Демократія немислима без політичних партій.

!АВАРІЙНИЙ СИГНАЛ! Партійна реформа або смерть.

Серія публікацій Facebook Vira Nanivska.
Разом з Євген Дзюменко, Андрій Морозовський.
Inspired by Denys Malkov, Vyshnevetskyi Pavlo.


Фонд Конрада Аденауера. Політичні партії в демократичних суспільствах.
Джерело: KAS Political Parties - Functions and Organisation in Democratic Societies.pdf

Політика - це процес організації того, як ми живемо разом у суспільстві. В демократичному суспільстві кожен громадянин може брати участь у цьому процесі шляхом вільного обміну інформацією про політичні питання, відкритого висловлення власної думки щодо суспільних справ, формулювання очікувань, пропозицій чи вимог, не побоюючись репресій, шляхом голосування на виборах, беручи участь у організацій громадянського суспільства або політичних партій, або виступаючи кандидатом на демократичних виборах. Таким чином, демократія є "урядом із народу, через народ, для народу", як казав Абрахам Лінкольн, президент Сполучених Штатів Америки у 1861-65

Щоб повністю задовольнити всі вимоги уряду "із народу, через народ та для народу", політика в демократії повинна задовольняти певним умовам:

  • Політика вимагає ідей та цінностей, які встановлюють цілі та стандарти політичної організації. Свобода, справедливість та солідарність - це ті принципи, які можуть керувати політичною організацією будь-якого суспільства.

  • Політиці потрібні соціальні організації, які збирають інтереси, накопичують та повідомляють їх політичним та урядовим установам. Політичні партії, а також підприємницькі та робітничі спілки та інші неурядові організації громадянського суспільства є такими організаціями - вони збирають та накопичують соціальні інтереси.

  • Політика вимагає установ, які збирають пропозиції щодо організації суспільства, а потім презентують, обговорюють, приймають та виконують рішення. Парламенти та уряди, які зазвичай покладаються на політичні партії, є найважливішими інститутами політики в демократичній державі.

  • Політика потребує активних громадян, які беруть участь у політичних дискусіях з ідеями, вимогами та очікуваннями, а також активно сприяють функціонуванню політичних інститутів.

В демократичному суспільстві більшість громадян, якщо не всі, повинні брати участь у політичній діяльності. Проте пряма демократія, в якій кожен громадянин безпосередньо бере участь у всіх політичних рішеннях, неможлива в сучасних масових суспільствах. Ось чому сучасна демократія потребує інституцій та організацій, які якнайточніше представляють волю та інтереси громадян. Це можуть бути асоціації, неформальні групи чи неурядові організації.  Зокрема таку представницьку функцію виконує політична партія. Вона пропонує громадянам можливість впливати на політику та політичні рішення. Партії є важливим інструментом та інститутом політики.

Без політичних партій сучасна представницька демократія немислима. Тільки партії гарантують, що громадяни постійно мають здатність до політичної дії. Вони формулюють та інтегрують різні інтереси, уявлення та думки. Вони також є основним джерелом кадрів для створення політичних еліт.

Щоб успішно брати участь у виборах, політичні партії повинні бути голосом широких верств суспільства. Асоціації, громадські організації чи ініціативи громадян, як правило, більше концентруються на індивідуальних та обмежених сферах проблем. На відміну від них, політичні партії повинні мати позиції з усіх питань та проблем, пов'язаних із громадським порядком та організацією суспільства.

Партії змагаються одна з одним за найкращі способи вирішення політичних проблем. Вони конкурують за вплив і владу. Без повноважень на втілення політичного бачення неможливо організувати суспільство. Внутрішні дискусії та конфлікти в партіях, а також між ними супроводжують це змагання за ідеї та владу. Вони є законними і необхідними.

Хоча критикувати політичні партії легко і популярно, вони є незамінними для демократії. Партії зможуть виконувати свої функції лише тоді, коли більше громадян прагнутимуть політично взаємодіяти з ними.

Незважаючи на всі слабкі сторони партій та виклики, з якими вони зіткнулись, єдина річ залишається незмінною: без партій демократія не може функціонувати. У демократії партії лишаються найважливішою ланкою, яка пов'язує державу та суспільство. Але партії дійсно повинні адаптуватися до соціальних змін, щоб не бути поглинутими ними. Формування політичних поглядів та консенсусу в масовій демократії є нескінченно складним і зазвичай невдячним процесом під постійною загрозою зриву, який передбачає нудну повсякденну роботу комітетів, комісій та нарад.

Процеси формування політичних поглядів, створення консенсусу та уряду на користь всього суспільства не можуть оминути чи навіть протистояти політичним партіям - вони можуть тільки включати їх. Так, ініціативи громадян та суспільні рухи необхідні для політичних інновацій, опозиції та критики, але вони врешті-решт дуже залежать від партій, які власне несуть відповідальність у довгостроковій перспективі. І тому саме партії повинні взаємодіяти з населенням через регулярні проміжки часу в контексті виборів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Віра Нанівська
Віра Нанівська@vira_nanivska

392Прочитань
1Автори
5Читачі
На Друкарні з 29 травня

Більше від автора

  • То партії чи не партії в Україні?

    !АВАРІЙНИЙ СИГНАЛ! Партійна реформа або смерть. Серія публікацій Facebook Vira Nanivska.Разом з Євген Дзюменко, Андрій Морозовський. Inspired by Denys Malkov, Vyshnevetskyi Pavlo.

    Теми цього довгочиту:

    Партії
  • NDI Manual on political identity and ideology

    !АВАРІЙНИЙ СИГНАЛ! Партійна реформа або смерть. Серія публікацій Facebook Vira Nanivska. Разом з Євген Дзюменко, Андрій Морозовський. Inspired by Denys Malkov, Vyshnevetskyi Pavlo.

    Теми цього довгочиту:

    Партії
  • Основні елементи демократії

    !АВАРІЙНИЙ СИГНАЛ! Партійна реформа або смерть. Серія публікацій Facebook Vira Nanivska. Разом з Євген Дзюменко, Андрій Морозовський. Inspired by Denys Malkov, Vyshnevetskyi Pavlo.

    Теми цього довгочиту:

    Партії

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається