Український ВПК недофінансований. Що робити?

Підписуйтесь на мій ТГ за посиланням у профілі

Міністр стратегічних галузей промисловості Камишін заявив, що бюджет на закупівлю озброєння України цьогоріч складає 6 мільярдів доларів (мова йде про закупівлю у вітчизняних виробників). Він додав, що ця сума втричі менша, ніж виробничі можливості України. Як це виправити?

І так, цифри: бюджет на безпеку та оборону у 2024 році - 40 мільярдів доларів, 30 з яких - грошове забезпечення військових. З 10, що залишилися, 4 витрачають на майнове забезпечення (одяг, стокова зброя, їжа та інше). Залишається 6 мільярдів доларів на поточні збройові контракти з українськими виробниками. А потрібно щонайменше 18.

Український дефіцит бюджету наразі складає близько 3 мільярдів доларів щомісячно. Це з урахуванням того, що українці та іноземні інвестори щовівторка скуповують облігації держпозики на мільярди гривень (дають державі в борг гроші).

Західні країни не дають грошей на фінансування військових потреб України. Вона це робить власним коштом. Тож де знайти гроші, якщо бюджет відчуває дефіцит?

Варіантів насправді кілька, але вони не з приємних для українських громадян:

Перший, - це більше заохочення купувати військові облігації. Навідміну від облігацій держборгу, кошти з них йдуть суто на фінансування ЗСУ. Але динаміка останніх місяців показує, що українці поступово втрачають бажання це робити: Мінфін почав витрачати більше грошей на погашення боргових зобов’язань, ніж отримувати з них грошей.

Другий, - це перейти до грошової емісії (включити друкарську машину). Але такий крок одразу призведе до знецінення накопичень українців як на фронті, так і в тилу. До того ж, у доларовому еквіваленті, нічого не зміниться, лише купівельна спроможність українців знизиться. Тобто, крок - необґрунтований з усіх боків.

Третій, - це збільшення податкового навантаження на інші сектори економіки. Але насправді він матиме недостатньо надходження коштів, якщо ми говоримо про обмежене податкове втручання.

Якщо про радикальне втручання:

Мова йде про те, щоб знайти 12 мільярдів доларів протягом 8-9 місяців 2024 року, або по 1,5 мільярда щомісяця. Щоб закрити цю діру, треба буде подвоїти податок на дохід удвічі (з 5 до понад 10 мільярдів на рік) і у додаток - вдвічі збільшити ПДВ (також з 5 до понад 10 мільярдів), який додається до вартості продуктів в магазинах.

Зрозуміло, що ці два радикальних кроки а) збільшать зубожіння українців б) підвищать ціни у магазинах ще на 20% в) збільшать операційні витрати підприємців.

Популярне це рішення? Ні. Підуть на нього політики? Ні. Чи спрацює воно? Частково, бо у підрахунку вкладається те, що українці сплачуватимуть ці податки з тим же об’ємом, як і у 2023 році з меншими ставками.

А якщо врахувати, що, зазвичай, при збільшенні податків, від них починають ухилятися, то доведеться збільшувати і суміжні - прибуток підприємств, акцизи і мита.

Казати що за таким сценарієм економіка Україна остаточно лопне - це просто констатація факту.

Чому недофінансування ВПК - це проблема? Бо виробничі потужності не будуть знаходитися в інтенсивній роботі, що може викликати збій строку доставок (а час - це одне з головних на війні), згортання виробництва або банально - банкрутство.

Проблему фінансування ВПК ускладнює і те, що наші виробники не мають права експортувати вироблену продукцію. Тобто, уряд не може придбати достатньо, щоб заводи працювали в режимі нон-стоп, і не дає можливості експортувати надлишки виробництва в інші країни.

Про наслідки такого “ситуативного виробництва” можна дізнатися абзацом вище - збій дедлайнів, згортання виробництва, банкрутство. А ЗСУ, своєю чергою, недоотримуватимуть техніку та забезпечення вчасно та швидко.

До того ж, додатково від тих 6 мільярдів на озброєння, “відкусить” свою частку нещодавнє збільшення премії за знаходження військового “на нулі” до 70 тисяч гривень. У річному вимірі, на це знадобиться додаткові 50 мільярдів гривень (за даними Мінфіну). Відтак, з тих 6 залишиться близько 4,7 мільярда доларів.

Четвертий варіант - продаж великих держпідприємств. Іншими словами - велика приватизація “Енергоатома”, “Нафтогазу”, мертвого “Укроборонпрома”, “Укренерго” та інших. Наприклад, лише “Нафтогаз” на аукціоні може коштувати щонайменше 50 мільярдів доларів.

Виходу з цієї ситуації такі: Або збільшити податкове навантаження, або залучати набагато більше грошей з військових облігація, або почати продавати держактиви. Інших варіантів не бачу.

У додаток, якщо грошей все ж не знайдеться, треба дозволити виробникам експортувати свою продукцію на західні ринки. Попит на українське є.

Чекаю на ваші пропозиції у коментарях.

Підписуйтесь на мій тг-канал за посиланням у профілі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
KRZHNY
KRZHNY@KRZHNY

Anti-Communist action

498Прочитань
2Автори
7Читачі
На Друкарні з 3 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається