GEOINT матеріалів ₚосійсько-української війни

Зміст

Вступ.

Отже в цьому довгочиті ми розберемо, як наша команда проводить аналіз, опираючись на конкретні приклади.
А саме розподілимо геолокації по рівню складності та їх теж розіб’ємо на підтипи.

Мапа одного з геоінтерів команди КіберБорошно.

З чого почати?

Кожна геолокація починається з детального ознайомлення з матеріалом.
Якщо є можливість, то потрібно визначити напрямок пошук.
Є назва бригади, то шукаємо в секторі її роботи. Якщо не знаємо, де працює бригада, то тут дуже допомагає Ukraine Control Map та WarArchive, бо на цих ресурсах ми можемо знайти останні геолокації відео від цієї бригади.
З FPV-дронами теж подібна ситуація. Ми в своїх геолокаціях пишемо назви дронів, так само можна звернутися на ресурси вказані вище.

Далі треба орієнтуватися на місцевість. Наприклад, Олешківські піски, Мар’їнка, Кремінські ліси є дуже виразними та не типовими. Також з кількістю переглянутих відео з’являється розуміння, як виглядають конкретні регіони нашої країни. Постійні поля й посадки - Запоріжжя, терикони - Донеччина, річки й міста - Херсонщина, населені пункти оточені лісом, що фактично переплітаються з ним - напрямок Лиману-Першого, чисто хвойний ліс, що випалений артилерією - Кремінна. Тут зведено до примітивного, далі розберемо детально.

Спочатку визначимо відносно чого варіюється складність геолокації. Тут є декілька факторів, але ми визначимо головні - об’єм вхідних відомостей, якість відео та кількість об’єктів за які можна зачіпитися, щоб запевнетися в правильності геолокації.

Легкі геолокації

Відомо бригаду та напрямок її роботи.

Розберемо останнє відео від батальйону “К-2 54 ОМБр”.

Тут ідеально все: якість відео, відома назва підрозділу, відомий напрямок його роботи. Заходимо на Ukraine Control Map, дивимось останню геолокацію - Верхньокам’янка. Починаємо шукати від цієї локації.

FPV-дрони

Тут насправді Стерненко, Ескадрон та Дикі Шершні є золотою жилою відео з FPV-дронів.
З Дикими Шершнями все просто, бо їх дрони в більшості працюють на Старомлинівському напрямку.

Відносно Стерненка та Ескадрона, то треба дивитися по назвам дронів та перевіряти на вказаних вище ресурсах.

Наприклад(тут будуть назви FPV-дронів):

Everstake2 - скоріш за все, спецпідрозділ М2, а отже Бахмутський напрямок(в сторону Зайцевого).
FPV-дрон “КАХОВКА” в поєднанні з 126 бригадою - лівобережжя Херсонщини.
‘GOSTRI KARTUZI‘ - Луганщина, напрямок Райгородки

Нетипова або легко впізнавана місцевість

Найбільш простий приклад, це Мар’їнка. Бо тут найбільший ступінь руйнувань. Тобто, якщо повністю знищений населений пункт, а ще й якщо є терікони, то це 100% Мар’їнка. На жаль.

Мар’їнка

Відома локація

Іноді в джерелах геолокації пишуть назву населеного пункту в якому було уражено ворога. Зазвичай так роблять офіційні джерела. Але не завжди можна покладатися на це, бо іноді на відео присутні декілька геолокацій та вони можуть знаходитися не в одному місці. Для прикладу, коли уразили підарів з еспаньоли, то СтратКом написав про Світлодарськ, але одне зі знищень було на захід від Калинового-Борщуватого, що в 26 кілометрах від вказаного н.п.

Геолокації середньої складності

Відомо приблизно локацію, але є проблеми з самим матеріалом(знято з землі, погана якість тощо)

З останніх геолокованих нами подій такою є удар по 744 центру зв’язку командування чф рф.

Проблематика цього відео була у некоректних вхідних даних(інфа була про Верхньосадове, а зйомка була з Холмівки й можна було заплутатися через типову місцевість) та через, те що відео було зняти з землі + зум + сільска забудова.

В таких випадках потрібно максимально детально розглядати кожну деталь та піддавати її сумніву для максимального запевнення, а також спробувати знайти панорамні знімки або відео з населеного пункту.
Тут можна звернутися до підорських яндекс мап, бо в них є багато так званих дзеркал та панорам.

В цьому випадку панорама з Верхньосадового була з повітря, але вона не допомогла, тому тут підійшов варіант детального розглядання.

В результаті вийшло ось так. Синя лінія - напрямок вітру, червоні - те що попало в кадр, жовта - напрямок до події.

Друга подібна подія - вилазка чеченських добровольців ГУР та розстріл ворожого Уралу.
Тут опираючись тільки на саме відео, без відомостей про локацію, геолокувати було майже нереально, бо було б недостатньо пруфів, але з’явилося відео від русачків, де “оператор” назва населений пункт та напрямок руху уралу. Тому тут ми взяли для порівняння два відео разом з додатковими відомостями.

Не відомо напрямок, але відома нам місцевість та відео з широким кутом огляду

З останніх геолокованих нами подій є відбиття прикордонниками ворожої атаки на Новоєгорівку. З першоджерела відомо лише, що це прикордонники, а вони працюють на різних ділянках фронту.

Отже, тут є важливим розуміння, що на відео відбиття нещодавньої атаки зі знищенням 3 танків, про таку було відомо тільки в напрямку Новоєгорівки та місцевість досить типова для Сватівського відтинку фронту, а також є позиції, які ми вже геолокували. Тому тут, як й в усіх геолокаціях є дуже важливою кількість переглянутих відео та досвід.

З приводу “надивленості” можна навести приклад відео від “ADAM GROUP” та ДШГ “Ведмеді”.

Складність геолокації була в тому, що до цього вони працювали на іншому напрямку, а напрямок з самого джерела "С.Вдоводєловка, напрямок Двухсотинський" не дуже допоміг, але ми пригадали вже геолоковане нами відео від 11 бригади НГУ. Та в пам’яті відклалися борозни на цій місцевості і ми відштовхуючись від цього геолокували матеріал.

Важкі локації

Непублічні геолокації.

Звичайно, тут ми не будемо розкривати конкретні кейси, але для них потрібне розуміння контексту, іноді х’юмінт, порівняння декількох матеріалів, пошук додаткових відео та фото тощо. Один з таких кейсів, які ми можемо розкрити, ви можете побачити на нашому каналі.

Геолокації з мізерною кількістю деталей за які можна зачіпитися

Для прикладу візьмемо відео скиду від 103 ОБрТрО. Гляньте на сам матеріал та подумайте за що тут можна зачіпитися.

Тут же знову допомогла “надивленість” та ми зачіпилися за спалену техніку, що стоїть праворуч від посадки.

А далі вже відштовхуючись від цього почали чіплятися за інші деталі. Тут початок роботи над геолокацією базувався на припущенні, а далі вже спрацював “метод розплутування клубка”, коли відштовхуючись від однієї зачіпки починаємо шукати інші(форми доріг, посадок, кущі тощо).

Матеріал знятий з землі на відкритій місцевості

Тут гарно підходить кейс шикування росіян поблизу Михайлівки.

Тупо фотка в полі

Тут нам, як й в багатьох геолокаціях, допомогли ЛЕПки. З самого початку було відомо, що це Запоріжжя та тил. Ми зачіпилися за Михайлівку. Біля цього населеного пункту це єдине місце, де йдуть дві лінії по 750 та ще дві інші лінії з такими стовпами.

З приводу лепок створити KML файл та нанести їх в Google Earth Pro за допомогою - https://overpass-turbo.eu, так само й з залізницею, але туторіали ми десь втратили. Оті білі лінії на першому фото у вступі - це ЛЕПки, а рожеві залізниця) Ну й + є мапа електромереж.

Насправді, в нас є прям величезний список тулзів й може після перемоги ми його викатимо, а може розіграємо за найбільший донат:)

Думали для наступної локації створити окремий тип, але думаємо, що вона підходить й під цей.

Позиція російського Корнета”.

Тут був невеликий контекст, що це Запорізька область. Далі розуміння наскільки далеко дістає Корнет та посадки за, які можна зачіпитися. Тут вже допомогла топографія з розумінням, що поля й посадки знаходяться в низині, а сам ПТРК та місце по якому він бив вище. Ну а далі знову кропітка робота з пошуку зачіпок.

Насправді, багато з важких локацій є індивідуальними та якщо б ми створювали підтипи, то їх би був величезний список, отже ми виділили три основні.

Висновок.

В цьому довгочиті ми постаралися розібрати основні типи геолокацій, різні кейси та як шукаємо їх саме ми. Конкретної формули з пошуку немає, а сам процес у різних команд відбувається по різному й вдосконалюється з часом. Сподіваємось, що вам цей текст був корисним та тепер, коли ви вирішите кинути нам матеріал на геолокацію, то спочатку подивитесь чи є тут зачіпки або хоча б якийсь контекст:)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Cyber Boroshno
Cyber Boroshno@9AKX07VCp0rDc2t

834Прочитань
1Автори
26Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається