Що таке джорджизм і Навіщо це Україні?

Що таке джорджизм?

Джорджизм (інколи відомий як “ґеоїзм”) — економіко-філософське вчення, в центрі якого – ідея, що кожному має належати продукт їхньої праці, проте всі природні ресурси (й перш за все — земля), є спільним надбанням усіх людей — люди можуть лише брати їх в громади в оренду.

Джорджисти вважають, що соціальна нерівність виникає через нерівномірну концентрацію власності на землю. В зв’язку з цим, Генрі Джордж (1839—1897) — економіст, на чию честь назване це вчення, вважав, що найкращим рішенням проблеми зростаючої нерівності є єдиний податок на земельну вартість, що кожен землевласник сплачував би державі в межах її юрисдикції. Він вважав, що надходження від єдиного податку будуть достатньо високими, щоб покрити всі державні витрати, водночас не обмежуючи працю, підприємництво та торгівлю в суспільстві, а, навпаки, стимулюючи їх.

Генрі Джордж також вірив у наступні речі:

  • Вільна торгівля та міжнародна співпраця;

  • Державна монополія на гроші;

  • Пацифізм та антиімперіалізм;

  • Громадянські та політичні права;

  • Скасування патентів;

  • Державна власність та управління природними монополіями (залізниця, громадський транспорт, енергетика, телекомунікації тощо).

Навіщо це Україні?

Згідно з оцінкою Міжнародного банку (березень 2023), приблизна вартість повоєнної реконструкції України може скласти понад $400 мільярдів. Найкращим способом фінансування громадських робіт (таких як відбудова інфраструктури), згідно з широким колом економістів, є перехоплення приросту вартості земельних ресурсів.
Це перехоплення є спосіб інтерналізації позитивних зовнішніх ефектів муніципальних капіталовкладень і переспрямування отриманого капіталу на надання публічних послуг та облаштування громадських місць — це як сприяє підвищенню економічну продуктивності, так і забезпечує достатній дохід, щоб зробити значний внесок у витрати на відбудову. Одним із найдієвіших способів перехоплення є податок на вартість землі (Land-Value Tax, LVT).
Податок тільки на вартість землі, не враховуючи вартість будівель або інших поліпшень на землі, що щорічно коректувався би, й є тією самою пропозицією, висловленою Генрі Джорджем у своїй праці 1879, “Поступ і бідність”. Брак запровадження необхідних реформ та фінансування відбудови іншими методами, вірогідно, дасть лише тимчасове підвищення продуктивності і посилить концентрацію влади в руках українських можновладців.

Джерела:

  • World Bank; Government of Ukraine; European Union; United Nations.(2023) Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment : February 2022 - February 2023

  • Albright Stonebridge Group. (2023) ASG White Paper:Land Value Capture and Ukraine's Reconstruction,

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Поступ і Бідність
Поступ і Бідність@progressandpoverty

Вільна земля — вільні люди.

237Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 29 жовтня

Більше від автора

  • 🇳🇴 Як Норвегія змогла? Джорджистські уроки для України

    Відповідаємо на питання "Як Норвегія змогла?". Думаємо про те як Україні керувати природніми ресурсами так, щоби прибутки йшли на користь народу? Переклад норвезькомовної статті “Den nye oljen” (“Про нову нафту”) А. М. Бріґгем та Дж. В. Мозеса.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка
  • Філіп Аллан: Рекомендації щодо післявоєнного економічного відновлення України

    Рекомендаційний текст про економічні реформи Філіпа Аллана — канадійського економічного експерта та очільника "Нової Фізіократичної Ліги", міжнародної джорджистської організації.

    Теми цього довгочиту:

    Реформи
  • Як в Україні майже впровадили джорджистські реформи

    До чого закликали західні економісти Горбачова — як можна було врятувати економіку та уникнути дерибану 1990-х? Ключ лежав у джорджистських реформах; а проте, в Кремлі знову не дослухалися здорового глузду...

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається