Філіп Аллан: Рекомендації щодо післявоєнного економічного відновлення України

Про автора: Філіп Аллан (нар. 1988) — канадійський економічний аналітик, автор праці “Нова школа економіка: Платформа та Теорія нової фізіократії” та очільник “Ліги Нових Фізіократів”.
Навчався в Університеті Ватерлоо (Канада) за спеціальністю "Географія та бізнес", а згодом у Лондонському університеті (Великобританія) за спеціальністю "Макроекономічна політика". Працював аналітиком економічної політики в уряді Канади, спочатку в урядовому аналітичному центрі Policy Horizons Canada, а потім — у відділі економічних досліджень та аналізу політики Міністерства промисловості Канади. Наразі він проживає в Європі, працює в приватному секторі (фін-технології, брокерські послуги), де зберігає значний інтерес до проблем політики.


Вступ

Для забезпечення стрімкого та ефективного післявоєнного економічного відновлення України, що відповідатиме її нагальним потребам, необхідним є зробити фундаментальний та систематичний акцент на виробництві як основній формі економічної діяльності. Споживання, короткострокові спекуляції та інфляція земельної ренти повинні бути обмежені, а економічні потужності країни слід спрямувати на сільськогосподарське та промислове зростання, необхідне для власного виживання. Українська еліта має стримати своє прагнення до розкоші задля збереження незначних валютних резервів держави, в той час як притоки інвестицій повинні бути спрямовані на створення нового виробництва замість притягнення спекулятивного капіталу, який може дестабілізувати економіку країни.

Україні не потрібно турбуватися щодо пропозицій нового глобального мінімального податку, оскільки вона може розраховувати на поступки з боку своїх партнерів і повинна скористатися цією позицією, щоб одного дня стати провідним Європейським центром промисловості шляхом скасування податків на виробничі підприємства. Проведення економічних реформ в Україні є першочерговим завданням. Без завчасного планування, після закінчення війни, Україна може не впоратися з економічними наслідками. Військовий героїзм повинен бути доповнений такою ж сміливістю в економічній сфері для відновлення демографічної та економічної ситуації в країні.

Податкова реформа:

  • Встановити ставку податку на доходи фізичних осіб на рівні 0%.

  • Встановити ставку податку на прибуток підприємств на рівні 0%.

Скасувавши податок на всі отримані доходи (і фактично змінивши ставки на від’ємні через політику підтримки доходів), Україна може стати найбільш привабливою країною в Європі для інвестування з точки зору зручності оподаткування. Бізнес, який неохоче йшов у формальний сектор економіки, також матиме набагато більше стимулів для виходу із тіньової економіки. Конкурентний тиск з боку нових суб’єктів господарювання на внутрішньому ринку призведе до вкрай необхідного зниження цін.

  • Запровадити податок на землю для збору орендної вартості необробленої землі

Податок на вартість необробленої землі є єдиним значним джерелом податкових надходжень, яке не знижує економічну активність. Покладання податкового тягаря на вартість землі буде ключовим фактором для наведення порядку у фіскальній системі України та сприятиме економічному зростанню. Такий податок має додатковий позитивний чинник зниження вартості житла за рахунок зменшення спекуляції землею та стимулювання будівництва більшої кількості житла, яке буде вкрай необхідним.

Рекомендована література: 1 2 3 4

  • Підвищити ставку ПДВ до 24% (за виключенням продуктів харчування, ліків та житла)

Прогресивний податок на споживання, доходи якого частково розподіляються як грошові виплати, може одночасно стимулювати внутрішнє споживання, сприяти внутрішнім інвестиціям та швидко збільшити державні доходи. Споживання другорядних товарів необхідно буде обмежити на користь заощаджень та інвестицій, щоб забезпечити внутрішнє фінансування виробничих активів, тоді як товари першої необхідності слід залишити неоподатковуваними задля підвищення їхньої доступності. Належним чином запроваджений прогресивний ПДВ може забезпечити скорочення витрат резервів центрального банку на дорогий імпорт та стимулювати надходження до внутрішніх інвестицій.

  • Стимулювання приросту довгострокового капіталу

Інвестиції можуть бути максимізовані без ризику «гарячих грошей» та відпливу короткострокового капіталу шляхом оподаткування приросту капіталу (і потенційно дивідендів) від 0 до 24% в залежності від тривалості утримання інвестицій за шкалою від 0 до 8 років. Наприклад, якщо купити і продати цінний папір в той же день, прибуток буде оподатковуватися на рівні 24%. Якщо цінний папір буде проданий через 4 роки — 12%. Якщо через 7 років, то 3%. Через 8 років — 0%, тощо.

Крім того, Україні може знадобитися встановлення податків на приплив короткострокового капіталу, як це зробила Чилі протягом 1990-х років, щоб забезпечити незалежну грошову політику, запобігти валютним кризам і спрямувати приплив інвестицій на розширення реальних виробничих потужностей.

Реформа системи соціального забезпечення:

  • Готівкові платежі

Соціальні виплати будуть найбільш ефективними, якщо їх трансформувати в систему грошових виплат на основі отриманих доходів. Чверть надходжень від ПДВ має бути спрямована на універсальні дивіденди, а ще чверть — на субсидію заробітної плати, і ці показники будуть збільшуватися, оскільки надходження від ПДВ зростатимуть з часом.

Податкові надходження від приросту короткострокового капіталу безпосередньо фінансують індивідуальні інвестиційні рахунки, з яких громадяни можуть отримувати кошти. Запропонована система соціального забезпечення була б більш ефективною і менш витратною для України, одночасно заохочуючи довгострокові інвестиції у виробничу діяльність.

  • Ваучери на державні послуги

Фінансування освіти може бути більш ефективним і доступним для держави, якщо його замінити на ваучерну систему, коли батьки обирають школи для своїх дітей, а школи отримують кошти залежно від кількості зарахованих учнів. Для збільшення охоплення та мінімізації витрат, ваучерну систему можна також застосувати до охорони здоров’я та інших сфер державних послуг.

Фінансова реформа

  • Універсальні банківські рахунки та інвестиційні рахунки

Універсальні банківські рахунки та інвестиційні рахунки були б необхідною передумовою для деяких з цих реформ, особливо для забезпечення отримання населенням прямих грошових виплат.

  • Галузеві банки

Створення галузевих банків із спрямуванням на них чверті надходжень від ПДВ, як описано в нашій платформі, стане ключовим фактором швидкої індустріалізації та технологічної модернізації основного капіталу в Україні. Галузі промисловості можуть потім використовувати ці кошти для посилення резервного капіталу, створення галузевих програм технічної освіти, субсидування виробничої діяльності або задоволення нагальних потреб кожного сектору на власний розсуд.

Подальша банківська реформа

Банківське регулювання може бути пом’якшене і зосереджене на усуненні ризиків боргових зобов’язань в іноземній валюті та притоку “гарячих грошей” шляхом заміни багатьох регулятивних норм на вищі норми обов’язкових резервів. Завдяки одночасному спрощенню фінансового регулювання та підвищенню резервних вимог, на ринок може вийти більше вітчизняних кредиторів, посилюючи конкурентний тиск у банківському секторі на користь позичальників-виробників із меншими ризиками для фінансової системи.

Грошова реформа

Структуру власності центрального банку найкраще було б змінити на корпоративну структуру, рівномірно розподілену між галузевими банками, українськими громадянами та українською державою (бажано під контролем національного суверенного фонду добробуту, незалежного від уряду). Це дозволить населенню та промисловості розділити успіх банку. Крім того, перехід до основаної на системі правил грошової політики, що направлена не лише на інфляцію (як зараз), а й на зростання грошових запасів та орієнтування на рівень цін, забезпечить валютно-фінансову гнучкість при збереженні низького рівня інфляції та плаваючого обмінного курсу.

Регуляторна реформа:

  • Реєстрація бізнесу за одну хвилину

Швидка та повністю цифрова реєстрація бізнесу сприятиме зміцненню позицій України як пункту призначення для інвестицій та залученню більшої кількості малих вітчизняних підприємств у формальну економіку. Це, в свою чергу, призведе до стимулювання конкуренції, що забезпечить зниження цінового тиску на ринку.

  • Стимули замість регулювання

Візантійської бюрократії варто позбутися, а деякі правила (такі як, наприклад, захист навколишнього середовища від викидів) можуть бути частково замінені податками (податки на забруднення, тощо) замість бюрократії та дозволів. В українській економіці потрібно зробити набагато менше можливостей для корупції.

Судова реформа:

  • Захист власності

Україна повинна викликати довіру судовою реформою, закріпленою в «біллі про права» бізнесу, яка гарантуватиме право на заснування приватного підприємства та захист приватної власності від будь-якого втручання.

  • Незалежний антикорупційний орган

Для забезпечення ефективності запропонованих реформ, Україні потрібен незалежний антикорупційний орган, здатний забезпечити виконання своїх рішень. Це може вимагати міжнародної співпраці. Україна може перейняти досвід Міжнародної комісії по боротьбі з безкарністю в Гватемалі щодо програми проведення ефективної антикорупційної політики, а також необхідності її адаптації до конкретних потреб України.

Даний текст публікується з дозволу автора. Погляди автора можуть не співпадати з поглядами редакції.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Поступ і Бідність
Поступ і Бідність@progressandpoverty

Вільна земля — вільні люди.

237Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 29 жовтня

Більше від автора

  • 🇳🇴 Як Норвегія змогла? Джорджистські уроки для України

    Відповідаємо на питання "Як Норвегія змогла?". Думаємо про те як Україні керувати природніми ресурсами так, щоби прибутки йшли на користь народу? Переклад норвезькомовної статті “Den nye oljen” (“Про нову нафту”) А. М. Бріґгем та Дж. В. Мозеса.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка
  • Як в Україні майже впровадили джорджистські реформи

    До чого закликали західні економісти Горбачова — як можна було врятувати економіку та уникнути дерибану 1990-х? Ключ лежав у джорджистських реформах; а проте, в Кремлі знову не дослухалися здорового глузду...

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається