Електронні повістки вже тут. Що робити?

Переходьте у телеграм: https://t.me/KRZHNY

Електронні повістки лякають нас своєю можливою появою вже доволі тривалий час і здається, що ми отримали остаточну відповідь чи будуть вони. Так, будуть.

Журналісти “BBC News Україна” написали великий матеріал про новий Законопроєкт про мобілізацію, який зараз готує Рада.

Так, за словами автора матеріалу, “людолови” (працівники ТЦК) отримають більше інструментів для перевірки військово-облікових документів громадян на вулицях, доставлення їх у військкомати та оголошення в розшук. Для цього вони вже не потребуватимуть участі поліцейських.

“Громадяни будуть змушені мати при собі військово-облікові документи і пред'являти їх на вимогу співробітника ТЦК чи уповноваженого чиновника міської влади”, — йдетсья у матеріалі.

Серед можливих новацій – введення "Сертифікату захисника", фактично аналогу військового квитка, в мобільному застосунку "Дія". Демонструвати цей "сертифікат" громадянин має при реєстрації прав власності на нерухоме і рухоме майно, одруженні/розлученні, для отримання вищої освіти чи медичних послуг, а також для перетину держкордону.

Окремим пунктом прописано, що Повістки зможуть вручати не лише особисто під розпис, але і шляхом направлення на електронну пошту чи рекомендованим листом. Після оповіщення громадянин буде зобов'язаний з'явитися до ТЦК протягом 48 годин.

Наявність цих положень в майбутньому проєкті закону публічно підтвердив представник президента у Верховній раді Федір Веніславський. Цей механізм називається "публічна повістка".

Що це означає?

Якщо суспільство недостатньо обуриться, якщо парламентська опозиція та ЗМІ не нададуть цьому достатнього розголосу, і законопроект прийде в дію, то це означає, що для того, щоб мати статус “повістку отримав” “людолову” не треба буде передавати її із рук в руки військовозобов’язаному.

Повістка зможе прийти у поштову скриньку вашого дому, стирчати із ваших дверей, передана вашому родичу або роботодавцю, надіслана на вашу поштову скриньку, і якщо з моменту передачі ви не явитесь у військкомат протягом двох діб, то ви, скоріш за все, будете поза законом.

Які будуть введені проти вас санкції теж невідомо, але якщо перераховувати від малого до великого, то це може бути звичайний штраф, або візит до дому, або примусове скручування у бус без рішення правових органів (що вже практикується по областях), або арешт рухомого та нерухомого майна, або блокування банківських рахунків (тож майте завжди готівку і валюту"). Варіантів багато.

Відомо лише, що заплановані "мобілізаційні" зміни в Кримінальний кодекс і Кодекс адмінпорушень, зокрема збільшення терміну арешту для порушників, штрафів, а також введення можливості заочно притягати їх до відповідальності.

Але головне не це. Головне, що нам всім казали, що електронних повісток не буде, але Федір Веніславський каже журналістам, що будуть. Збрехали. Звісно, про повістку в застосунку Дія поки ніхто не говорить, але довіряти чиновникам, як виявилося, справа неблагонадійна.

Що електронні повістки означають для України

Це означає, по-перше, що людей для відбиття нападу Росії недостатньо. Це означає, що добровольців, які йшли воювати, вже немає в тій кількості, у якій потрібно військовому та політичному керівництву. Це означає, що людей для ротації та проведення демобілізації також недостатньо.

Це означає, що для поповнення бойового складу з’явилася потреба вдаватися до примусу.

Від себе додам, що практика показує, що примусово мобілізовані бійці показують менший результат та бажання воювати на полі бою, ніж добровольці. Це, своєю чергою, несе небезпеку для усіх людей, які воюють пліч-о-пліч разом з ними. Невмотивований боєць небезпечніший за ворога.

Про зменшення популярності війни свідчить і те, що на військовий облік також можуть взяти іноземців, які до отримання українського громадянства служили в збройних силах інших країн, а також особи, засуджені до тюремного ув'язнення за вчинення кримінальних злочинів, чого раніше не було.

Що робити?

Якщо ви не хочете воювати, але закон і держава вирішили інакше, то ні в якому разі не наближайтеся до військкоматів.

ухилянти – АрміяInform

Мінімізуйте своє перебування на вулиці: купляйте продукти через друзів або родичів. Домовтеся з начальником на роботі про перехід на дистанційну роботу. Крім того, якщо є така можливість, працюйте неофіційно.

Завжди майте при собі готівку: валюту (долари чи євро) та гривні, щоб при блокуванні банківських рахунків ви могли мати можливість придбати все необхідне для життя.

Але, втім, хочу сказати, що якби в нашій країні було нормальне політичне та військове керівництво, яке б не вважало своїх громадян за кріпаків, то усього галасу навколо електронних повісток, хвиль мобілізації, окупованих територій, не було б.

Не було б навіть орків на нашій землі. Знаючи про можливе вторгнення, нам брехали, що його не буде. При цьому, оборону півдня країни повністю провалили. Якби ми мали достатньої щільні укріплення на кордонах, то зараз би російські окупанти не займали б велику частину нашої країни, а мільйони людей не втратили б домівки.

Крім того, не постало б питання більш жорсткої мобілізації.

Але це вже інша розмова.

Підпишіться на мій телеграм-канал. Також, можете підтримати фінансово.

KRZHNY

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
KRZHNY
KRZHNY@KRZHNY

Anti-Communist action

498Прочитань
2Автори
7Читачі
На Друкарні з 3 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (14)

Автор статті дає поради ухилянтам, як слід ховатись від повісток (!). Це наштовхує на думку про те, а чи сам автор дотримується законів України?..

Вам також сподобається