Диктатор Трамп

Автор: Фон Рене Пфістер для DER SPIEGEL

Переклад: t.me/in_factum

Перемога Дональда Трампа змінила б світ, як не змінили жодні інші вибори з часів Другої світової війни. Екс-президент і його вірні послідовники оголосили демократію ворогом і хочуть зруйнувати систему альянсів Заходу. На Європу чекають напередбачувані часи.


Можливо, варто просто повірити Дональду Трампу на слово. На початку грудня екс-президента запитали, чи перетворить він США на диктатуру в разі переобрання.

"Чи пообіцяєте ви сьогодні ввечері Америці, що не будете зловживати своєю владою і що ви дасте відсіч?" - запитав ведучий Fox News Шон Хенніті. Трамп не сказав "так", але не сказав і "ні", натомість підняв вгору палець і вигукнув, викликавши сміх у залі:

"Тільки в перший день!"

Диктатор на один день? Ви могли б сприйняти це як дотепний жарт людини, чиї слова краще не сприймати надто серйозно. Але слухати Трампа слід особливо уважно, коли він вдає, що жартує. Перед виборами в листопаді 2016 року - коли його опонентом була ще Гілларі Клінтон - він сказав: "Я повністю прийму результат цих великих і історичних виборів - тільки якщо я переможу". Тоді багатьом це здалося смішним.

Чотири роки по тому він заохочував натовп штурмувати Капітолій після того, як Джо Байден переміг його.

Трамп - брехун і хитрун, але його не можна звинуватити в тому, що він приховує свої цілі. У свій перший президентський термін він вийшов з Паризької кліматичної угоди - як і обіцяв - і вийшов з ядерної угоди з Іраном. Він наклав штрафні тарифи на Європу і Китай і ледве втримався від виходу з НАТО. Якщо він не зміг реалізувати свої плани, то зазвичай це відбувалося тому, що його кабінет або люди в уряді запобігали цьому. Це не повинно повторитися під час другого терміну.

Ще чотири роки і Трамп буде в “чистішому” вигляді, каже Джон Болтон, колишній радник екс-президента з питань безпеки в інтерв'ю виданню SPIEGEL.

Колишній радник з питань безпеки Болтон


"Він більше не буде оточувати себе людьми, які відкрито висловлюють свою думку і відмовляють його від ідей, які вони вважають нерозумними".

Болтон знає, про що говорить. Він очолював Раду національної безпеки США трохи більше року і був звільнений Трампом за те, що не вміє тримати свою думку при собі.

Менше ніж за рік Америка голосуватиме, і Трамп має найкращі шанси повернутися в Білий дім. У понеділок він виграв кокуси в Айові, здобувши впевнену перемогу над своїми внутрішньопартійними суперниками, губернатором Флориди Роном ДеСантісом і Ніккі Гейлі, колишнім послом США в ООН.

Байден та Трамп: демократи та республіканці

Якщо Хейлі не здобуде перемогу на праймеріз у Нью-Гемпширі у вівторок, кандидатура Трампа стане недосяжною (ред. Трамп вже переміг праймеріз у Нью-Гемпширі). Екс-президент вже поводиться так, ніби республіканці вже обрали його суперником Джо Байдена. У прямому порівнянні з президентом Трамп демонструє напрочуд високі показники: у більшості "хитких штатів", від яких залежатиме результат президентських виборів 5 листопада, Трамп наразі лідирує в опитуваннях.

Перемога Трампа змінить світ так, як жодні вибори з часів Другої світової війни

Багато що вказує на те, що він припинить або різко скоротить мільярдну американську військову допомогу Києву. І європейцям пощастить, якщо в перший же день нового президентства він не оголосить про те, що вже давно планував: про вихід із західного оборонного альянсу. Однак, перш за все, Трамп приведе найпотужнішу країну західного світу до табору автократій. Новий американський президент стане в один ряд з людьми, якими він давно захоплюється: Володимиром Путіним, Сі Цзіньпіном і Реджепом Таїпом Ердоганом.

Під час свого першого президентського терміну Трамп не зміг зруйнувати підвалини американської демократії. Його віце-президент Майк Пенс відмовився підтримати плани перевороту після перемоги на виборах Джо Байдена. А американські суди майже одноголосно відкинули брехню Трампа про вкрадені вибори. На другому терміні Трамп буде скрупульозно ставитися до того, щоб залучати на свій бік лише тих людей, які готові йому вірно служити. Навіть зараз спікером Палати представників - формально третьою найвпливовішою людиною в конституційній структурі США - є республіканець Майк Джонсон, який старанно сприяв у спробі утримати Трампа на посаді навіть всупереч конституції. В останній раз йому це не вдалося. Але Джонсону притаманний опортунізм, необхідний автократам для реалізації своїх планів.

"Ми повинні припинити видавати бажане за дійсне і визнати сувору реальність: У Сполучених Штатах існує чіткий шлях до диктатури. І цей шлях стає коротшим з кожним днем", - пише історик і колишній політичний консультант Роберт Каган в есе для Washington Post.

Багато перешкод на шляху до диктатури вже усунуто. У Республіканській партії опір Трампу і його авторитарним тенденціям практично розвалився. А Конгрес у Вашингтоні став настільки дисфункціональним, що Трамп - як Адольф Гітлер у 1930-х роках - може представити себе як альтернативу існуючій системі.

Ви можете подумати, що порівняння з Гітлером перебільшене. Але Трамп говорить про конкурентів-демократів як про ворогів, які не заслуговують на пощаду. "Ми знищимо марксистів, комуністів, фашистів і радикальних лівих шахраїв, які живуть як шкідники в межах нашої країни", - заявив екс-президент на передвиборчому заході в Нью-Гемпширі в середині листопада.

Трамп на мітингу в Нью-Гемпширі

"Я ваш воїн, я ваше правосуддя. І всім, хто був скривджений і зраджений, я кажу: я - ваша відплата", - сказав Трамп у березні на з'їзді ультраконсервативної партії CPAC під Вашингтоном.

Він говорив ці слова не як політик, але вони звучали так само рішуче, як у лідера культу, яким він, вочевидь, себе вважає. У жовтні Трамп іронічно розповсюдив картину, на якій він зображений на лаві підсудних, а поруч з ним сидить Ісус Христос. Він представляє себе як суміш гуру і ангела-месника.

Трамп вже давно має дивну симпатію до смертної кари. Понад 30 років тому - коли він займався нерухомістю в Нью-Йорку - він закликав до відновлення смертної кари для злочинців різного віку в своєму рідному штаті в проплаченій рекламі в газеті.

"Я хочу ненавидіти цих вбивць і завжди буду ненавидіти, - написав Трамп. "Я не хочу аналізувати їхню психіку, я хочу їх покарати".

Тепер співчуття перетворилося на одержимість. Восени 2022 року він марив на сцені в Техасі про китайського президента Сі, чий режим розстрілює наркодилерів і змушує сім'ї страчених платити за кулі. Зовсім недавно він запропонував засудити Марка Міллі, свого колишнього начальника штабу, до смертної кари за державну зраду.

В біографії Трампа дві процедури імпічменту. Проти Трампа порушено чотири кримінальні справи, але вони є лише стимулом для нього, щоб помститися, якщо йому знову випаде така можливість. Він пообіцяв призначити спеціального прокурора для розслідування справи Джо Байдена і його сім'ї, якщо його переоберуть.

Трамп в суді в Нью-Йорку
сині штати: Трампу заборонено висувати свою кандидатуру, голубі: триває розгляд, червоні: дозволено обиратись

У середині грудня республіканська більшість у Конгресі США розпочала розслідування щодо імпічменту Байдена, хоча немає жодних доказів того, що президент отримав вигоду від бізнесу свого сина Хантера, як стверджують республіканці. Трамп не залишає сумнівів у тому, що використовуватиме Міністерство юстиції як зброю, щоб помститися своїм опонентам під час другого терміну. І він хоче звільнити всіх державних службовців, які стоять на шляху його порядку денного.

"Трамп і його люди зрозуміли, що для того, щоб контролювати уряд, потрібно контролювати бюрократію", - каже Дональд Мойніган, професор політології Джорджтаунського університету у Вашингтоні. Хоча Трамп часто виступав проти "глибокої держави" під час свого першого президентського терміну, він так і не зрозумів, як контролювати федеральну бюрократію з її 2,9 мільйонами службовців. Він не хоче, щоб це повторилося.

Новий консервативний уряд, безумовно, більше не стане жертвою хибної віри в те, що у нього багато друзів на державній службі, заявив в інтерв'ю SPIEGEL Кевін Робертс, президент правого Фонду "Спадщина" (Heritage Foundation).

Під керівництвом цього вашингтонського аналітичного центру понад 80 аналітичних центрів і лобістських груп працюють над формуванням нового уряду, який повністю змінить обличчя Америки і світу.

"Проект 2025" організований колишніми людьми Трампа і покликаний сформувати кадрову та ідеологічну основу нового уряду.

"Ніколи раніше в історії консервативного руху в Америці всі основні групи не збиралися разом, щоб об'єднатися навколо програми і знайти людей, які можуть увійти до нового уряду", - каже Робертс.

Президент “Спадщини” Кевін Робертс

Він говорить спокійним і доброзичливим голосом, але не залишає сумнівів у тому, що планує ні що інше, як революцію в Америці. Для Робертса та його колег по передвиборчій кампанії перший президентський термін Трампа був, перш за все, втраченою можливістю.

"Трамп прийшов до влади як людина, яка хотіла докорінно все змінити, - каже Робертс. "Навіть ми в консервативному русі не розуміли, наскільки серйозно він налаштований".

Ця помилка не повинна повторитися. "Проект 2025" публікує майже 900-сторінковий документ під назвою "Мандат на лідерство", який має на меті сформувати план нового консервативного уряду.

У документі міститься заклик до США вийти зі складу Всесвітньої організації охорони здоров'я, Світового банку та Міжнародного валютного фонду.

"Глобальні еліти, які керують Міжнародним валютним фондом, регулярно виступають за підвищення податків і створення великого централізованого уряду", - йдеться в маніфесті, який також закликає припинити "війну з викопним паливом". Напевно, ще ніколи в новітній історії уряд не готувався так ретельно.

Трамп і його люди стверджують, що "Проект 2025" не працює на користь передвиборчої кампанії екс-президента; Робертс запевняє, що напрацювання "Проекту 2025" можуть стати основою для роботи інших консервативних політиків.

Але наразі є всі ознаки того, що Трамп здобуде перемогу серед республіканців, і "Проект 2025" - ідеальна інструкція для політика, який ніколи не переймався програмами, а тим більше складними справами повсякденного управління державою. У цьому світлі "Мандат на лідерство" можна також розглядати як попередження Трампу, щоб він не змарнував ще один термін на посаді президента.

"Історія вчить нас, що здатність президента просувати свій порядок денний є найбільшою в перші дні його перебування на посаді", - йдеться в передмові до "Мандату на лідерство". Документ пронизаний переконанням, що Америка повинна піти зі світу, щоб повернути собі колишню силу.

Міжнародні організації та угоди, які підривають нашу конституцію, наш правовий порядок або народний суверенітет, повинні бути не реформовані, а розірвані

Зовнішні кордони США повинні бути "запечатані", а торгівля з Китаєм припинена.

“Протягом 30 років американська політична, економічна і культурна еліта задобрювала і збагачувала Китай і його геноцидну комуністичну партію, в той час як промислова база Сполучених Штатів була підірвана”

Антитрампівські протести в Нью-Йорку

Важко не визначити, що "Мандат на лідерство" є найбільш радикальним політичним документом. З точки зору екологічної політики, він оголошує відхід від викопного палива небезпечним.

"Величезні запаси нафти і природного газу в Америці - це не екологічна проблема, а кров нашого економічного циклу. Американське домінування на світових енергетичних ринках – це добре для світу, і, що важливіше, для нас, американського народу".

Щодо сімейної та соціальної політики, документ визнає скасування Верховним судом федерального права на аборт як перемогу консервативного руху. Президент має моральний обов'язок відновити "культуру життя" в США - словосполучення, яке можна прочитати як заклик до введення загальнонаціональної заборони на аборти, якщо більшість у Конгресі дозволить це зробити.

Однак центральним елементом "Проекту 2025" є його кадрова політика. "Наша мета - створити армію перевірених, навчених і підготовлених консерваторів, які з першого ж дня почнуть демонтаж адміністративної держави", - пише Пол Данс, який за часів Трампа відповідав за кадрову політику в Білому домі, а зараз очолює "Проект 2025". Для Трампа роки в Білому домі були, перш за все, історією зради, як він описує її сьогодні.

Коли його обрали 8 листопада 2016 року, ніхто не був здивований більше, ніж він сам. Він навіть не підготував переможної промови на ніч виборів, і ще менше думав про те, хто увійде до його уряду. В розпачі Трамп привів до свого кабінету людей, які походили з того самого істеблішменту, який він обіцяв розгромити: Рекс Тіллерсон, колишній топ-менеджер нафтової компанії ExxonMobil, став новим державним секретарем. Джеймс Меттіс, чотиризірковий генерал, який воював у "вічних війнах" в Іраку та Афганістані, які Трамп обіцяв закінчити, очолив Пентагон.

Валовий внутрішній продукт США, у трильйонах доларів
Реальна заробітна плата на тиждень, у доларах

З точки зору Трампа, гріхом першого президентства було покладатися на людей, яких у колонці коментарів New York Times називали "дорослими в кімнаті" - тобто дорослими, які могли б відговорити дитячого Трампа від найгірших рішень.

"Президент Трамп сказав, що він довіряв не тим людям, - каже керівник Heritage Робертс. "Якою б не була їхня особиста мотивація, вони, безумовно, не збігалися в поглядах з президентом".

Сам Трамп висловлюється менш елегантно. Після звільнення свого міністра оборони Меттіса він назвав його "найбільш переоціненим генералом у світі"; про Тіллерсона Трамп сказав, що той "тупий, як скеля".

Образи свідчили про злість на те, що багато чиновників і політиків не були готові піти за ним - що, безумовно, було правдою. Меттіс намагався відмовити Трампа від виведення американських військ із Сирії; інші вдавалися до ще більш радикальних заходів.

За словами журналіста Washington Post Боба Вудворда, Гері Кон (головний економічний радник Трампа) завадив США вийти з Північноамериканської угоди про вільну торгівлю, викравши відповідний указ зі столу в Овальному кабінеті і сподіваючись, що Трамп просто забуде про нього. Ця стратегія насправді спрацювала.

Але навряд чи вона повториться за нової адміністрації Трампа. Якщо ви запитаєте Робертса, хто винен у тому, що Трамп так мало зміг зробити за свій перший термін - істеблішмент республіканців у кабінеті міністрів чи бюрократи під ними, - він відповість: "На 75 відсотків перші і на 25 відсотків другі".

Поки що незрозуміло, як може виглядати новий кабінет Трампа. Але Трамп вже дав зрозуміти, хто особливо близький йому до серця. Наприклад, Майкл Флінн, який 22 дні був радником Трампа з питань безпеки, а потім був звільнений з Білого дому за те, що підтримував незаконні контакти з російським послом Сергієм Кисляком і брехав про це віце-президенту Пенсу і ФБР.

Флінн набув культового статусу в русі Трампа "Зробимо Америку знову великою" (MAGA), оскільки вважається першою жертвою "глибинної держави". Після усунення з Білого дому Флінн визнав себе винним у наданні неправдивих свідчень ФБР і погодився на юридичне врегулювання. Пізніше він був помилуваний Трампом. Сьогодні колишній тризірковий генерал заробляє на життя як зірковий гість роуд-шоу, яке є незрозумілою сумішшю служіння відродження, ярмарку духовного зцілення та екстремістського маршу: тур "ReAwaken America".

Екс-радник з питань безпеки Майкл Флінн

Він відбувається раз на місяць в одному з американських міст і відбувся у травні в гольф-готелі Трампа в Маямі. Флінн вийшов на сцену і сказав, що побував на шести континентах з армією США.

"Я воював з виродками по всьому світу", - сказав він, додавши, що йому ніде не було так погано, як у США сьогодні: "Чим ближче ви підходите до ворога, тим більше потрапляєте під обстріл".

У будь-якій іншій партії таких людей, як Флінн, не підпускали б до мікрофона. Існують фотографії, на яких Флінн сидить поруч з лідером Кремля Володимиром Путіним на урочистому заході, організованому російським пропагандистським каналом RT в Москві в 2015 році. Влітку 2021 року він публічно заявив, що немає жодної причини, чому військовий переворот, подібний до того, що стався в М'янмі, неможливий у США. Флінн і досі заперечує, що Байден є легітимним президентом.

"Люди кажуть, що я ставлю під сумнів вибори. Я не ставлю їх під сумнів. Я просто сумніваюся, що вони були чесними", - сказав він влітку в гольф-готелі Трампа в Маямі.

Екс-президент бачить це так само. В останній вечір туру "ReAwaken" Флінн дзвонив Трампу під оплески глядачів і вмикав свій мобільний телефон на повну потужність.

"Ми любимо його, він лідер", - говорив Трамп по телефону про Флінна, а екс-генерал блаженно посміхався. "Будьте здорові, ми вас повернемо!" - кричав на прощання екс-президент.

Поки що незрозуміло, в якій якості Трамп хоче найняти свого колишнього радника з безпеки. Кандидатура Флінна розглядається на низку посад у Вашингтоні: На посаду держсекретаря або глави Пентагону Флінна має затвердити Сенат, що, ймовірно, буде досить складно, враховуючи його репутацію. Наразі більшість у Сенаті все ще належить демократам.

Але раднику з національної безпеки благословення Сенату не потрібне, а Трамп вже призначив багато керівних посад під час свого першого терміну, не консультуючись з Конгресом. Наприклад, Річард Гренелл, колишній посол у Німеччині, був лише виконуючим обов'язки координатора розвідки США - але це навряд чи применшило його вплив. Гренелл залишився в оточенні колишнього президента і, очевидно, сподівається повернутися на посаду держсекретаря після виборів у листопаді наступного року.

Колишній співробітник Пентагону Каш Патель

Про Каша Пателя, який, як і Флінн, є зірковим гостем туру "ReAwaken", у республіканських колах ходять чутки, що він може стати директором ЦРУ. Після роботи в адміністрації Трампа він написав дитячу книгу "Змова проти короля", в якій розповідає про те, як Трампа переслідують зловісні сили. Пател був, серед іншого, заступником виконуючого обов'язки координатора розвідки Гренелла, а нещодавно потрапив у заголовки газет завдяки своїй появі на подкасті "War Room", який вів колишній головний стратег Трампа Стів Беннон. У ньому Патель оголосив, що нова адміністрація Трампа вживатиме заходів проти журналістів, які допомагали Джо Байдену "маніпулювати" президентськими виборами.

"Ми будемо переслідувати вас, - заявив Пател. "У кримінальному чи цивільному суді - побачимо".

Найважливішою посадою для Трампа в новому уряді, ймовірно, стала б посада генерального прокурора. Зговірлива людина могла б не лише віддати наказ про закриття деяких кримінальних справ проти Трампа, але й стати законним хлопчиком для биття суперників Трампа. У США Генеральний прокурор також є вищим прокурором у всіх судових процесах на федеральному рівні. Роль прокурора навряд чи буде проблемою для Майка Девіса. Кремезний чоловік зі штату Айова допоміг призначити консервативних суддів до Верховного суду під час президентства Трампа, а згодом заснував лобістську організацію, яка поставила за мету просувати юристів, які відчувають прихильність до руху Трампа.

Лобіст Майк Девіс

Як виконувач обов'язків генерального прокурора, він "проллє пекельний дощ на Вашингтон", - сказав Девіс в ефірі шоу правого подкастера Бенні Джонсона. Він висуне звинувачення Джо Байдену і його родині, помилує всіх чоловіків і жінок, які штурмували Капітолій 6 січня 2021 року, і депортує десятки мільйонів людей.

"Ми збираємося посадити дітей у клітки, - сказав Девіс. "Це буде приголомшливо".

Девіс є екстремальною фігурою навіть за стандартами MAGA, але саме син екс-президента запропонував увести Девіса на посаду в уряді - “щоб струснути вашингтонське бюрократичне болото”, як висловився Дональд Трамп-молодший.

Лобістська фірма Девіса деякий час тому випустила відео, в якому звинувачення проти екс-президента названі "полюванням на відьом". Цей ролик явно був зроблений для того, щоб завоювати симпатії Трампа.

Але Трамп і його люди хочуть заповнити лояльними кадрами не лише найвищі посади. Йдеться про приведення всієї державної служби федерального уряду у відповідність. Зазвичай будь-який президент може звільнити близько 4 000 високопоставлених політиків, включаючи послів по всьому світу, а також керівників федеральних агентств, таких як Агентство з охорони навколишнього середовища (EPA).

План Трампа набагато радикальніший. Наприкінці свого першого президентського терміну тодішній президент вже підписав указ під назвою "Додаток F", який оголошував 50 000 державних службовців “політичними посадовими особами” - в результаті чого президент міг звільнити їх у будь-який момент. Наприкінці свого президентського терміну Трамп вже не зміг реалізувати "Додаток F", але його люди не приховують, що вважають новий указ головним інструментом для взяття "глибинної держави" під контроль.

"Бюрократія настільки розрослася за останні кілька десятиліть, що діє як державна влада, - скаржиться Кірон Скіннер, яка очолювала відділ планування політики в Державному департаменті за часів Трампа, а зараз працює в "Проекті 2025".

Колишній начальник штабу планування Кірон Скіннер

"Ми були здивовані тим, наскільки сильним був опір порядку денному президента у всіх сферах політики".

Цьому необхідно запобігти під час другого терміну. Чи означає це звільнення непокірних державних службовців? Скіннер заперечує, проте Фонд "Спадщина" хоче піддати 20 000 чоловіків і жінок перевірці на лояльність до дня виборів. А сам Трамп практично в кожній своїй передвиборчій промові обіцяє викурити державну службу.

Громадськість ще не усвідомила загрозу для демократії, яку становлять плани Трампа щодо адміністрації, каже професор Джорджтауна Мойніган.

Екс-президент зацікавлений не лише в тому, щоб залякати або звільнити незалежних державних службовців. Він також хоче фактично скасувати контроль над урядом з боку Конгресу.

Трамп і його прихильники пропагують так звану теорію унітарної виконавчої влади, згідно з якою президент має майже необмежену владу в уряді.

"Теперішня виконавча влада використовувалася лівими для просування лівих політичних проектів, - сказав Джон МакЕнті, колишній глава адміністрації Білого дому Дональда Трампа, в інтерв'ю New York Times.

"Неможливо, щоб нинішня структура працювала на консервативний уряд, - сказав МакЕнті, який зараз працює в "Проекті 2025". "Тому нам потрібно не тільки найняти правильних людей, але й перебудувати всю систему".

Колишній співробітник Трампа Джон МакЕнті

Багато ліберальних експертів вважають "теорію унітарної виконавчої влади" несумісною з законом.

"Американські чиновники присягають Конституції, а не президенту, - каже політолог Мойніган. І в Конституції чітко прописано, що Конгрес здійснює нагляд за урядом і диктує федеральним органам влади, як вони повинні діяти. Трамп хоче все це скасувати.

Плани Трампа і його послідовників настільки далекосяжні, що вони лякають навіть деяких однопартійців - особливо в частині зовнішньої політики.

У середині грудня Конгрес прийняв закон, спрямований на те, щоб не допустити виходу президента з НАТО без зворотного зв'язку з парламентом. Десятиліттями така норма була б абсолютно непотрібною, оскільки жодному американському президенту з часів Другої світової війни не спадало на думку вийти з трансатлантичного альянсу. Це змінилося лише з Трампом.

Багатьох європейців заспокоює думка про те, що Трамп стримується своєю партією, коли йдеться про НАТО. І насправді, переважна більшість республіканців у Сенаті все ще підтримують західний оборонний альянс.

"Консерватизм "Америка понад усе" не означає, що ми відходимо від Європи", - каже президент Heritage Робертс.

Але крило партії MAGA стає все більш ізоляціоністським. Джош Хоулі, сенатор-республіканець від штату Міссурі, проголосував проти розширення НАТО за рахунок Швеції та Фінляндії. А допомога Україні у вигляді зброї, яка донедавна практично не викликала суперечок у Сенаті, висить на волосині, оскільки республіканці не хочуть її надавати, доки Байден не перекриє кордон з Мексикою. Сенатор від штату Огайо Джей Д. Венс назвав "ганебним фарсом" те, що у президента України Володимира Зеленського навіть виникла ідея прилетіти до Вашингтона на початку грудня, щоб переконати сенаторів у необхідності нового пакету допомоги.

"Я не погоджуся, і мої колеги-республіканці не повинні на це погоджуватися", - сказав Венс в інтерв'ю телеканалу Fox News.

Сам Трамп заявив, що це "брехня", що Росія та її ядерна зброя становлять найбільшу загрозу для Сполучених Штатів.

Президент України Володимир Зеленський

Колишній президент ще чітко не заявив, чи хоче він залишити НАТО на другий президентський термін. На сайті його передвиборчої кампанії лише зазначено, що як новий президент він "фундаментально переоцінить" цілі та призначення альянсу НАТО. Але колишній радник Трампа з питань безпеки Болтон вважає, що його колишній бос сповнений рішучості зробити все, що завгодно.

"Це було б найдурнішим рішенням, яке могла б зробити адміністрація Трампа". Але екс-президент вважає, що європейці поставилися до нього дуже несправедливо.

Щоб зруйнувати НАТО, Трампу навіть не потрібно було б офіційно заявляти про вихід. Основою альянсу є стаття 5 Договору про НАТО, згідно з якою напад на одну країну вважається нападом на всі 31 державу-члена. Це зобов'язання надавати допомогу було ключовою причиною того, що за 40 років холодна війна не перетворилася на гарячу. Москва не хотіла ризикувати бути втягнутою в ядерну війну зі США - і навпаки.

Звичайно, Конгрес може висловити протест, якщо Трамп оголосить про вихід з НАТО, каже Іво Даалдер, який був послом США при НАТО в Брюсселі за часів Барака Обами. Але що, якщо Трамп скаже, що не готовий пожертвувати Бостоном заради Риги? Або Балтімором заради Таллінна?

"Конгрес не має жодного впливу на те, як президент виконує зобов'язання за договором про НАТО, - каже Даалдер. Основою НАТО є взаємна довіра. "Якщо ця довіра зникає, весь альянс розпадається".

Окрім США, лише дві інші країни НАТО мають ядерну зброю: Великобританія і Франція. Але їхні можливості набагато обмеженіші, ніж у Сполучених Штатів, які мають близько 5 000 боєголовок у своїх арсеналах і, перш за все, різні системи доставки, що забезпечують НАТО можливість ефективно реагувати на російську ядерну атаку.

Експерти сумніваються, що Великобританія і Франція, які мають трохи більше 500 боєголовок, мають потенціал удару у відповідь, який є основою надійного стримування. Крім того, абсолютно незрозуміло, як має виглядати спільна оборона, якщо США більше не є частиною НАТО. Франція завжди розглядала свої force de frappe як частину національного суверенітету. Європейська оборонна політика завжди була сильною лише на словах, але ніколи на ділі, каже Джон Болтон. Чи означає це, що без захисту американців європейці загублені?

"В основному так", - вважає колишній радник з питань безпеки.

Колишній посол НАТО Далдер не бачить ситуацію настільки похмурою. Але для Європи настав час озброїтися до другого президентства Трампа. Звичайно, важко обговорювати такі делікатні питання, як європейська ядерна парасолька, публічно. Але за зачиненими дверима європейські уряди повинні почати дебати про те, як вони можуть захистити себе без США.

"Не дуже розумно не готуватися до майбутнього тільки тому, що воно вам не подобається", - каже Даалдер.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
In_Factum
In_Factum@infactum

27.7KПрочитань
2Автори
86Читачі
Підтримати
На Друкарні з 16 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Вам також сподобається