Dr.Kryvopust: “Чи очікує економіка ще один шок цін на енергоносії”?

І прем’єр-міністр Ріші Сунак, і президент США Джо Байден назвали глобальні економічні наслідки нападів хуситів на вантажні кораблі в Червоному морі в нічних заявах як причину військових дій.

Міністерство фінансів змоделювало сценарії, які припускають, що зрив у Червоному морі може ще більше скоротити економіку Великобританії, ризикуючи рецесією.

Основні побоювання в аналізі Казначейства пов’язані зі зростанням світової ціни на сиру нафту щонайменше на 10 доларів за барель і зростанням ціни на природний газ на 25%.

Подібні підйоми поки що фактично не матеріалізувалися, головним чином через дії Саудівської Аравії – найбільшої нафтовидобувної країни – щодо заспокоєння глобальних енергетичних ринків шляхом зниження цін.

США та Велика Британія сподіваються, що їхні нічні удари по підтримуваних Іраном повстанцях Хуси допоможуть скасувати масштабні затримки та порушення торговельних шляхів у Червоному морі, відновивши безпечний прохід через протоку Баб-аль-Мандеб до Суецького каналу.

Але, з іншого боку, тепер також є чіткий шлях ескалації до ширшого близькосхідного конфлікту.

До цього ціни на нафту досить суттєво впали, завдяки чому ціни на бензин впали нижче 1,40 фунтів стерлінгів за літр до дворічного мінімуму. І в п’ятницю, хоча ціни зросли на 4%, вони все ще становлять відносно прийнятні 80 доларів за барель.

Але порушення вантажоперевезень ризикує поширитися від Червоного моря через Аравійський півострів до Ормузької протоки, іншого ключового торговельного шляху.

У четвер ВМС Ірану захопили пов'язаний із США нафтовий танкер в Оманській затоці в рамках тривалої суперечки між двома країнами.

Якщо ця ситуація також загостриться, можливий новий енергетичний шок із ризиком 100 доларів за барель нафти на горизонті – саме тоді, коли вплив української кризи згасав.

Тим часом Європа тепер набагато більше фізично залежить від потоків газу, що поставляється з Катару, після того, як поставки з російських трубопроводів були припинені.

Європейські енергетичні компанії стояли в черзі, щоб укласти угоди з Дохою після того, як російські крани були закриті.

Навіть якби фізичні поставки могли бути забезпечені зі США - зараз найбільшого у світі експортера зрідженого природного газу - ціна підскочила б у разі будь-яких перебоїв у Перській затоці.

Серйозна ескалація може ще більше порушити світову економіку, закріпивши інфляцію, саме тоді, коли центральні банки світу обмірковували переломні моменти та знижували процентні ставки.

Це також позначило б чіткі паралелі з 1970-ми роками, коли два окремих геополітичних енергетичних шоку від арабо-ізраїльської війни та іранської революції призвели до тривалої інфляції протягом кількох років.

Тож дії, вжиті для захисту світової економіки, навіть лише на цій основі, не позбавлені ризиків.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.2KПрочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається