ЕНЕАҐРАМА | ВСТУП

Енеаґрама — сучасна типологія особистості, згідно з якою кожному типу особистості (енеатипу) властивий свій відмітний образ мислення і спосіб вираження емоцій. Відповідно назві існує дев'ять енеатипів:

1wX (Ідеаліст)

2wX (Помічник)

3wX (Організатор)

4wX (Митець, Індивідуаліст)

5wX (Спостерігач)

6wX (Співпрацівник, Скептик)

7wX (Оптиміст)

8wX (Керівник)

9wX (Миротворець або ж Посередник)


Енеаґрама - це дитяча травма, що переросла в дорослу. Людина може прожити хоч сто років і не позбутися її. Але рефлексувати її також можна (тобто перейти на здоровий рівень або ж навпаки), і як це зробити пояснювала Беатріс Честнат в одній із своїх книжок.

Енеаґрама з‘являється вже тоді, коли дитина починає щось більш менш розуміти. Вона бере свій початок з сім‘ї, потім фіксується в соціумі.

Дружнє нагадування: вам не має підходити опис дитинства певної енеа. Дитинство енеа описувала та ж Беатріс Честнат, аби пояснити звідки з‘явилась дитяча травма, що переросла в дорослу мотивацію (енеаґраму). Типуватись по опису цього дитинства не треба, це все індивідуально.

У кожної енеа є два крила-сусіди. Наприклад, у 6 енеа-сусіди це 7 і 5, а отже, крила формуються на базі 6w5/6w7. Вони також відрізняються характеристиками (6w5 буде більш замкненою, ніж 6w7), що дозволяє людям розширити межі типування, хоча крила і не всі використовують.

Також існують такі поняття, як Трифікс і Тритип. Трифікс - три фіксації на енеа, за своєю сутністю має в собі три Енеаґрами з різних тріад. Загальні тріади поділяються на: Тріаду Гніву ( 1 8 9 ), Тріаду Сорому ( 2 3 4), Тріаду Тривожності ( 5 6 7 ). Для початку, ви маєте визначити вашу основну енеаґраму за загальним описом. Після визначення головної (домінантної) енеа, вам треба обрати фіксації. Та ви не зможете обрати фіксації з однієї тріади, тобто у вас не може бути трифікс/тритип 519. У визначенні трифіксу ви маєте опиратись саме на опис фіксацій і вони у будь-якому випадку будуть йти за порядком «від 1 до 9» (наприклад 369, 827, 514). А от тритип набагато легший у цьому випадку, вам достатньо визначити свої «підлеглі» енеа, проставивши їх у порядку домінантна-сильна-трохи слабша. Тобто, якщо вам підійшов опис Трійки найбільше, то вона стоятиме у вас першою (3хх); потім припустімо, вам підійшла Шістка, але не так сильно, тому ставимо її на друге місце (36х); і на останок вам підійшла Девʼятка, але з цих трьох вона підходить найменше, тому вона стоятиме остання (369).

До того ж, існує таке поняття як «інстинкти». Інстинктів енеа всього 3: Самозбереження, Соціальний, Сексуальний. Визначати їх потрібно за незалежним від енеа описом. Не опирайтесь лише на описи тієї ж Честнат, вона писала їх зі свого досвіду. Людині не може підходити цей опис на всі 100. Якщо ви визначили свій інстинкт, то вам ще треба визначити підлеглого йому (наприклад Соціальний (So) домінує, а Самозбереження (Sp) підлягає, тоді виходить So/Sp). В тритипі/трифіксі у всіх енеа будуть однакові інстинкти.

Енеаґрама не корелює з будь-якими розладами, хоч і в більшості описах, енеаґраму поєднують з деякими. Як-то, Дев‘ятка у нас пасивна агресія (в деяких описах Вісімка теж цим страждає), або ж Двійка нарцис і тд.

Також, я маю великі сумніви стосовно кореляції енеа+мбті. Адже Енеа за своєю сутністю - набута дитяча травма, що переросла в дорослу мотивацію, а Мбті - вроджений ряд когнітивних функцій, що проявляються протягом всього життя.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
C3H7OH
C3H7OH@C3H7OH

240Прочитань
2Автори
12Читачі
На Друкарні з 22 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається