Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty або як CDPR нарешті гру доробили.

Дисклеймер:

Огляд був написаний приблизно рік тому для TGG, але там його дуже порізали, з того часу багато чого змінилося, і я все ж таки вирішив викласти повну версію вже для свого особистого каналу.

Огляд не професіональний, багато чого буде написано прямо без ухилень, і може не завжди по “правилам журналістики”, звиняйте.


Автор цього огляду (але дивлячись на його досвід в написанні таких оглядів, це можна назвати “обзір”) награв достатньо багато часу в цю гру до релізу длц і версії 2.0.
Як на пк пару разів пройшов сюжет гри. Так і на ПС5.

Тому моє проходження, воно має “призму минулого”, так би мовити. Я можу порівняти як було і як стало, можу порівняти відчуття від проходження як на майже топовому пк так і на PS5 (Скріншотів порівняння графіки не буде, бо якщо б мені видали б ключ на PC версію ще, то в мене б жопа слиплась). Але буде порівняння відчуття гри на PS5 та PC (спойлер, на пс значно цікавіше). І спробую вас звеселити всякими “сміхуйочками”.

Інтро:

Всі ми пам’ятаємо в якому, м’яко кажучи, не задовільному стані вийшла гра в 20 му році. А якщо не м’яко, то то був пісос, все лагало, вилітало і тіки пісюни по стінам.
Розроби, ці 2 с половиною роки, старалися пофіксити гру. Але в більшості виходило так собі, гра звісно ставала краще, але все одно гра була не дороблена. Там все рівно було багато багів, ШІ був ніякий. І це все вибивало з режиму погруження, і не дивлячись на сильний сюжет, дуже добре поставленні кат сцени від першого лиця, добре прописаних персонажів (в більшості) і гарні діалоги.
Не дивлячись на всі фікси все це залишалось так. Допоки не вийшов патч 2.0, чи вийшло в ньому пофіксити всі ці проблеми і випустити нарешті дороблену гру?

Cyberpunk 2.0

В цілому так. Вийшло. Гра дійсно відчувається більш живою. Додали нових механік. Майже повністю переробили бойову систему, поведінкову модель нпс і ворогів.

Я пам’ятаю як, десь пів року чи рік тому, Проджекти хвалилися тим, що вони нарешті пофіксили прохожих NPC, що вони нарешті об'їжджають машини, котрі залишив ГГ, чи тікають коли стається перестрілка і так далі. В їх відео все дійсно працювало так, але вже через 10хв реальної гри вже було видно, що майже нічого не змінилось. І ось тільки зараз в патчі 2.0 вони нарешті дійсно це поправили.
Додали погоні на машинах, це, якщо що, раніше в кіберпанку вважалось на рівні магії. Навіть в місіях гонок, коли всі суперники були обігнані, вони просто спавнились десь позаду, кожен раз, ти від'їжджаєш, вони знову спавняться, і так до фінішу.
Зараз перероблена поліція, вони тебе шукають, а не тупо за спиною з’являються, вони за тобою женуться, прям на машинах і на байках, навіть стрільба з машини\байку додана, це щось просто неземне як для Кіберпанку.

Бойова система та система прокачки

З патчем 2.0 була повністю замінена система еволюції персонажа, тепер вміння і їх прокачка працює інакше.
Є контрольні скіли, від них йдуть побічні. Для того, щоб відкрити побічні, треба вкачати на максимум контрольний скіл.
Поінти для прокачки стали падати значно частіше. Що дає можливість вкачувати більш детальніше, і робити більш акцентовані білди нашого героя.

так, у мене інтелект 18 з 20, я дуже Вумний =)

Система захисту майже повністю переїхала з одягу на імпланти, так що тепер більше не буде ситуації коли ти ходиш як бомж в комбо сеті просто тому що ці шмотки дають більше потрібних характеристик. Очки захисту теж переїхали на імпланти.

Хром

Додали ліміт на імпланти, не можна просто накинути все, і стати машиною для вбивства. Для цього треба вивчити конкретні вміння, до котрих по дереву скілів ще треба добратись.

Захист

На це теж працює вміння, котре збільшує захист. Сам захист піднімається від імплантів.

Імпланти можуть давати як і захист так і якісь інші характеристики. Можна зробити свій унікальний білд.
Тепер імпланти типу “Леза богомола” чи “моноструни” не непотріб.
Також змінили систему крафту, тепер ліки та гранати - безкінечні, але мають таймаути, кількість ресурсів для апгрейду зброї зменшилась, що додає більшої зрозумілості до системи крафту, змінили характеристики зброї, тепер моя улюблена зброя стала не настільки потужною як була, зате з’явилися нові цікаві аналоги.

Відчуття і різниця між PC версією та PS5:

Коли гра тільки вийшла, у мене ще не було пс5, а був комп на 1060. (пам’ятаєте таку відеокартку? Так от їй вже 7 років.)
І я перші декілька разів проходив гру саме на PC, на ньому я бачив тоді саме “веселе” всі баги і покращення по стрільбі, по їзді і тому подібне. Тоді я зрозумів, що єдине норм керування транспорту в грі це байк майже всю гру гоняв на них, бо керування машинами на PC це було дуже погано.
Але от настав час коли я нарешті став тим дорослим малим, котрий може собі дозволити PS5.
Ну і в той момент, коли я взяв у свого приятеля акаунт, на котрому була куплена гра, запустив цю гру на PS5 - вона для мене заграла новими кольорами.

Що сприйняло цьому? в першу чергу Dualsense. Так, в кіберпанку використовуються всі його фішки.

З цього моменту я полюбив їздити на машинах, причому їздити на різних машинах. Тому що кожна з них веде себе по своєму, момент переключення передачі ви відчуваєте у себе тригері геймпаду. Це відчуття дуже наближено до відчуття натиску на педалі. Трігер має свою протидію, і в залежності від дій гравця вона міняється і це треба контролювати, це дуже круто.

Так само круто реалізували віддачу від зброї, різні типи мають різну віддачу. Вони теж стоять на трігерах, кожен постріл ти відчуваєш своїм пальцем. Тобі треба докласти трохи сили щоб його зробити, а потім наступний і так далі. При автоматній черзі тригер не тільки вібрує але і його колбасить туди-сюди, в цей час ти відчуваєш кожен постріл.
Коли тобі хтось дзвонить - ти чуєш це з динаміка геймпада, голос персонажа, котрий тобі  телефонує - він теж йде з нього, що додає ще більшої імерсивності.

Я спочатку думав, що стрільба це буде моє слабке місце, бо, ну, геймпад. Але гра сама тобі люб’язно допоможе з прицілюванням, якщо ти увімкнеш це в налаштуваннях, і навіть тоді це не буде відчуватись, що гра цілиться за тебе. 

Оптимізація під ps5:

На старті релізу гра не була оптимізована під консолі,  зовсім, але зараз… зараз все чудово.

У гри є два режими: продуктивність та графіка.
В першому режимі гра йде в 60 FPS, але в, з динамічним масштабуванням до  і без RT променів.
В другому працює режим Ray Tracing (Трасування Променів), масштабування до 4к, але 30 FPS.
Мені мої очі дорожче, в 30 FPS я грати майже не можу, тому я 99% часу грав в 60 FPS режимі. І всі скріни в цьому огляді зроблені в цьому режимі.
Сказати що графіка сильно відрізняється? я не можу, я робив в порівняння, мені на моєму 50 дюймовому телевізорі обидва режими виглядають однаково суперово.

Завантаження гри швидше ніж у БГ3, для порівняння.
Єдині два мінуси, що я бачив: це те, що рендер відображень має малу дальність, тому під час швидкої їзди по місту це все відбувається фактично майже біля персонажа, і це кидається в очі.
А другий, це те, що під автозбереження гра може дропнути FPS до 0 на третину секунди, це буває не так щоб супер часто, але буває.

В цілому, після того, як я спробував PS5 версію гри - з PC версії я майже не грав. І всі, у кого є вибір між PC та консольною версію - рекомендую останню.

Висновок по патчу 2.0

В цілому гра нарешті дійшла до того стану, якою її очікували на релізі. Так, багато всього вирізано с того, що було обіцяно, багато с цього так і не додали. Але с Fable була схожа ситуація, і це не відміняє того, що гра вийшла файною, тут та сама ситуація. За відміною того, що “КП77” дійшла до цієї стадії тільки майже через три роки після релізу.

Але треба Полякам віддати належне, вони не забили на гру після технічно провального релізу і дійсно її доробили.
Деякі баги все одно залишились. Але їх значно і значно менше ніж було, і попадаються вони не часто. Як казав Кличко: “пора”. Вже можна грати.

Український переклад і русня:

Совок, на жаль, не здох в світі кп

Український переклад - достатньо важка тема зараз для нас, особливо після пожежі з BG3 багато кому не сподобалась “власна творчість”, котра була там, а неадекватне поводження деяких індивідуумів з ШБТ роздула цей вогонь ще сильніше.

Не можу сказати, що я на 100% підтримую тих, хто тоді горів, бо там теж багато дивних, м’яко кажучи, особистостей, котрі навіть доходили до погроз перекладачам.

Але я згоден з адекватними людьми, котрі котрим не подобаються видумки ШБТ, їхній незрозумілий словотвір разом з викопуванням старих слів які навряд просто так почуєш в побуті, просто для того, щоб показати, що вони їх знають.
Іноді мені приходилось читати деякі діалоги\опис речей\вмінь по декілька раз, щоб зрозуміти що там написано, зрозуміти в плані не тупо прочитати, а прямо зрозуміти механіку\ідею.

В “КП77” таких проблем немає, переклад виглядає достатньо органічно в цьому світі, на мат локалізатори не поскупились, але вони тільки там, де це доречно.

Немає “блять нахуй сука блять” там, де цього немає в оригіналі, в цілому з цим достатньо норм, навіть попри те, що частиною локалізації займались ШБТ, котрі люблять всякі вірші і іншу недоречну штуку засунути туди, куди не треба.

Я не кажу, що “вірші, старі слова і так далі. це тупо і т.д.” Але моя думка: це дивиться дивно, і часто навіть погано, коли воно знаходиться там, де це не доречно, де в оригіналі всього цього нема. В BG3 з додаванням того, чого немає - перегнули палку. Але так само, звісно, є ситуації, коли це доречно, і більше підходить контексту людей, котрі грають з цією локалізацією.

Відсеб'ятина:

На жаль, коли тема торкається локалізації, то поки укр.лока. молода, це слово буде одним із ключових в кожному огляді локалізації.

Ставитись до неї можна по різному, іноді вона допомагає зрозуміти контекст, не перекладаєму гру слів чи великодки на речі котрі нам, не відомі.
Наприклад як на скрінах нижче

Назва солов’їною
Оригінал

Якщо хтось ще не в темі, то майже всі назви місій після того, як Джонні з’явився в житті Ві (ім’я нашого ГГ), це відсилки на якісь музикальні треки, в більшості на Рок, ця назва не виняток.
Це назва тої місії де ви тусите с Керрі на яхті, він грає на гітарі, дякує Ві і оце все.

Так от, укр назва дуже підходить по сенсу до місії, в той час як для нашого народу оригінальна назва, котра відсилається на іншу пісню - не значить майже нічого, більшість можливо навіть і не чула цієї пісні.

Це був приклад влучної відсеб'ятини, я б її навіть назвав більш поважно - адаптація.

Погані випадки - всі інші, не схожі на цей, випадки.

Всі ви скоріше за все вже бачили скріни в інтернеті про це.

Наприклад: Всяка шароварщина типу “іді нахуй за кораблем”, перепис деяких імен на інші, а кордон Польщі з совком заміняти на кордон Польщі з Україною.

Так, всі ми знаємо що гарний русак це мертвий русак, а інший русак це не гарний русак (поки що).
Але все ж таки. ну бля, ну серьезно? ще не хватало там всіх дронів “байрактарами” назвати. Є оригінал, є в грі лор, в якому, на жаль, совок не розпався, і на жаль і надалі під окупацією. Так, це для нас не дуже приємно, але це лор, і не перекладачам його переписувати.
На просторах інтернету ходить достатньо відосів як русня робить переклад таким чином, щоб накидати туди свої наративи. Так от такі моменти нічим не краще.

І тут ми підходимо до скандалу. Який виник через таку локалізацію.

На скільки б ми не хотіли в це вірити, але деяка русня все ж таки читати вміє. І навіть деяка її “ліберальна” частина, хоч і частково, але розуміє Українську.

І тут вони побачили цю відсеб'ятину в інтернеті і почали робити те, що вони вміють більше за все в своєму житті - нити.

CDPR все ж таки світова компанія, а любій компанії нафіг не впали іміджеві погіршення, які такий скандал робить, і як би вони не підтримували нас, Українців, за що ми їм вдячні. Але ось такі моменти роблять їм дурну славу, чого вони не хочуть. В результаті маємо це:

Чи якось це може вплинути на подальші локалізації укр мовою? так, в цілому може. Як тепер русня реагує? для них це “перемога”.

Моя думка на цю тему така:

Коли ти робиш локалізацію офіційно, ти вже не якийсь чел з гори, котрий може взяти засунути якогось трешу в свою локу і гигикати собі сидіти і ловити реакції інших. Твоя праця впливає на весь ринок укр локалізації ігор, і коли він ще молодий, то такими не обміркованими рішеннями можна його тільки знову закопати в могилу з якої він так відчайдушно пробує вилізти.

Так, у Києві, так, Керрі саме так і говорить, прямо каже “in Kyiv”

Коли ваша офіційна локалізація - це єдиний вибір для гравців на консолі, якщо на ПК може хтось ще випустити мод котрий поправить те, що ви накоїли, то на консолях навряд.

А що буде, якщо людям не ваша локалізація, котру ви зробили щоб по-гигикати? Ну ті хто знає Англ. - перемкнуться на неї, а ті хто не знають, вгадайте яку вони увімкнуть? спойлер, це буде не Польска.

Чи треба мені ще раз повторювати слова купи інших людей, котрі казали як негативно впливає коли українці юзають русяву локалізацію? Я думаю ви самі знаєте.

Тому якщо ви перекладач, у котрого все ж таки вийшло домовитись про офф укр локу в якійсь грі - Ви красунчики і молдці. Але, будь ласка, подумайте, до чого можуть довести ваші сміхуйочки, котрі ви засунули в локалізацію по приколу.

Phantom Liberty:

Це прямо мій скрін, не арт і не з яких відосів, навіть без фотомоду, графіка і левел дизайн тут пророблений дуже і дуже добре

Гра починається з того, що з вами зв’язується нетраннер (в укр мережник) з таємної служби nUSA і каже, що літак з президенткою НСША зломали і зараз він летить в Псарню, район Найт Сіті, котрий ніяк не контролюється поліцією. Ваша ціль її там зустріти і безпечно вивезти з цього району. Але все іде не за планом і ваз втягує у вирій різних ситуацій.

За гру вам прийдеться на себе приміряти костюм (буквально) кращого(кращої) нетраннера(ши) світу.
Битися з створіннями з кібер-пекла.
Побувати на тусах бандитів, щоб програти кругленьку сумму в казино.
Бути в ролі найжорсткішого вбивці Іспанського нарко-картелю і таке інше.
Навіть при деяких обставинах ви будете почувати себе в світі Сістем Шок змішаного з іграми про Чужого.

Дизайн персонажів просто на космічному рівні. Дуже стильно і гарно.

Джоні, до речі, в грі достатньо. Він є усюди, завжди підкалує і так далі, з основної гри тут нічого не змінилось в цьому плані.

Ліззі Суіззі

В длц також з’являються старі, любимі усім персонажі. Деякі прям мають якісь ролі, назвемо їх “камео”, але деякі, на жаль тільки в режимі чату.

Навіть в Гетто є свій Шарм

Попадаючи в Псарню, ви наче попадаєте в інше місто, вроді як і схоже на НС, але інше, ще більш негативна його версія. Саме мені це нагадало Момент з другої частини “Назад у майбутнє”, головний ворог з майбутнього полетів у минуле і віддав собі молодому журнал з усіма виграшними матчами по 2015й рік. І коли ГГ вертається в його час, він бачить що таймлайн змінився, і тепер його місто схоже на якесь гетто не заправляє тільки цей ворог.
Ось тут схожа ситуація, ГГ попадає в зовсім інше Найт Сіті, більш криміналізовану його версію.

Ось таким видом вас зустрічає Псарня, коли ви в неї заїжджаєте
Персонажі, діалоги, хімія між ними прописані достатньо добре, як це завжди було у CDPR

Телефон став ще більш корисною штукою, діалоги там стали більш прості, не тільки по ділу, в деяких місцях Ві пише своїм друзям, щоб дізнатися їх думки про якісь речі, чи допомогти Ві з завданням, іноді вони пишуть просто так, а наш герой розказує про якісь речі, котрі стались з ним в Псарні, це круто і з такими моментами ти ще віриш в цей світ і в цих персонажів.

Зайдіть до цих чуваків, подивіться їх товар, я думаю тим хто шарить - сподобається=)

Завдання фіксерів (в Укр. “справників”) стали краще, ті, що я проходив - не були завданнями рівня “принеси, подай, убий всіх, не мішай”. Вони в більшості дійсно цікаві. Там є свої сюжети і цікаві персонажі. Деякі навіть потім пишуть ГГ після завдання.

Також ці завдання впливають на відносини між Джонні та Ві. Персонаж Кіану Рівза розкривається більше, а його мотиви стають ще біль зрозумілі на фоні інших персонажів в сюжеті ДЛЦ.

В цілому в Сюжету ДЛЦ я б поставив 8.5 з 10, він дійсно цікавий персонажі класні. іноді не відпускає відчуття награнності і блокбастерності. Але це майже не псує відчуття від всього, що відбувається.

Я пройшов гру, як я розумію, на погану кінцівку, бо зробив вибір, котрий, я вважав, що він навпаки зробить краще. Це призвело мало того, що до поганої кінцівки, але ще до самої фігової місії, котру я проходив за останній час. Комусь в CDPR в голову прийшла ідея, що гравцю в екшн рпг хочеться пограти в якийсь хорор з скрімерами і лазити рачки по всій локації ховаючись від “дечого”. А комусь іншому, хто це апрував, це чомусь сподобалось.
Так що якщо такий тип завдань вам до вподоби, то велком, іншим раджу дуже подумати перед тим як зробити основне рішення в грі.

Баги:

Про “КП2077” без багів розповідати не можливо. Вони є, вони завжди були, вони завжди будуть.
Пропадаючі машини під час їзди? ізі, анімація ходьби скидується на після сходу на кожну ступеньку? так, постійне відключення радіо після того як ти вийшов з машини і сів знову, так, це нікуди не ділися.

Регдолл теж залишився таким як був, але тепер хоча б не всі трупи на половину застряють в текстурах

Але всіх цих ситуацій стало значно ЗНАЧНО менше, ніж було навіть до вже в типу відшліфований версії до патчу 2.0
Тому знову повторюсь, хто чекав, що от, як гру дороблять. То от, зараз саме той час коли “пора”.

В Цілому ДЛЦ мені сподобалося, так, це не рівень “Кров і Вино” від Відьмака, це рівень “Кам'яних сердець”. Але в іншому напрямку та стилі. Я рекомендую кожному до проходження тим паче, що для України діють регіональні ціни в стім та ГОГ гра длц коштує 15 баксів, достатньо рівноцінний обмін за відчуття, котрі вам дасть гра.

Рекомендовано.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
stef1k
stef1k@v3g1w-ZbMR7ufkG

25Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 22 вересня

Вам також сподобається

  • Seed Coin: Гра, Яка Змінює Правила

    Станом на ранок 19 травня, в офіційній спільноті було менше 1 000 підписників. Зараз їх вже більше 512 000 тисяч, тому поспішайте та починайте фармити першими! Це величезна перевага перед тими, хто приєднається після бета-тесту. Дуже рекомендую не пропускати цей проєкт

    Теми цього довгочиту:

    Seed Coin

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Seed Coin: Гра, Яка Змінює Правила

    Станом на ранок 19 травня, в офіційній спільноті було менше 1 000 підписників. Зараз їх вже більше 512 000 тисяч, тому поспішайте та починайте фармити першими! Це величезна перевага перед тими, хто приєднається після бета-тесту. Дуже рекомендую не пропускати цей проєкт

    Теми цього довгочиту:

    Seed Coin