Буша. Місце, де зупиняється час

Куди поїхати, щоб аж перехопило дух? Якщо хтось мене запитає, я з упевненістю відповім – Буша. Маленьке село на краю Вінницької області має в собі велику культурну спадщину. Місцевість абсолютно незвичайна своїми ландшафтами. Озираєшся, і навкруги височини, де здається, що це карпатські гори. Та це не Карпати – це рідна земля, де сама природа, здається, сплела навколо тебе кільце затишку й спокою.

Фото авторки

На початку подорожі варто зупинитися й поринути у легенди Гайдамацького Яру. Це місце, наче заховане від очей світу на сто двадцять метрів вниз, запрошує в інший вимір. Потрапляєш сюди й раптом все довкола змінюється. Величезні скелі, мов мовчазні велетні, спостерігають за тобою, а в їхніх підніжжях, мов срібляста стрічка, звивається річка Бушанка. Навкруги панує велична тиша, і, як не дивно, тепленько пригріває осіннє сонце.

Фото авторки

Ідучи стежками цього загадкового місця, мимоволі виникає думка: що ж тут відбувалося колись? Хто блукав цими скелями? Якщо на мить зупинитися, прислухатися до шепоту вітру між скелями, то, здається, можна побачити тіні минулого, які тихо оживають в уяві. Це місце настільки тихе і спокійне, що ніщо не заважає поринути вглиб власних думок і фантазій. Тут час зупиняється й можна відчути єднання з природою, яка бачила і зберегла цілу вічність.

Буша – маленьке слово, але в ньому схована ціла епоха. Слухаючи розповідь гідеси, яка з особливим трепетом розповідає історію цього краю, важко повірити, що ця земля побачила стільки подій. Безліч історичних будівель та пам'яток розкидано довкола, йдучи за гідесою, намагаєшся охопити все це багатство, виділити для себе те, що звучить найглибше. Кожен камінь, кожна споруда – це окремий розділ історії, яку не знищив час.

Фото авторки

Довкола мовчазно спостерігають десятки скульптур з пісковику. Кожна – окремий світ, окремий символ. Думаю, що кожен, хто побачить їх, може знайти у цих мовчазних постатях свої приховані значення. Як казала гідеса, це місце, мов у Божих долонях, оберігається самою природою. Схили, що підіймаються навколо, ніби створюють невидимий щит, захищаючи все живе й те, що залишилося тут з минулого.

Фото авторки

Ця земля зберігає історії різних епох – від первісних людей, козацьких часів і до наших днів. Тут кожен музейний експонат дихає історією. Тут можна доторкнутися до історії, послухати її та переосмислити. Знайти власні сенси та символи. А дерева та схили щедро поділяться своєю енергією, яка огорне теплом кожну душу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Анастасія
Анастасія@vilna_avtorka

959Прочитань
1Автори
23Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Жінки і президентські вибори у США

    Історія американських президентських виборів еволюціонує на наших очах. У 2024 році віцепрезидентка Камала Гарріс кидає виклик Дональду Трампу, прагнучи стати першою жінкою-президенткою США. Але шлях до цього моменту був довгим і непростим.

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • Сучасна українська літературна, яка вона?

    Дізнайтеся про становлення сучасної української літератури, яке відбувалося на руїнах СРСР. Відкрийте світ нового покоління українських письменників та поетів через літературні журнали та інтернет-простір.

    Теми цього довгочиту:

    Українська Література

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається