Формування національної свідомості

Нині проблема формування національної свідомості є дуже актуальною на фоні подій, що відбуваються в нашій країні.

Що ж означає цей термін і який вплив він має безпосередньо на націю?

По-перше, національна свідомість, як варіант, формується на основі пізнання історії своєї країни і народу. Тобто вивчення свого коріння дає змогу зрозуміти чому саме в такому становищі знаходиться тей чи інший народ. Пізнання історії допомагає усвідомити який тяжкий шлях пройшли наші предки, за що вони боролися і за що продовжуємо боротися ми.

По-друге, національна свідомість забезпечує захист на культурному, економічному, міжнародному фронті країни. Наприклад, чи буде національна свідома людина вживати контент країни агресорки? Звісно, ні. А це означає, що ворог просто не зможе навішувати народові свої наративи.

І по-третє, національна свідомість є одним з головних чинників формування нації. Якщо в народ закладена ідеологія захисту своєї держави, поваги до неї та відсутність комплексу меншовартості, то саме така нація й буде.

Нині проблема полягає у способах, якими люди формують національну свідомість.

Теоретично, щоб не слухати музику, не дивитися фільми чи просто не користуватися сайтами агресора, достатньо дізнатися історію свого народу. Як і хто винищував наш народ.

Але іноді люди просто цього не роблять або їм цього не достатньо.

Та ще є шанс.

Наприклад, коли війна торкається людину на пряму (тобто руйнує будинок, вбиває когось з близьких чи ще щось), тоді є шанс здобути свідомість таким чином.

А є люди яких, як би сильно не зачипала війна чи будь які історичні процеси країни, та вони цієї свідомості не матимуть. У них відсутні принципи, мораль, ідеї, бажання і просто напросто думки. Поки в соціальних мережах ширяться відео з жорсткими вбивствами, катуваннями військових. Ці люди слухатимуть пісні вороги.

Поки військових катують в полоні. Ці люди дивитимуться фільми ворога.

Поки військових ґвалтують і нищать їх фізично та морально.Ці люди розмовлятимуть мовою ворога.

На жаль, ці люди є частиною нації і саме такою вона формуватиметься, якщо більшість буде не національно свідомими громадянами та громадянками.

Поки одні у весь голос кричать: "Слава Україні". Інші чекають російського "миру". Ось чому національна свідомість це не просто чинник людини, в наш час це життєва необхідність.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Hh
Hilly hill@hilly_hill

108Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 17 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Саме за моєї каденції почалося формування національної свідомості українців віком від одного місяця і до дев’яти років

Вам також сподобається