Дещо про стартові умови зародження культури

Ось тут і знадобляться навички, які я отримав, вивчаючи шахи та покер. Ці дві гри - висококонкурентні інтелектуальні змагання. В обох іграх обмежені ресурси: в шахах це дошка та фігури з пішаками, в покері - це фішки (гроші) та певна кількість закритих особистих карт.

А тепер невеличкий відступ, в якому я опишу метафору, яка описує культуру на момент зародження. Ембріон, насіння пшениці, горіх, горошина, спора - це досить маленька по об'єму клітина, в якій є певна генетична інформація. І ця генетична інформація, поміщена у сприятливі умови, перетворюється на повноцінний живий організм. Рівно те ж саме і з культурою.

То що було тією насіниною нашої культури та до чого тут шахи та покер? Взагалі, культурний код нашої цивілізації прямо пов'язаний з феноменом мови. І я деякий час міркував, просто міркував, про спільноти людей, мабуть, племена, які існували на момент зародження мови. І я думаю, що цілком можливо, що слова з'являлися і з'являються, щоб назвати найважливіші для спільноти явища.

Якими були ці явища для перших людей, які опанували мовою? Певно що це були елементи, пов'язані з самими спільнотами, тобто займенники (я, ти, ми, вони та інші). Також вони мали б позначати харчові ресурси. І велика увага мала бути зосереджена на словах, які допомагали формувати комунікації для ефективного мисливства. І це один з елементів насіння Культури. Ось до чого тут шахи та покер.

В шахах є чіткі правила та чіткі задачі. В шахах є конкретна ціль - матувати суперника. В шахах обмежені ресурси, і втрата ресурсу призводить до зниження ефективності армії. Перші людські племена жили у схожих умовах. В них був обмежений ресурс та сильне бажання вижити, закріплене інстинктами. І це другий елемент насіння Культури.

Третій, але не менш важливий елемент - це якраз суспільна організація. Це теж, як в тих же шахах - гравець розпоряджається своєю армією, та використовує фігури у взаємодії, щоб досягти своїх цілей. У гри є дві цілі - щоб вижив конкретний індивід, і щоб вижила група. І виживання групи є дуже важливим, тому що група - це перевага. Група - це сума індивідуальних ресурсів. Кожен член спільноти - це окрема особистість зі своїми унікальними вміннями. Це третій основний елемент насіння Культури.

Ці три елементи створили базис для розвитку Організму Культури людської Цивілізації. І розвиток цей відбувається по своїм законам. Про частину цих законів я й напишу наступну главу.

Мені буде цікаво прочитати ваші коментарі на цю главу, тому я з нетерпінням їх чекаю. Обіцяю, що відповім кожному, коли буде час.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Мейлі Рейн
Мейлі Рейн@MayliRain

блогер, письменник, поет

263Прочитань
12Автори
7Читачі
На Друкарні з 14 жовтня

Більше від автора

  • Особистість та суспільство

    В цій статті я поміркую про баланс між людиною та суспільством. Від ставлення кожної людини до цього питання залежить те, яким буде наше життя.

    Теми цього довгочиту:

    Людина Та Суспільство
  • Глибина розуміння слів

    У цій главі я напишу роздуми про розуміння слів. Адже всі слова, нам відомі, якоюсь мірою взаємопов'язані одне з одним, що створює унікальну палітру слів у кожної людини.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Роздуми про мотивацію

    Мотивація - це не просто прилив енергії або тимчасове натхнення. Це стрижневі цінності людини, які задають вектор руху.

    Теми цього довгочиту:

    Мотивація

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається