчістю Хічкока.

Alexander McQueen s/s 1995

Він прокоментував це так:

Я працюю, не замислюючись, чи створюю я для чоловіків, чи жінок, просто я бачу статі рівними.

Після цього десятки брендів і модних домів почали вводити спідниці в тренд, а отже і в ужиток звичайних людей.

Сучасний тренд “boys in skirts”

Цей тренд розповсюджений більше в англомовному середовищі. Де хлопці одягають спідниці, фоткаються і танцюють з посилом про непотрібність гендерних стереотипів. Це не про моду, а про бунт і зміни.

В цьому челенджі зазвичай виступають школярі та підлітки. І як на мене це справді потрібно.

Тож під кінець скажу свою думку. Влучно підібрана спідниця це круто і стильно, як для чоловіка, так і для жінки. Плюс це справа комфорту. Багато чоловіків і жінок погодяться, що штани бувають дико не зручними. А носити, чи ні вирішувати вам.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Біла птаха
Біла птаха@ptaha

Ділюсь знаннями і надбаннями

5.1KПрочитань
7Автори
41Читачі
Підтримати
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Банальні поради, щоб стати не банальним письменником.

    Я пишу з 7 років свого життя. Комікси, вірші, оповідання стали частиною мого життя і змусили адаптувати себе і свої навички до створення художньої літератури. Ось кілька речей, які можливо врятують ваше письменницьке життя від чергового застою і недописаних шедеврів.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Звідки взявся Білл?

    Сайт дав доволі багато цікавої інформації по всесвіту, в особливості про Білла Шифра. Давайте розберемось хто він, і як став тим, ким є зараз. Наголошу, що далі будуть теорії фанатів, засновані на деяких фактах про нього.

    Теми цього довгочиту:

    Теорії
  • Продовження головоломок з сайту про Гравіті Фолз

    Друкарня на минулому довгочиті сказала, що я забагато редагую і ще й некоректно зберегла деякі данні, що завадило мені створити нормальну базу матеріалів з того сайту, тож ловіть продовження.

    Теми цього довгочиту:

    Доповнення

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається