Депортації інґерських фінів, або як росіяни майже зтерли з лиця землі цілий етнос.

В самій першій моїй статті про Інґрію ми обговорювали російський імперіалізм у вигляді заселення етнічно неросійських територій росіянами: розбавлення російським. У другій статті, російський імперіалізм був показаний зі сторони зтерття справжніх назв міст, спроби зробити вигляд, що ці міста є, завжди були і будуть російськими. Але ці дві статті відображали більше спроби росіян закріпитися на території Інґрії, ніж причинити лихо фінам-інкері, водянам та іжорцям. Але, на превеликий жаль, росіяни добиралися й до інґерманландців.

Слово «депортація» проходиться відлунням у памʼяті майже усіх народів, колись загарбаних росією. Депортація киримли до Центральної Азії у 1944-му році, під час якого було виселено до ста девʼяносто пʼять тисяч людей. Червневі депортації естонців, латвійців, латишів, румунів, поляків, українців, білорусів у червні 1941-го року, приблизно чотириста сімдесят сім тисяч людей. Депортації інгушів та чеченців до Казахстану та Киргизії у 1944-му році, до шестиста пʼятдесят тисяч людей

Й на жаль, цей список не повний. Активні спроби росіян вигнати корінні народи зі своїх територій не залишили нікого: Майже кожний народ минулого радяну відчув на собі біль депортації.

І фіни-інкері не є виключенням.

Тисяча девʼятсот тридцятий перший рік

Вселені інґерманландці в Мурманській області.

З початком колективізації інґерманладнці не дуже горіли бажанням вступати до колхозів. Зачастіше кількість господарств, котрі приймати участь у них, не перевищувала десяти відсотків. Таке небажання фінів-інкері дало росіянам зелене світло для розпочатку геноциду, обоснованого «розкулачуванням».

В грудні 1931-го року жителі інґерських сел почали отримувати накази о виселенні. Доволі часто такі накази видавалися дуже пізно: на збір речей давалося подеколи менше 12 годин. Більшу частину інґерців зіслали до Кольського півострову. У місті кіровську Мурманської області діяла фінська школа для висланців.

18 000 інґерманландців депортовано.

Тисяча девʼятсот тридцять пʼятий рік

В квітні 1935-го року прошло ще одне так зване «розкулачування». Сімʼям казали брати їжі на тиждень та зауважували, що якщо намагатимуться втікти, то росіяни стрілятимуть. Було зібрано 35-40 вагонів. Тільки три було відділено для тварин по типу корів чи свиней. У кожному вагоні вміщувалося від 45 людей. Інґерманландців відправили до колхозів по річці Сирдарʼї.

Пізніше, того ж квітня, в ленінградській області та Карелії було проведене ще одне «розкулачення». А вже наступного року ще одне. Зазвичай, сімʼї відправляли до Центральної Азії.

27 000 інґерманландців депортовано.

Тисяча девʼятсот тридцять сьомий рік

1937-й рік для фінів-інкерів повʼязаний з придушенням національного духу. Знищення фіномовних шкіл, ліквідування сільських рад, лютеранських приходів, заборона газет, журналів, розстрілювання інтелігенції.

Остаточним ударом по інґерманландським фінам стала постанова нквд під номером 00447 — знову старе «репресування кулаків». 434 фіннів розстріляно до листопада 1937-го року.

14-го грудня 1937-го року вийшла директива «латишської ліні», котра означала тільки продовження репресій. 31-го січня 1938-го політбюро продовжує дію «операції по боротьбі з шпіонсько-диверсійними групами».

Як результат, 10 598 фінів-інкері засуджено.

Тисяча девʼятсот сорок перший рік

1941-й рік запамʼятався у Інґрії як початок блокади ленінграду. Замість того щоб боротися з ворогами ще більше, росіяни почали нищити фінське населення.

26-го серпня 1941-го року було прийнято рішення про «евакуацію» фінів та німців з ленінграду до Комі та Архангельської області. Через декілька днів після видання постанови, усі сухопутні звʼязки ленінграду з світом були перерізані. «Евакуйованим» фінам прийшлося йти по замершому Ладозькому озеру. З Комі фінів-інкері відправляли зачастіше до Якутії та Красноярського краю.

44 737 інґерманландця депортовано.

Ціна існування

Сімʼя фінів-інкері, котрим вдалося повернутся додому після депортації.

Після чотирьох спроб депортувати та репресувати фінів-інкері, радянському керівництву вдалося русифікувати Інґрію: в 1948-му році в Інґрії проживало тільки 5669 інґерманландців.

Тільки в 1993-му році москва випустила постанову щодо реабілітації фінів-інкері.

Але шкода вже була завдана:

Рік

Фінів-інкері

1897

143 068 чол.

1926

134 701 чол.

1939

143 437 чол.

1959

92 717 чол.

1970

84 750 чол.

1979

77 079 чол.

1989

67 359 чол.

2002

34 364 чол.

2010

20 708 чол.

За 1930-ті та 1940-ті роки під час репресій загинуло шістдесят пʼять тисяч чоловік. Половина від усього населення фінів-інкері. Таку ціну інґерманландці заплатили за те, що вони існують. За те, що росіяни кинули око на їхню батьківщину. За те, що заважали колонізаторам своїм існуванням.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Айві Кірвесніємі
Айві Кірвесніємі@admin

614Прочитань
5Автори
26Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (5)

ПІЗНАВАЙКА.

Вам також сподобається