Чому людям без технічної освіти/технічних ставати проджект менеджерами - дуже погана ідея

Я бачу за останні роки дуже велика кількість знайомих намагається потрапити в АйТі через позицію проджект менеджера. Тут є проблема, я навіть не буду тут торкатись теми кризи, що склалась на ринку кандидатів в зимку 2022 року в Україні і триває досі і буде тривати ще довго.

Отже - задача пма, в ідеалі, керувати ресурсами, планувати роботу команди, балансувати навантаження між різними командами та інші цікаві заняття.

Знизу під ПМом знаходиться технічна команда, до якої він приходить з якоюсь задачею, команда видає оцінку цій задачі і видає піемчику. ПіЕм біжить з цією оцінкою до замовника, замовник каже ОК і виділяє бабки. Помітили в чому тут проблема?

Людина, яка не знає програмістів і думає, що це якісь супер люди з країни рожевих поні може цього і не знати, АЛЕ, програмісти самі по собі - дуже ліниві люди. Коли вони оцінюють будь яку задачу вони будуть намагатись видати максимальну оцінку, щоб нічого не робити два тижня, а потім за день все зробити і виглядати красунчиками. Так от, моє питання, ПМ що не має технічної освіти, він як зможе зрозуміти, що його намахали і ніхто нічого не робить? А ніяк він не може зрозуміти, тому що він не розуміє що взагалі собою є розробка будь якого продукта.

З іншої ж сторони, якщо задача від замовника приходить на ПМа, він повинен зрозуміти чи це взагалі можливо зробити хочаб в загальному вигляді, чи замовник тупо хоче *мишкой відкривати вікна*.

Корінь всіх проблем, типу зірваних сроків, перевитрати бюджету і всі інші веселі проблеми, лежить в попередніх двох абзацах.

Все це приводить до того, що по факту наш маленький ПіЕмчик то просто якесь дивне 5 колесо, яке по факту ні за що не відповідає, нічим нікому не може допомогти.

За всю свою картеру я зустрічав аж одного ПМа, який дуже круто шарив свою роботу. Знаєте чим він займався? Це був колишній вже ПМ який відкрив свою контору, у нього вже були технічні спеціалісти високого гатунку, на експертизу яких він міг спиратись в своїх оцінках, плануванні і т.д.

Окремо про інфоциганські курси ПМов - це пуста трата ваших грошей, краще на дрони закинути. Чому? Тому що найкращі менеджери, а це менеджерська робота, якщо це комусь не очевидно, що я зустрічав в житті, вони дуже багато працюють, в вільний час вони займаються карате кіокушинкай, бігають марафони та супер-марафони, виховують дітей та катаються на яхтах по Середземному морю. У них немає часу на виступи на конференціях, їх час коштує набагато більше, ніж у вас є грошей, тому вони не займаються і не будуть займатись цією фігнею.

Я зустрічав занадто багато ПМів у своєму житті, імен яких я не запамʼятав бо вони не робили нічого, АБО БУЛИ НАВІТЬ ШКІДЛИВІ(привіт чуваку, що викинули з нашого проекту і від дропнув базу на іншому). За останній рік на поточному проекті помінялось вже 3 пма жодного імені я не запамʼятав, жодної користі з них не було.

В кінці хотілось би навести аналогію, ви би пішли працювати на будівництво головним бригадиром, якщо у вас немає жодного розуміння що таке будівництво? Якщо би і пішли, то закінчилось би це все дуже швидко та сумно.

Посилання на телеграм: https://t.me/uselessit

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Denys Bars
Denys Bars@denys_bars

289Прочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 1 листопада

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається