Енергії в плюсі: Здорові стосунки. Любов.

Енергії в плюсі: Здорові стосунки. Любов.

 

Розглянувши до чого призводять енергії в мінусі, перейдемо до протилежності. І розпочнемо з любові.

Під любов’ю ми тут розуміємо не хворобливий стан прив’язаності із самопожертвою, яку прийнято показувати у кінофільмах (так звана – «психотична любов»), а здорові почуття, що спостерігаються у гармонійних пар, що будуються на взаємопідтримці, піклуванні, довірі та повазі, приправлені хімічною взаємодією на рівні гормонів. Все, що не побудовано на зазначених принципах – є проявом проживання енергій у мінусі і дістало назву «співзалежність» чи просто «залежність».

Ми вже розглянули, що таке довіра та повага у стосунках, та коротко окреслили види залежностей. То як же ж вони проявляються у здорових стосунках?

Любов у здорових стосунках – це взаємодія двох самодостатніх індивідуумів, які люблять і цінують як себе, так і свого партнера. Кожен з них розуміє потребу у розвитку іншого, необхідність його зростання, поважає думку та погляди, підтримує у починаннях та НЕ БОЇТЬСЯ висловити власну думку. У таких стосунках партнери не зациклені один на одному, не намагаються всіляко догодити, не бояться викликати негативної реакції (бо знають, що її не буде). Тут панують спокій і розуміння, ніжність і турбота, увага і ласка. Це тоді, коли «самому добре», але «вдвох краще».

У вищому прояві можна сказати, що партнери сприймають одне одного як втілення Бога. Такі стосунки як зразок описані у священних індійських текстах (Махабхарата та Пурани).

Як розрізнити здорові стосунки від хворобливих. Насправді, дуже просто. У таких стосунках відсутні ревнощі і контроль (перевірки), відсутня агресія, відсутня надмірна прив’язаність (ні дня, ні хвилини без «кохано(го/ї)». Відсутність дискомфорту, відчуття провини, страху, тиску, бажання догодити чи співвіднести свою поведінку із реакцією партнера.

У здорових стосунках кожен почувається вільним і розуміє, що без проблем може з них вийти, але залишається тому, що сам цього хоче.

Подивіться наскільки це суперечить образу любові, які показують у фільмах, особливо вітчизняних.

Річ у тім, що дивитися на здорові стосунки «не цікаво». Куди цікавіше спостерігати за нездоровими відносинами та їх наслідками. Чим і користується кінематограф. Але з часом патологія перетворилась на норму, оскільки таких описів надміру багато.

За статистикою лише 2% від всіх стосунків можна назвати здоровими, решта 98% - співзалежності у різних формах. Це порочне коло передається від покоління до покоління зі звичкою «терпіти» та хибними установками «не виносити сор із домівки», «зтерпиться-злюбиться», «один/одна і на все життя». Задумайтесь, скільки Ваших знайомих старшого покоління (бабусі, дідусі, двоюрідні, троюрідні родичі) прожили справді щасливе подружнє життя? Якщо взагалі знаєте таких – вам повезло. Здебільшого,  у негативних стосунках залишають до самої старості, допоки один із партнерів не помре.

Маркерами здорових стосунків можна вважати також і наслідки: це коли після зав’язування таких стосунків досягаєте більшого, ніж до них, коли на лице позитивні зміни у здоров’ї, самооцінці, відношенні до себе і світу, коли ростуть щасливі діти і множиться достаток.

І навпаки, у нездорових стосунках спостерігаються: всі види залежності (наркоманія, алкоголізм, ігроманія тощо), агресивна поведінка (постійні спалахи гніву, що змінюються замиренням), постійне відчуття провини, чіткий розподіл ролей домінуючий/підпорядкований, злидні чи стан рутини, недовіра до партнера, ревнощі, нудьга (відсутність спільних занять), стагнація та занепад.

Якщо ви помітили, що ваші стосунки далекі від здорових – час зробити висновки і рухатись далі.

Стосунки заради самих стосунків – це шлях до марнування життя, і вашого, і партнера. Як і стосунки по звичці чи через співзалежність.

Любіть себе, розвивайтесь, відкиньте всі страхи і змінюйте своє життя!

Воно у Вас одне!

 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Тетяна Оринянська
Тетяна Оринянська@Numeri_fati

Нумеролог

1KПрочитань
0Автори
4Читачі
Підтримати
На Друкарні з 9 червня

Більше від автора

  • Пошук свого шляху

    У житті кожен з нас стикається з безліччю рішень, і кожен вибір, що ми робимо, має потенціал впливати на наше майбутнє. Але що таке правильний вибір? Як ми можемо визначити, що саме відповідає нашим потребам, цілям та цінностям?

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток
  • Сила бажання

    Звідки береться непоборна тяга до певної дії чи об'єкта? І чому ці бажання часом нестримні та нестерпні? Що є тим стимулом, який рухає нашу фантазію?.. Часом здається, до життя і є саме лише бажання, - задоволене, але частіше "зголодніле"...

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається