«Гепарди» не закінчаться ніколи, або Тил НАТО продовжує працювати на Україну

Автор: Кирило Данильченко (Ронін)

Оригінальний допис опублікований 28 червня 2023 року

Ось і в Німеччині відкрилися нові «шахти». Генерал Бундесверу Крістіан Фройдінг, керівник робочої групи, яка координує потреби в допомозі для Києва в Міноборони ФРН, заявив, що готують новий пакет ППО: 45 установок «Гепард» і комплекси «Айріс-Т».

Найближчими тижнями до Києва вирушить 15 машин. Решта надійдуть до кінця року.

На секундочку, той самий 5-й зенітний полк Бундесверу, повністю озброєний «гепардами», складався з шести батарей, по два взводи з трьох машин кожна (загалом 36 машин). Дають багато і явно більше, ніж обіцяли минулого року.

Спочатку в США перерахували допомогу і вирішили, що помилилися на 6 млрд і ще є запаси до нового фінансового періоду. Ну з цим хоча б зрозуміло — залишкова вартість мінус доставлення і зняття зі зберігання. Бо за паперами плюс індекс інфляції в старих доларах — і виходить кругла сума. Наприклад, у перерахунку на нові долари ціна ракет «Зуні» з 400 доларів наприкінці 1970-х може дістатися до кількох тисяч.

Але це тільки за документами — навіть із перебиранням двигуна і доставленням. Може бути, що відправити їх Україні буде дешевше, ніж утилізувати. Ось і перераховується реальна ринкова залишкова ціна на 2023 рік - це не хитрий план, а якраз нормальний процес.

А з Німеччиною виходять ті самі шахти. Спочатку надійшов дозвіл на 30 машин. Більше нібито просто не було на зберіганні, до того ж існували проблеми з боєприпасами, запасними частинами і відновленням — з першого опціону на 15 апаратів в Україну привезли лише три самохідки.

А ще всі пам'ятають, який тоді був кіпіш у наших ЗМІ - віщали, що це як «шилки», тільки гірше. Мовляв, таке в нас уже є, дали те, що не потрібно, на тобі Боже, що нам негоже.

Але виявилося, що РЛС «Сіменс» на комплексах працює нормально. Їхні технології, порівняно з нашими аналогічними, — це небо і земля. Хороша стійкість до перешкод, супровід цілі 16 км, як у «Шилки», так. Тільки у нас його у 2023 році зазвичай з'їли миші і гниль, а у німців працює.

Радара вистачає на те, щоб засікти крилату ракету і безпілотник — до речі, щоб розпилювати безпілотники або захоплені літаки (перед приїздом Папи після атак веж-близнюків) системи закуповувала Бразилія.

Модернізація до А2 проведена — в оновлених машинах цифровий зв'язок, зовнішня цілевказівка й система управління вогнем. Двигун на 820 кінських сил і ходова — все добре обслужено, як це вміють робити німці. На фото полк у Лютенбурзі 2012 року - на відміну від наших «шилок», з яких багато хто прописався в парку на вічну стоянку, з німецькою зброєю все гаразд.

Так, є деякі проблеми з боєприпасами - потрібні канавки на гільзі, щоб їх побачив комп'ютер, без канавок у тому ж калібрі заряджати не можна. Що вибиває з гри кількох виробників сучасних програмованих боєприпасів, у яких є партії снарядів.

Але питання вирішується - в Іспанії куплено лінію на півтора мільярда євро, на заводі в Нижній Саксонії розміщено замовлення на 300 тисяч снарядів. 35 х 228 мм - чудовий калібр, на сто грамів важчий снаряд, ніж у радянських однокласників. Він дає пучки осколків, які не обдуриш радіоелектронною боротьбою, хибними цілями, куточковими відбивачами на примітивних дронах. Звідси чотири дрони і дві крилаті ракети на корпусі «Гепарда» як символ перемог Збройних сил.

Радар, лазерний далекомір, потужний боєприпас і добре підготовлений екіпаж - ось рецепти їхньої ефективності.

І ось уже дано дозвіл продати Києву 50 машин. Тепер у партнерстві зі США ще 45. Два полки (з хвостиком із батарей). Притому, що підтверджених знищень «Гепардів» не було — тільки ураження «Ланцетом» без детонації. Тож полки самохідних зенітних гармат розмножуються діленням і поки що все йде нормально.

Ймовірно, це надлишки йорданської армії - 118 млн доларів отримані підрядником міноборони США на проведення відновлювальних робіт на базах в Аммані. У них непроста доля - куплені Нідерландами, продані в Йорданію, там виведені в резерв.

Хай там як, знайдено машини, знайдено запасні двигуни або пройдено капітальний ремонт, зібрано запасні стволи, вся електроніка працює. У тилу виробляються боєприпаси, ЗІП для «Лео-1» в Європі є, як і шасі для капітального ремонту.

Ідеальне рішення - тил НАТО як він є. Який росіяни не можуть таргетувати, не можуть завдавати навіть диверсійних ударів - занадто багато країн у ланцюжку: Йорданія, Іспанія, Німеччина, закупівлі боєприпасів і стволів на ринку. Найімовірніше, буде отримано дозвіл на реекспорт боєприпасів зі Швейцарії.

І при цьому жодні заводи в Україні не змогли б побудувати сотню самохідних ствольних гармат навіть за 14 місяців війни — немає досвіду, компетенцій, відповідного гусеничного шасі.

З IRIS-T SLM та сама картина. Один із найсучасніших комплексів обкатаний війною в Україні: перехоплював крилаті ракети, працював зі швидкісними цілями, дронами, боєприпасами, які баражували, у складних завадових умовах. Показав результати, близькі до ідеальних.

Спочатку обіцяли чотири батареї, навесні 2023 року ще, і ось уже ще плюс дві.

Навіть у доступній для огляду перспективі й з урахуванням замовлень для Бундесверу - у нас їх буде більше, ніж у Німеччини. Кремлівські ж клоуни та шизофреніки продовжать віщати про те, що ніхто не був готовий до такого безпрецедентного втручання НАТО. Висувати ультиматуми піти на кордони 1997 року були готові, по містах і ТЕЦ у морози були готові бити, а потім раптом нізвідки пішла допомога. Ну що ж - «Гепарди» не закінчаться ніколи.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.4KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається